AcasăActualitatePoliticCUM DEFORMAU REALITATEA – Cu 10.000 de euro pe lună plătea Elena...

CUM DEFORMAU REALITATEA – Cu 10.000 de euro pe lună plătea Elena Udrea postacii de pe Internet, care comentau favorabil la adresa ei

DISTRIBUIȚI

Stenogramele apar în referatul procurorilor care cer prelungirea arestului preventiv în cazul deputatei, cerere ce se va judeca luni. În referat se arată că apropiați ai lui Udrea ar fi plătit persoane al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri în favoarea Elenei Udrea.

Ana Maria Topoliceanu şi Tudor Breazu achitau 10.000 euro lunar pentru plata unui grup de persoane,  postaci, al căror rol era de a posta comentarii în favoarea Elenei Udrea şi a PDL Bucureşti, folosind identităţi fictive pe paginile de Internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri, potrivit procurorilor.

”S-a stabilit că inculpații Breazu Tudor Liberiu și Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obținute din infracțiunile de luare de mită pentru plata unor servicii efectuate în interesul organizației București a Partidului Democrat Liberal și al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu știința acesteia”, se arată în referatul în care DNA cere prelungirea arestării preventive pentru Elena Udrea.

Breazu și Topoliceanu ar fi achitat lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizației PDL București, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a Elenei Udrea.

”De asemenea, inculpații achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura  postaci, și al căror rol era de a posta comentarii sub identități fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de știri. Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate și comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanților la aceste discuții în direcția dorită.

Postacii erau plătiți în funcție de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ținute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizației PDL București, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela”, conform anchetatorilor.

Potrivit DNA, toate aceste plăți se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu știința Elenei Udrea, care primea periodic informări pe mail cu privire la situația plăților și la eficiența postacilor de la Tudor Breazu și de la coordonator.

În referat apare și un fragment de la confruntarea care a avut loc joi la sediul DNA, cu răspunsurile date de Elena Udrea.

Întrebare: Știați că Breazu Tudor, Cristi Călugăru, postacii și materialele promoționale erau plătite de către doamna Topoliceanu Ana Maria?

Răspuns: Pe Breazu Tudor îl plăteam eu. Dacă au fost situații în care l-a plătit Topoliceanu Ana Maria, în mod cert ulterior banii aceia au fost recuperați de Topoliceanu. Cristi Călugăru știu că primea bani de la partid și separat, în afara contractului. În total probabil că era această sumă de 3.000 de euro. Suma din afara contractului era plătită de Topoliceanu Ana Maria, din ce știu eu, din bani de la partid, de unde se făceau toate plățile. Erau situații în care partidul deținea fonduri care nu erau înregistrate în contabilitate și care proveneau, de exemplu, din contribuțiile de la sectoare, din donațiile membrilor și au fost și cazuri în care candidații au contribuit cu sume de bani.

Au fost situații în care acești bani nu se înregistrau. Deși nu se ținea o evidență a acestor sume, conducătorul fiecărui sector știa cu cât a contribuit, astfel încât nu era dificil de ținut socoteala. Este posibil ca o evidență a sumelor neînregistrate în contabilitate să fi fost ținută și de contabilă. Nu știu cu cât erau plătiți postacii. Știu doar că au funcționat câteva luni în perioadă de campanie electorală, erau studenți din partid care inițial au lucrat gratis, dar era ineficient și apoi s-a luat decizia să fie plătiți și nu aș ști să vă spun la cât ajungeau sumele, probabil la cât a spus Topoliceanu Ana Maria. Presupun că postacii erau plătiți din aceeași bani care se foloseau la partid.

Întrebare: Primeați de la Cristi Călugăru o situație detaliată lunar cu numărul de comentarii ale postacilor și cu sumele plătite acestora?

Răspuns: Posibil da, dar nu stăteam să le citesc având în vedere că erau mii de comentarii.

Întrebare: Știți dacă domnul Horațiu Țica a făcut asemenea donații neînregistrate sau a plătit cheltuieli ale partidului?

Răspuns: Nu cunosc personal, dar cred că a fost candidat la Consiliul General și este posibil să fi făcut. Se întâmpla și se întâmplă la toate partidele, fără excepție, ca firme și persoane care doresc să facă donații sau sponsorizări să nu vrea să apară în această calitate, de teama repercusiunilor politice ori a scandalului mediatic care s-ar declanșa ca urmare a asocierii cu un partid sau altul. În acest context, puteau fi firme și persoane care să fi sprijinit campania PDL, fără să fi dorit ca lucrul acesta să fie cunoscut în mod public. Dacă voi identifica vreun caz, voi face precizări.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA