AcasăLifestyleCum se montează corect gresia: 3 sfaturi

Cum se montează corect gresia: 3 sfaturi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursă foto: Shutterstock

 

Procesul de montare al plăcilor ceramice este unul ușor, dar dacă nu ai mai făcut acest lucru vreodată, s-ar putea să ai nevoie de câteva sfaturi înainte de a începe. Pentru obținerea unui rezultat impecabil, fiecare detaliu contează. De la nivelarea substratului pe care urmează să fie aplicate plăcile ceramice, până la materialele folosite pentru fixarea acestora. Citește în continuare și află trei sfaturi utile privind montarea corectă a gresiei.

 

  1. Alege cele mai bune materiale pentru a asigura stabilitatea plăcilor ceramice

Înainte de pregătirea și măsurarea suprafeței care va fi placată, asigură-te că ai toate materialele necesare pentru montarea gresiei. Mai mult decât atât, pentru ca montajul să fie durabil și rezistent, acestea trebuie să fie alese corespunzător spațiului care urmează să fie amenajat.

Materiale necesare pentru pregătirea substratului

  • Sapă autonivelantă

Suprafața pentru aplicarea gresiei trebuie să fie curată și plată. Dacă aceasta este neregulată sau înclinată, folosește o sapă autonivelantă. Aceasta trebuie aleasă în funcție de amplasamentul pardoselii (exterior sau interior), cerințele de rezistență și umiditate, precum și condițiile atmosferice de lucru.

  • Grund de contact

Rolul său este de a amorsa suprafața de lucru.  Este necesar să o alegi în funcție de locul placării, la interior sau exterior, și de natura suprafeței, absorbantă, neabsorbantă.

Materiale necesare pentru fixarea plăcilor

  • Adeziv pentru gresie

Alegerea corectă a adezivului depinde de tipul plăcilor ceramice, suprafața suport și locul utilizării. De exemplu, pentru plăcile ceramice porțelanate cu dimensiunea de 30 x 30 cm, montate pe o suprafață de ciment, într-un mediu umed cum este baia este recomandat să folosești un adeziv pe bază de ciment îmbunătățit (C2).

 

  • Chit pentru rosturi

Chitul are rol tehnic, dar și estetic. Calitatea produsului ales, precum și aplicarea corectă al acestuia va preveni apariția mucegaiului, fisurarea sau desprinderea plăcilor. Pentru alegerea chitului de rosturi este indicat să acorzi atenție destinației gresiei (interior sau exterior), grosimea rostului și culorii plăcilor.

 

Dacă vrei să alegi un chit cu proprietăți excelente, care asigură durabilitate foarte mare în timp și rezistență mecanică ridicată, verifică gama de chituri epoxidice de la macostore.ro.

 

Materiale necesare pentru finisarea placării

  • Lac de protecție pentru rosturi

Deși nu este obligatoriu, lacul de protecție pentru rosturi este eficient pentru a proteja chitul împotriva murdăriei și petelor.

 

  • Agent de etanșare flexibil

Ultimul pas este să folosești un produs pentru etanșarea trecerilor la plinte și a zonei cabinei de duș. Este recomandat să alegi material de etanșare flexibil, rezistent la umezeală.

 

  1. Măsoară corect perimetrul care urmează să fie placat

Pentru a stabili care este cantitatea necesară de gresie, ai nevoie să știi aria încăperii care urmează să fie placată. În acest scop, trebuie să măsori lungimea și lățimea podelei cu ajutorul unei rulete, iar cu un echer să verifici unghiurile colțurilor.

 

Apoi, în funcție de stilul de montare al gresiei, trebuie să iei în calcul achiziționarea unui surplus de plăci. Spre exemplu, la montarea în diagonală, unele vor trebui decupate, iar pierderile vor fi de 15-30% din acest motiv. Bineînțeles, aici este importantă și dimensiunea plăcilor alese.

 

În final, atunci când calculezi suprafața, ține cont și de distanțierele dintre plăci pentru a face o estimare corectă a cantității de gresie necesară. Se recomandă ca, indiferent de suprafață și stilul de montare, să achiziționezi și o rezervă de aproximativ 10% pentru a acoperi eventualele greșeli de tăiere ale unor plăci.

  1. Stropește sau scufundă plăcile de gresie în apă înainte să le montezi

Adezivul pentru fixarea gresiei se pregătește într-o găleată din plastic, conform instrucțiunilor producătorului. Pasta trebuie amestecată bine, fie cu ajutorul unui mixer profesional sau a unei mașini de găurit, fie manual, cu o paletă de amestecare. Rezultatul obținut trebuie să fie omogen, asemănător la consistență cu pasta de dinți.

 

După pregătirea adezivului pentru fixarea plăcilor ceramice, le poți stropi sau chiar scufunda pe acestea în apă, astfel încât să fie saturate cu lichid. Se poate proceda în acest mod pentru a împiedica plăcile să absoarbă la fel de multă apă din adeziv. În consecință, proprietățile acestuia nu vor fi alterate, iar gresia se va fixa mai bine.

 

Montarea gresiei este o sarcină destul de simplă, însă trebuie să ai grijă la alegerea materialelor utilizate și la montarea plăcilor pentru a te asigura că rezultatul este rezistent și de durată. Comandă materialele necesare montării plăcilor pentru proiectele tale și beneficiază de produse calitative!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA