AcasăAdministrațieDE INTERES PUBLIC - Primarul Cătălin Cherecheș face pasul final pentru preluarea Complexului  „Minerul”

DE INTERES PUBLIC – Primarul Cătălin Cherecheș face pasul final pentru preluarea Complexului  „Minerul”

DISTRIBUIȚI

DE INTERES PUBLIC  Administrația publica locală a muncipiului Baia Mare continuă seria demersurilor necesare expropierii pentru utilitate publică a imobilelor și  terenului aferent complexului istoric Minerul. În sedința din 30 august Consiliul Local al Municipului Baia Mare a aprobat realizarea operațiunilor în vederea exproprierii, dar și lista cu imobilele, respectiv terenurile care vor face obiectul exproprierii.

De asemenea a fost aprobată notificarea celor care au drepturi reale asupra imobilelor propuse pentru expropriere, precum și formularea ofertelor pentru despagubire. Este vorba despre spațiile din Piața Libertății nr.7 și Piața Păcii nr.7 care cuprind hotelul, restaurantul dar si spațiile comerciale în care de –a lungul anilor au funcționat sau chiar mai funcționează diverse magazine și baruri.

Hotărârea aprobată de consilierii municipali  maiprevede alocarea din bugetul local a sumei de 9.514.300 lei pentru despăgubiri, precum și a altorsume necesare pentru punerea în aplicare a demersului de expropriere .

Decizia Consiliului Local Baia Mare este urmare a unor inițiative ale primarului Cătălin Cherecheș, care vizează redobândirea de către muncipalitate a unorobiective reprezentative pentru Baia Mare.

Este o datorie de onoare a mea ca primar al municipiului Baia Mare să fac această reparație morală pentru comunitatea noastră și să readuc, după mai bine de 150 ani, cea mai importantă clădire a orașului nostru în averea publică. Clădirea <<Minerul>> a fost construită prin subscripție publică, contribuind mulți băimăreni, bunci și străbunici ai noștri, având destinația expresă de sediu al Primăriei.

Evenimentele istorice și politice din ultimii 150 de ani au făcut ca destinul acestui prestigiuos edificiu să fie deturnat, ajungând, din ignoranța poate interesată a conducătorilor post decembriști ai orașului, în mâna unor societăți comerciale interesate de profit. Devenind primar al Băii Mari am dus o luptă dură cu autorități, entități politice sau economice și diverși adeversari chiar și din primărie sau Consiliul Local, dar în final am reușit primul pas – recupererea Cinematografului <<Minerul>> pentru a cărui reabilitare, modernizare și funcționalizare avem câștigată o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 3 milioane euro, și pasul al doilea – final – exproprierea la valoarea reală de piață (aceasta fiind singura și ultima opțiune legală) a celorlalte părți ale imobilului.

După ce instanța va valida sumele de bani la care am dispus legal exproprierea, vom demara în regim de urgență reabilitarea întregii clădiri care va deveni, așa cum ne-au lăsat moștenire înaintașii noștri, sediul Primăriei – Centrul Administrativ al Municipiului Baia Mare. În acord cu acest proiect istoric am gândit și reabilitarea întregii zone istorice, incluzând și construirea unei parcări subterane în Piața Libertății, în fața viitoarei Primării, azi Complex <<Minerul>> dar și în Piața Păcii, rezolvând prin cele aproximativ 400 locuri de parcare și prin regândirea circulației atât problema aglomerării Centrului Istoric cât și fluidizarea traficului. 

Le mulțumesc cetățenilor Băii Mari și consilierilor locali care au susțiut proiectul meu, că au reparat erorile trecutului și am făcut împreună un gest istoric pentru orașul nostru” a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA