spot_img
AcasăMARAMURESUL ISTORICDAR DIN DARUL LUI DUMNEZEU - Activități social-filantropice în comuna maramureșeană Săcel

DAR DIN DARUL LUI DUMNEZEU – Activități social-filantropice în comuna maramureșeană Săcel

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, în localitatea Săcel din Maramureș se desfășoară mai multe proiecte social-filantropice sub coordonarea Părintelui paroh Iuga Dumitru (Parohia Săcel Nr.1) în colaborare cu Preoții Cupsinar Vasile (Parohia Săcel Nr.2) și Zubașcu Ioan Macovei (Parohia Săcel – Iza).

Primul proiect social-filantropic este Dar din darul lui Dumnezeu și a început în anul 2008. În cadrul acestui proiect credincioșii parohiei au donat persoanelor defavorizate peste 150 tone de alimente și îmbrăcăminte, precum și bani.

Al doilea proiect umanitar este intitulat De la copil la copil – Sărbătorile un prilej de bucurie și se desfășoară în colaborare cu Școala Gimnazială Săcel și Școala Generală pentru copii cu deficiențe Vișeu de Sus. Proiectul a fost inițiat în anul 2014 de Sărbătoarea Nașterii Domnului și a continuat de Sărbătoarea Învierii Domnului în anul 2015. În cadrul acestui proiect au fost donate 300 de pachete tuturor copiilor din Centrele sociale din orașul Vișeu de Sus.

Acest proiect vine să continue seria de manifestări desfăşurate în timpul anului şcolar precedent, cu alt grup de elevi, păstrând ca grup ţintă elevii din şcoala noastră şi monitorizând totodată elevii clasei a V-a care au intrat într-un nou ciclu. Continuăm dintr-un motiv întemeiat, acela de a ajuta şi de a aduce în sufletele noastre ale tuturor, dar mai ales al celor nevoiaşi un motiv de bucurie şi totodată de cooperare cu prilejul sărbătorilor de iarnă şi nu numai. Pentru că anul şcolar precedent atât noi, cât şi cei vizitaţi am fost cuprinşi de emoţii oferind cadouri şi primind totodată un simbol al mulţumirii lor am intenţionat prin acest proiect să continuăm şi anul acesta şi să dăm un farmec sărbătorilor care urmează. Pentru că dorim să cunoaştem şi să înţelegem lumea în care trăim, pentru că ne pasă de tot ce ne înconjoară şi pentru că aspirăm către o societate cât mai umană, democratică şi tolerantă, ne-am propus să implementăm acest proiect. Începând cu luna noiembrie va avea loc adunarea de fonduri pentru susţinerea activităţilor proiectului. În viaţa de zi cu zi, toţi ne confruntăm cu posibilitatea de a alege între rău şi bine. Noi dorim să dăm o formă acestui bine, alegându-l”, a precizat prof. Mihali Liliana, directorul Școlii Gimnaziale Săcel.

Cel de-al treilea proiect este intitulat Din inimă de la frate la frate – Dăruind vei dobândi și se desfășoară în colaborare cu Școala Gimnazială Săcel și cu biserica ortodoxă Strâmtura – Ucraina. În cadrul lui vor fi donate cărți în limba română pentru copiii din comunitate.

Acest proiect face parte din seria de manifestări desfăşurate alături de preotul Iuga Dumitru, având ca şi grup ţintă atât elevii din şcoala noastră , cât şi cadrele didactice deopotrivă. Dorinţa fraţilor noştri de a citi în limba româna este şi va rămâne pentru noi, elevi şi cadre didactice, o lecţie de patriotism care nu ne-a lăsat indiferenţi faţă de trebuinţele lor. Ceea ce pentru noi este un lucru firesc şi la îndemână, pentru ei este un lux pe care nu şi-l pot permite, nu neapărat din lipsa fondurilor, cât din imposibilitatea de a procura o cărticică scrisă cu slove româneşti. După prezentarea acestei situaţii dramatice în şcoala şi comunitatea noastră, ne-am unit în cuget şi-n simţiri şi am reuşit să colectăm carte în limba română pentru comunitatea din Strâmtura, Ucraina. Datorită faptului că ne pasă de fraţii noştri români şi pentru că aspirăm către o societate cât mai umană, ne-am propus să implementăm acest proiect, având binecuvântarea preotului paroh Iuga Dumitru”, a mărturisit prof. Bizău Mihali Ileana.

În buna desfășurare a proiectelor, Părintele paroh Iuga Dumitru este sprijinit de primarul localității Săcel, Dologa Gavrilă, de Consiliul Local Săcel, precum și de credincioșii, tinerii și elevii din localitate.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA