AcasăLifestyleDe ce se strică turbina auto: ce trebuie să știi?

De ce se strică turbina auto: ce trebuie să știi?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursă foto: freepik.com

 

Turbina ajută în procesul de combustie al motorului, oferind performanțe mai bune în general. Toată lumea știe asta.

 

În componența acestui element auto, însă, intră mai multe sisteme de aer, ulei și combustibil, iar orice defecțiune a acestora poate duce o funcționare incorectă a turbinei și, în final, la daune mai serioase. Iată care sunt principalele motive din cauza cărora se strică turbina auto de obicei.

 

 Cei trei ucigași ai turbinelor auto

 

Nu este niciun secret faptul că, forțând mai mult aer în camera de combustie, un motor poate funcționa mai eficient și, la rândul său, poate furniza mai multă putere. Asta înseamnă și că turbinele trebuie să facă față presiunii, căldurii și funcționării la viteze mari. De aceea, cu cât mediul este mai bine controlat, cu atât crește și longevitatea lor.

 

Majoritatea mecanicilor și a specialiștilor în reparații turbine va spune că sănătatea turbinelor depinde în mare măsură de o utilizare constantă și adecvată de ulei pentru a menține rulmenții lubrifiați și nivelul de răcire corespunzător. Asta este adevărat, însă nu este suficient.

 

Mai mult de 90% dintre defecțiunile turbocompresoarelor sunt cauzate de următorii factori:

 

  1. Lubrifierea necorespunzătoare

 

Fără îndoială, cea mai frecventă problemă care apare în cazul turbinelor este lipsa generală de întreținere a motorului pentru că mulți șoferi uită să își schimbe uleiul. Astfel, acesta ajunge adesea să înfunde conducta de retur, ceea ce înseamnă că turbina nu mai poate recircula uleiul și va începe aibă scurgeri.

 

Pe lângă asta, mai trebuie luat în considerare și faptul că turbina este un ansamblu complex de mai multe piese, ce funcționează împreună cu o precizie uimitoare și cu o viteză mare. Așadar, orice lucru care compromite funcțiile unei piese individuale va afecta întreaga turbină în foarte scurt timp. De exemplu, uleiul vechi trece și prin rulmenți, iar asta va cauza o funcționare necorespunzătoare a arborelui sau ruperea tijei. În final, materialul arborelui se poate arde și rupe din cauza frecării dintre arbore și rulmenți.

  1. Deteriorarea provocată de obiecte străine

 

Din cauza vitezelor extrem de ridicate la care funcționează turbocompresoarele, în timpul condusului există posibilitatea foarte mare ca în motor și în turbină să pătrundă corpuri străine de mici dimensiuni. Cel mai des se regăsesc diferite combinații de pietriș sau cioburi. Acestea pot duce la deteriorarea răcitorului de aer de supraalimentare.

 

În cazul în care nu rupe efectiv membrana vreunui furtun, un obiect străin poate înfunda

conducta de retur. Asta înseamnă că uleiul nu mai poate ieși pe-aici, fiind forțat să inunde turbina. Totodată, pietricelele mai mari pot să rupă vârful unui injector, vârf ce penetrează apoi supapa de eșapament, iese prin eșapament și ajunge în turbină, provocând daune.

 

  1. Căldura excesivă

 

Temperatura prea mare din circuite afectează, în general, orice piesă, nu doar turbina. Ca orice altă componentă a motorului, turbinele sunt proiectate să funcționeze anumit interval de temperaturi, iar depășirea acestora înseamnă probleme.

 

Cea mai frecventă problemă asociată cu temperatura excesivă în cazul turbinelor este deteriorarea carcasei din cauza fenomenelor de expansiune și contracție repetate. De aceea, cel mai înțelept ar fi să lași motorul să se răcească treptat după o utilizare intensă.

 

După cum ai observat, autovehiculul ar putea dezvolta treptat o problemă legată de funcționarea turbinei, dar defectarea poate apărea și brusc. E adevărat că există și excepții, când defectarea ar putea apărea din cauza unor defecte de fabricație. Dar cele mai multe defecțiuni sunt cauzate de cei trei factori principali: lipsa de ulei sau contaminarea lui, deteriorarea mecanismului cu obiecte străine și căldura excesivă.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA