AcasăEvenimentVIDEO - UPDATE 2 - CUTREMUR MARAMUREŞ - Epicentrul între Cavnic...

VIDEO – UPDATE 2 – CUTREMUR MARAMUREŞ – Epicentrul între Cavnic si vârful Mogoşa. Trei grade pe scara Richter

spot_img

DISTRIBUIȚI


Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-a produs în urma cu puţin timp în Maramureş. Conform specialiştilor acesta s-a produs în munţii Gutâi la o adâncime de 10 km, între Baia Sprie şi Cavnic. Acesta a fost resimţit în zona Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic şi Sighetu Marmaţiei.

 

 

ACTUALIZARE 2Nu sunt semnalate persoane rănite sau pagube materiale

În această după amiază a avut loc în judeţul Maramureş un cutremur de pământ care a avut magnitudinea de trei grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la ora 14.21, ora României, la o adâncime de 10 kilometri, în zona montană a Munţilor Gutâi, într-o zonă situată mai jos de vârful Mogoşa, spre localitatea Cavnic.

Cutremurul a fost resimţit în Pasul Gutâi, oraşul Baia Sprie şi în municipiul Sighetu Marmaţiei. Prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112 (SNAU) au fost primite trei telefoane de la cetăţeni care locuiesc pe străzile Lazu Şesului, Tisei şi Bogdan Vodă care au anunţat mişcarea pământului. Primul apel telefonic a fost primit la ora 14.23. Dispecerii militari de serviciu au discutat cu persoanele respective pentru nu induce panica în rândul cetăţenilor şi i-a rugat să coboare din locuinţe în stradă, civilizat. Telefonul primit de pe strada Tisei anunţa şi un zgomot destul de mare produs în perioada timpul cutremurului.

Prefectul Sandu Pocol a fost anunţat de cutremur şi în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus măsuri pentru a evita panica în rândul populaţiei, dar şi de a verifica eventuale distrugeri produse de cutremur. Acesta a precizat că la cursurile pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă a văzut hărţile cu zonele seismice din România,pe care erau menţionate  Vrancea, Banatul, dar şi platoul munţilor Oaş-Gutâi-Ţibleş.

Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Sighetu Marmaţiei şi angajaţi ai poliţiei locale s-au deplasat în zona celor trei străzi de unde au fost primite apelurile telefonice şi au discutat cu cetăţenii despre modul în care au resimţit cutremurului. Nu au fost persoane rănite şi nici semnalate pagube materiale. Pompierii militari au verificat, fără confirmare, şi posibilitatea producerii unei explozii sau a unui incendiu în zona unde cetăţeanul care a apelat numărul de urgenţă, de pe Strada Tisei a sesizat producerea unui zgomot puternic. Nu au fost semnalate replici.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă populaţiei să ţină cont de următoarele sfaturi la producerea unui cutremur de pământ: păstrarea calmului; liniştirea persoanelor vârstnice şi a copiilor;  evitarea panicării, deoarece poate produce victime; persoanele sunt sfătuite să rămână în interior, fiindcă după primele mişcări seismice pot urma replici; aşezarea sub o grindă de rezistenţă sau piesă de mobilier solidă, respectiv într-un colţ interiror al încăperii. Nu este indicată fuga pe scări, folosirea liftului sau varianta de a sări pe fereastră de la etaje. Se recomandă, pe timpul cutremurului să vă îndepărtaţi de oglinzi, ferestre, uşi, pereţi exteriori, sobe sau mobilier înalt. Nu este indicat să staţi sub lustre sau obiecte grele care sunt suspendate. În afara locuinţei trebuie să rămâneţi îndepărtaţi de stâlpii de electricitate; clădiri, cabluri, copaci sau orice alte obiecte care ar putea să cadă (bucăţi de tencuială de pe clădiri, etc).

ACTUALIZARE 1: Detalii despre cutremur

RegiuneROMANIA – Transilvania – Maramureş
Latitudine47.67N
Longitudine23.80E
Adancime10 km
Magnitudineml=3.0
Intensitate epicentralaII
Orase apropiateSisesti (6km),Desesti (9km),Cernesti (12km),Budesti(13km),Cupseni (16km)
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA