AcasăLIFEDE DOMENIUL SF - Uite ce meserii va avea copilul tău

DE DOMENIUL SF – Uite ce meserii va avea copilul tău

spot_img

DISTRIBUIȚI

DE DOMENIUL SF. Cine ar fi crezut acum 10 ani că vom da cu degetul pe un ecran tactil al unui telefon mobil şi vom putea avea o video-convorbire cu cineva aflat la mii de kilometri distanţă? Specialiştii de la Microsoft şi The Future Laboratory au descoperit cinci meserii care vor apărea peste 10 ani şi pe care, probabil, copiii noştri le vor îmbrăţişa cu pasiune.

Cine ar fi crezut că vom arunca bile virtuale pe stradă pentru a prinde Pokemoni şi că o simplă pereche de ochelari ne dă toate informaţiile de care avem nevoie în legătură cu lucrurile din jurul nostru? Un lucru este clar: tehnologia evoluează cu salturi imense şi omul face eforturi să evolueze în pas cu ea şi să se adapteze noilor „miracole” cibernetice. În următorii cinci ani, roboţii androizi vor prelua multe din atribuţiile noastre. Ne vom exprima dorinţa sau pur şi simplu o vom gândi şi un aparat cibernetic va fi gata să ne execute dorinţa. Într-o eră tehnologizată până în cele mai mici detalii, vor apărea noi joburi. Iată câteva variante descoperite de cercetătorii americani. Coordonatorii proiectului Ryan Asdourian (Microsoft) şi Steve Tooze (The Future Laboratory) explică: „slujbele imaginate de specialişti ţin cont de evoluţiile tehnologice din prezent şi de schimbările sociale şi culturale din rândul tinerilor”. „Turbulenţele economice şi dispariţia unor slujbe tradiţionale au transformat definitiv omul, făcându-l să arate ca în filmele science fiction ale anilor ’70”, susţine Tooze. Iată slujbele viitorului într-o lume digitală, bombardată de informaţie în care efortul fizic se reduce simţitor.

1. Designer de habitat virtual
În 2026, casele nu vor mai arăta ca în zilele noastre. Mobilierul şi pereţii vor fi „vii”. De aceea este nevoie de designeri care să gândească mobilier-hologramă adaptabil în funcţie de dispoziţie, nevoi, confort şi situaţie. Ferestrele-cameleon vor pune la dispoziţie orice privelişte posibilă în realitatea virtuală.

2. Avocat pentru roboţi
Evident când roboţii vor face parte din viaţa noastră, legislaţia se va schimba. Maşinile se conduc singure şi inteligenţa artificială va fi în slujba omului. De aceea va apărea meseria de „coordonator etic” şi „avocat al robotului”. Adică cel care gândeşte setul de valori care face ca robotul să nu se întoarcă împotriva omului.

3. Coordonator de ecosistem
Multe specii din lumea animală vor dispărea (vezi cazul rinocerului alb nordic). Grădinile zoologice vor fi nişte capsule imense din sticlă cu propria climă şi controlate de o inteligenţă artificială. Vom avea aici păduri tropicale şi e nevoie de experţi în repopulare, conservare şi perpetuare a unor specii resuscitate prin inginerie genetică.

4. Biohacker profesionist
Deja extistă printre noi oameni de ştiinţă care şi-au montat cipuri în mâni, ochi la ceafă şi lentile de contact care văd prin pereţi. În viitorul apropiat, din ce în ce mai mulţi vor opta pentru îmbunătăţirea înzestrărilor naturale. Ei vor testa sistemele de securitate, vor evalua programele de pe servere şi vort face rapoarte sociale contra-cost.

5. Evaluator de profil
Toate aparatele din casă sunt conectate la Internet. Pentru a înţelege nevoile şi îmbunătăţi serviciile, datele stocate în pagina de Internet trebuie optimizate de un profesionist specializat în cibernetică şi paternuri comportamentale umane. Principalul lui scop e evitarea conflictelor dintre inteligenţa artificială şi cea umană.

6.Ghid spaţial
Din ce în ce mai multe companii private încep să organizeze călătorii pe orbita Pământului. În 2026, o astfel de călătorie nu va mai fi aşa de scumpă ca în zilele noastre. De aceea turiştii vor avea nevoie de un ghid care să îi familiarizeze cu experienţa unică de a depăşi limitele planetei.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA