spot_img
AcasăMARAMURESUL ISTORICDe frica protestelor au dat înapoi! Aplicararea taxei auto a fost amânată...

De frica protestelor au dat înapoi! Aplicararea taxei auto a fost amânată cu un an

spot_img

DISTRIBUIȚI

Laszlo Borbely, ministrul Mediului a propus coaliției guvernamentale amânarea la plata taxei de prima vânzare auto, după ce manifestanții din stradă au cerut anularea ei. ”Este o decizie politică pe care ne-o asumăm”, a spus Borbely. Surse oficiale au declarat că ministrul Mediului a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%. Propunerea a fost avansată în şedinţa de luni a coaliţiei şi ar urma să fie introdusă prin ordonanţă de urgenţă. Motivul invocat a fost că, deşi noua taxă a fost anunţată cu mai multe luni în urmă, proprietarii de maşini vechi nu au înţeles complet sistemul şi nu au avut, astfel, timp suficient să îşi vândă autovehiculele. Un alt argument a fost acela că foarte multe persoane vor să vândă maşinile vechi, însă taxa pe care trebuie să o achite cumpărătorul depăşeşte de multe ori valoarea autovehiculului”, au afirmat sursele citate. Propunerea a fost prezentată coaliţiei în contextul în care una dintre revendicările formulate în timpul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării vizează eliminarea taxei auto.

Întrebat de presă dacă membrii coaliţiei de guvernare ar mai fi decis suspendarea taxei de primă vânzare dacă oamenii nu ar fi ieşit pe stradă pentru a protesta, ministrul Borbely, vicepreşedinte politic al UDMR, a evitat un răspuns tranşant: „Decizia politică acum am luat-o, cred este un moment bun în care am luat-o. Să nu credeţi că pană acum nu am discutat această problemă din punct de vedere al relaţiei cu Uniunea Europeană. Acesta este esenţa, Uniunea Europeană ne-a obligat să luăm această decizie. Noi acum spunem Uniunii Europene că este, totuşi, o masă destul de mare de oameni care trebuie să aibă încă un răgaz, până la sfarşitul anului, să-şi poată vinde maşinile”. El a mai arătat că anul trecut au fost transmise mai multe semnale către proprietarii de maşini vechi pentru ca aceştia să vândă autovehiculele înainte de impunerea taxei la prima vânzare, dar că informaţia nu a ajuns întotdeauna la cetăţeni.

Conform legii, începând cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noua lege a taxei auto, aprobată de Guvern în luna septembrie, adoptată de Senat în octombrie şi de Camera Deputaţilor la jumătatea lunii decembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie şi aplicată începând cu 13 ianuarie 2012. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA