AcasăActualitateDE LA GUVERN - Alte 5 milioane de lei pentru lucrările la...

DE LA GUVERN – Alte 5 milioane de lei pentru lucrările la Aeroportul Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

DE LA GUVERN  În ședința de Guvern de miercuri, 20 decembrie 2017, Guvernul României a alocat o nouă sumă de 5 milioane de lei județului Maramureș, pentru plata în continuare a lucrărilor efectuate la Aeroportul Internațional.

Astfel, pe lângă cei 15 milioane de lei acordați la începutul anului în curs, prin amendamentul depus la legea bugetului de stat, au fost alocați, săptămâna trecută, alți 25 de milioane de lei, pentru ca, în ședința de miercuri să se aloce, din fondul de rezervă constituit la dispoziția Guvernului României, încă 5 milioane de lei.

Pe aceeași temă, în ședința ordinară a Consiliului Județean de marți, 19 decembrie 2017, președintele Consiliului Județean a declarat că, pe lângă lucrările propuse la început în proiectul de hotărâre, pentru operaționalizarea Aeroportului Internațional Maramureș, este necesară introducerea ca investiții începând cu acest an a unei autospeciale salvare și stingere incendii, o vidanjă golire toalete aeronave, sistem transport bagaj pe fluxuri, bandă de bagaje autopropulsată, echipament cu compresor pneumatic, set echipamente de control de securitate, alimentator cu apă potabilă pentru aeronave, echipament cu compresor pneumatic pornire aeronave AIR STAT UNIT, bani care sunt suplimentați prin rectificarea bugetului propriu al Consiliului Județean Maramureș.

”Aceste proceduri sunt necesare pentru obținerea tuturor certificatelor necesare pentru ca, în anul 2018, să avem atât curse interne, cât și curse externe de pe Aeroportul din Tăuții Măgherăuș”, a arătat șeful administrației județene.

Gabriel Zetea: 9 milioane de euro atrași doar în 2017 de la Guvern pentru această finanțare

În cadrul ședinței a fost votat și bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pentru anul 2017 la Regia Autonomă ”Aeroportul Internațional” Maramureș, unde a fost cuprinsă și suma de 25 de milioane de lei acordată de către Guvernul României județului Maramureș pentru lucrările în continuare efectuate la pista Aeroportului, precum și includerea în lista de investiții a amendamentelor comisiei de Buget –Finanțe cu privire la dotările independente.

”Vorbim, în acest an, de sume atrase de către județul Maramureș din bani guvernamentali în valoare de 40 de milioane de lei, o sumă importantă, aproximativ 9 milioane de euro, bani care au venit de la Guvernul României către Consiliul Județean Maramureș, care apoi i-a virat către Aeroportul Maramureș pentru plata lucrărilor.

Am ajuns la aproape 50% din plățile care au fost făcute pentru aceste lucrări. Am discutat foarte mult în cadrul comisiei de Buget Finanțe despre felul în care vedem lucrurile mai departe la aeroport.

În primul rând, trebuie să facem în continuare demersuri și sunt convins că veștile bune de la Guvernul României vor continua să vină. Săptămâna trecută am avut o Hotărâre de Guvern cu dedicație dată județului Maramureș, respectiv suma de 25 de milioane, iar în urma discuțiilor pe care le-am avut cu primul ministru, Mihai Tudose, vreau să îi mulțumesc în mod clar că a înțeles această urgență.

Mulțumesc, de asemenea, vicepremierului Marcel Ciolacu, ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, dar și miniștrilor Maramureșului, Gheorghe Șimon și Liviu Marian Pop, care au discutat de foarte mult timp și încercăm, prin proiecte de hotărâre transmise de Consiliul Județean și Prefectură, să obținem în continuare sume de bani.

În același timp, a fost depus un amendament la Legea bugetului de stat, o sumă de 15 milioane de lei care a fost adoptată în cadrul comisiilor reunite de buget-finanțe din cadrul Camerei Deputaților și Senatului.

Acest amendament a fost inițiat de către Comisia de buget-finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, de Comisia pentru buget finanțe din Camera Deputaților și de deputații Viorel Ștefan, președintele comisiei de Buget – Finanțe și maramureșeanul Călin Matei, precum și de senatorul Liviu Marian Pop.

Acest amendament așteaptă girul Parlamentului, pentru a avea în continuare o sumă disponibilă la începutul anului 2018, la care probabil că se va mai adaugă o altă sumă din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

Sunt bani mulți, bani importanți, bani pentru care ne-am luptat pe tot acest parcurs al anului 2017. În același timp, am avut foarte multe discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, deoarece în această săptămână există o discuție decisivă privind felul în care va arăta ghidul de finanțare pentru dezvoltarea aeroporturilor în România, pentru acest exercițiu financiar al Comisiei Europene.

Este vorba despre o sumă disponibilă de 400 de milioane de euro, iar aici există posibilitatea, și trecem de 50% șanse, ca și proiectul vechi de dezvoltare al pistei să se califice, iar retrospectiv, acești bani să fie recuperați de la Comisia Europeană.

În situația în care îi recuperăm, îi vom returna Guvernului României, iar apoi avem posibilitatea de a depune un nou proiect de dezvoltare a aerogării, pentru că, dacă am reușit să finalizăm lucrările la pistă, este necesară și dezvoltarea aerogării.

Acesta este motivul pentru care, la ultimă ședință a Consiliului Județean am pus o sumă de bani pentru Aeroportul Maramureș, ca aceștia să dezvolte un Studiu de Fezabilitate și să pregătească documentele care vor fi depuse pe Ghidul de finanțare, care va fi public cel târziu în luna ianuarie 2018. Se dorește fie reabilitarea terminalului vechi, fie construcția unui terminal nou, iar apoi, anul viitor va trebui să facem toate eforturile, fie din fonduri atrase, fie din economii la bugetul județului Maramureș pe diferite alte programe pe care vom dori să le finanțăm anul viitor, pentru a pune la dispoziția Aeroportului sumele necesare pentru ca dotările independente acolo să fie finalizate.

Toate acestea pentru ca atunci când operatorii aerieni vor dori să facă auditul pentru cursele care vor zbura de pe Aeroportul Maramureș, acesta să corespundă din toate aceste puncte de vedere.

Pista este finalizată, în ianuarie vom face recepția lucrărilor, iar acum ne vom concentra pe dezvoltarea în continuare a lucrărilor necesare”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA