AcasăLifestyleCum se face testul de sarcina?

Cum se face testul de sarcina?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/hands-holding-pregnancy-test-kit-6473742/

 

O sarcină poate fi un motiv de mare bucurie pentru viitoarele mămici, dar aduce și emoții puternice pentru cele care nu au planificat un astfel de eveniment. Testul de sarcină este o primă verificare, în lipsa ciclului menstrual, însă, medicul specialist este singurul în măsură să confirme o sarcină.

Testele de sarcină pot confirma sau infirma starea de graviditate. Cum anume se întâmplă acest lucru? De fapt, acestea pun în evidență un hormon care se dezvoltă doar în corpul viitoarei mame și care se numește gonadotropină corionică umană (HCG). Testele de sarcină utilizează urina pentru a produce un răspuns și pot fi realizate la domiciliu. Când este folosit corect, acesta este precis. Un astfel de produs poate fi achiziționat din farmacii sau comandat online.

Ce este testul de sarcina?

Testul de sarcină este una dintre modalitățile prin care se poate stabili dacă o femeie este gravidă. Confirmarea sarcinii se realizează în câteva minute dacă se folosește un test de sarcină acasă, prin identificarea hormonului specific, ce apare numai la femeile însărcinate.

Testul de sarcină este un instrument cu acuratețe mare în clarificarea situației. La femeile însărcinate hormonul gonadotropină corionică umană, începe să se sintetizeze în organism, aproximativ în aceeași perioadă în care ovulul fertilizat se implantează în uter, adică la 10 – 14 zile de la un contact sexual neprotejat.

Cum se utilizează testul de sarcină?

Nu este important doar momentul în care se face testul, ci și cum se face testul de sarcină. Acesta trebuie să fie în termen și să conțină instrucțiunile de folosire. În funcție de producător, testele de sarcină sunt puțin diferite. Indicațiile trebuie citite și urmate întocmai, capătul absorbant trebuie introdus sub jetul de urină sau în proba de urină.

Perioada de așteptate a rezultatului poate părea mult mai lungă decât cele 3 – 5 minute cât scrie în prospect.

Unele teste de urină vizează recoltarea probei la prima urină de dimineață, când concentrația hormonului sarcinii este mai mare, în timp ce altele pot fi utilizate în orice moment al zilei și al nopții.

Interpretarea rezultatelor

Și aici lucrurile sunt diferite, de la un test la altul. Citirea cu atenție a indicațiilor din prospect oferă informațiile necesare. Apariția simbolului în câmpul pozitiv înseamnă că persoana este însărcinată. Pot fi cazuri în care rezultatul este negativ sau chiar neconcludent, motiv pentru care testul de sarcină poate fi repetat după câteva zile.

De asemenea sunt rezultate fals pozitive sau fals negative, dacă testul nu a fost făcut corect. Și în aceste cazuri repetarea testului este necesară.

Când este indicat testul de sarcină?

Atunci când menstruația lipsește testul de sarcină poate arăta dacă persoana respectivă este însărcinată. Femeile care încearcă să rămână gravide și urmăresc perioada de ovulație pentru a crește șansele de concepție a unui copil, pot realizate testul de sarcină la 10 – 14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat.

Trebuie avut în vedere și faptul că un rezultat negativ la un test de sarcină nu înseamnă neapărat că lipsește hormonul HCG din organism, ci că el nu a putut fi evidențiat.

Care sunt avantajele realizării unui test de sarcină acasă?

Un test de sarcină de urină este ușor de procurat și de realizat acasă, rezultatul este rapid și, dacă este realizat corespunzător, oferă un răspuns precis.

Un test de sarcină poate fi efectuat și la sânge, însă costurile în acest caz sunt mai mari. Probele de sânge sunt utilizate la cabinetele medicale și în clinici.

Indiferent de rezultatul testului de sarcină, vizita la medicul specialist nu trebuie neglijată, pentru a avea confirmarea sarcinii, acolo unde s-a produs. În situația lipsei menstruației și a unui rezultat negativ la testul de sarcină, controlul medical poate evidenția o problemă de sănătate pentru care este nevoie de tratament personalizat.

 

Testul de sarcină realizat corect, în conformitate cu instrucțiunile de pe cutie, la câteva zile după un contact sexual neprotejat, poate să ofere răspunsul corect. Atunci când rezultatul testului este neconcludent, acesta poate fi repetat, însă, pentru siguranță, vizita la medicul specialist nu trebuie neglijată.

 

Surse de informare:

  1. Pregnancy Tests – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests
  2. Doing a pregnancy test – https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test/#:~:text=All%20pregnancy%20tests%20detect%20the,stick%20after%20a%20few%20minutes.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA