Acasă Eveniment CE BINE – Circuitul bisericilor de lemn din Maramureş, la final

CE BINE – Circuitul bisericilor de lemn din Maramureş, la final

DISTRIBUIȚI

CE BINE. Unul dintre cele mai importante proiecte care vizează valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural al Maramureşului – „Circuitul bisericilor de lemn” – a fost finalizat.

Proiectul s-a derulat în diferite zone ale Maramureşului respectiv Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Călineşti, Copalnic Mănăştur, Deseşti, Ieud, Ocna  Sugatag, Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni, respectiv Sişești. Prin intermediul acestuia 16 biserici de lemn, între care 8 monumente UNESCO, au fost puse în valoare. Lucrările efectuate în cadrul proiectului nu au vizat direct bisericile monument, ci activități care contribuie la promovarea acestora, având în vedere şi importanța turistică a acestora.

Practic, proiectul a vizat construirea a 16 centre de informare turistică în proximitatea fiecărei biserici, amenajarea de parcări, reabilitarea gardurilor, iluminat stradal şi în zona monumentului istoric şi al parcărilor etc.

Lucrările în cadrul proiectului trebuiau finalizate în urmă cu câteva luni, insă complexitatea lucrărilor precum şi documentaţia stufoasă întocmită au făcut ca termenul să fie amânat de mai multe ori pană acum.

La conferinţa de presă care a marcat finalul proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat: „Proiectul se referă în fond la ceea ce putem lăsa pe mai departe că moştenire, pentru că promovarea patrimoniului cultural trebuie să reprezinte o prioritate. Acest proiect este un model de succes, un exemplu de bună-practică”.

‘’Lucrările au fost extrem de complexe ținând cont de numărul mare de locaţii aferente, dar şi de numărul mare de parteneri implicaţi în proiect. Bisericile sunt amplasate în zone diferite, fiecare cu particularitătile ei aşa că atât echipă de proiectare cât şi cea de execuţie au trebuit să se adapteze la faptul că în teren lucrurile se miscă tot timpul. Dealtfel pentru noi acum la final cea mai mare provocare este să găsim soluții adecvate în aşa fel  încât sa putem păstra ceea ce am obţinut”, a afirmat managerului proiectului, Claudia Breban.

La rândul său Doru Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a ţinut să precizeze că de acum o atenţie deosebită trebuie acordată creşterii potenţialului turistic al proiectului, prin dotarea cu materiale a centrelor de informare turistică, dar şi prin specializarea personalului angajat în aceste centre, astfel încât turiştii să poată primii informaţii cât mai clare şi concrete despre aceste obiective turistice.

Proiectul bisericilor de lemn este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 ai are o valoare  de 19.851.274,44 lei.

Sursă foto.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline


TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ACCIDENT MORTAL ÎN MARAMUREȘ – Un decedat și un rănit grav după ce s-au răsturnat cu mașina

Un accident rutier deosebit de grav a avut loc ieri, 22 septembrie, pe raza cătunului Luhei, comuna Poienile de Sub Munte. Potrivit primelor informații,...

Parfum – recomandări și secrete de utilizare

Un parfum plăcut este o modalitate excelentă de a completa un look deosebit și elegant. Magazinele moderne de parfumerie oferă clienților o gamă largă...

“PLANUL LUI BOGDAN” – Cum s-a îmbogățit capitalistul liberal Ionel Bogdan din contracte cu Statul Român

În declarația de avere depusă în dosarul de candidat la alegerile parlamentare din toamna anului 2016 pe lista PNL pentru un mandat la Camera...

BULETINE BAIA MARE – A fost inaugurat noul sediu al evidenței populației, iar cetățenii se pot programa și online

De mai bine de 20 de ani, băimărenii erau nevoiți să se prezinte într-un sediu al “buletinelor” în condiții mizere și înghesuiți, așteptând la...

Coaliția pentru Maramureș a lansat candidații pentru primăriile de pe Valea Izei

Candidații Coaliției pentru Maramureș pentru primăriile de pe Valea Izei au fost lansați în cursa pentru alegerile locale care vor avea loc duminică, 27...