Acasă Altele Economic DATE ÎNGRIJORĂTOARE - Scumpirile revin, în ciuda reducerii TVA

DATE ÎNGRIJORĂTOARE – Scumpirile revin, în ciuda reducerii TVA

DISTRIBUIȚI

DATE ÎNGRIJORĂTOARE În absenţa unor noi reduceri semnificative de taxe sau impozite şi pe fondul creşterii apetitului pentru consum, inflaţia a revenit pe plus de la începutul acestui an, scrie Capital.

DATE ÎNGRIJORĂTOARE Evoluţia preţurilor a revenit pe teritoriu pozitiv din prima lună a acestui an, în ciuda scăderii cu un punct procentual a cotei de TVA, de la 20% la 19%.

În ianuarie, inflaţia s-a situat la 0,1%, prima lună cu inflaţie pozitivă după luna mai a anului trecut şi după o rată de -0,5% în decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 0,2% la sfârşitul lui martie şi la 1,7% la sfârşitul anului, cu un interval de incertitudine de 0,5 puncte procentuale (plus sau minus).

Dacă însă evoluţia pozitivă va continua la fel ca în prima lună a anului, estimările BNR ar putea fi depăşit încă din primul trimestru.

Preţurile de consum au crescut, în ianuarie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,12% şi al ieftinirii celor nealimentare cu 0,24%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au consemnat o scădere a preţurilor comparativ cu ianuarie 2016 este de 27,6%, iar cele care au crescut cu până la 2,5% au o pondere de 60,6%.

Mărfurile şi serviciile care s-au scumpit cu mai mult de 2,5% au o pondere de 11,8%.

Cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume, cu 5,82%, şi fructele proaspete, cu 4,36%.

Dintre legume se remarcă, la fel ca în fiecare an, cartofii, cu o creştere de 4,65%, dar rădăcinoasele au tendinţa de ieftinire din al doilea trimestru al anului, când încep să apară recoltele noi.

În rest, mărfurile au scumpiri de sub un punct procentual, doar câteva categorii consemnând scăderi uşoare, cea mai însemnată fiind la fasole boabe şi alte leguminoase, de -0,15%.

Mărfurile nealimentare per total au coborât cu 0,93%, cea mai mare ieftinire fiind la transportul pe calea ferată, cu -5,68%, urmat de preţul energiei electrice cu 2,79% şi de combustibili cu 2,52%.

Ieftiniri previzibile având în vedere reducerea cotei de TVA. Scumpiri găsim la energia termică, de 0,33%, dar şi de 0,22% la transportul rutier.

De asemenea, abonamentele radio şi tv s-au scumpit cu 0,18%, majorare care ar trebui să dispară de luna aceasta ca urmare a eliminării taxei, conform programului actualului guvern.

Interesant este că frigiderele şi maşinile de spălat s-au scumpit uşor, cu 0,06% şi 0,08%, iar aici scăderea de TVA ar fost contracarată de deprecierea leului faţă de dolarul american.

Top cinci scumpiri în ianuarie 2017
Legume şi conserve de legume    5,82%
Cartofi    4,65%
Fructe proaspete    4,36%
Fructe şi conserve din fructe    3,02%
Citrice şi alte fructe meridionale    1,46%

 

Informaţii suplimentare AICI

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ALEGERI LOCALE 2020 – Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale care se desfășoară duminică, 27 septembrie 2020

Duminică, 27 septembrie 2020, un număr total de 425.911 alegători cu drept de vot, conform datelor Autorității Electorale Permanente sunt așteptați la urne în...

PE SURSE: ÎNCĂ UN LIBERAL CU CORONAVIRUS – Președinta Organizației de Femei Liberale din Maramureș, internată în spital

Un nou caz de infectare cu noul Coronavirus în rândul liberalilor maramureșeni. În urmă cu câteva săptămâni, doi consilieri locali băimăreni din PNL au...

LA FINAL DE CAMPANIE – Vezi mesajul transmis maramureșenilor de către Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

Cu gândul la viitor...Dragi maramureșeni, privesc în urmă și mă gândesc la tot ceea ce am făcut pentru Maramureș, dar și la tot ceea...

DIN SERIA “LUPUL MORALIST” – Politicianul care, după ce l-a făcut “praf” pe președintele Iohannis, candidează acum în Maramureș din partea… PNL

În cursa pentru putere, și Partidul Național Liberal își calcă peste principii primind în organizație cu brațele deschise fel și fel de politicieni, unii...

Maramureș – drumuri bune!

În ultimii 4 ani, peste 200 de kilometri de drum județean au fost cuprinse în proiecte de reabilitare şi modernizare, finanţate din fonduri guvernamentale...