spot_img
AcasăLifestyleCum să-ţi protejezi locuinţa în perioada sărbătorilor de iarnă

Cum să-ţi protejezi locuinţa în perioada sărbătorilor de iarnă

DISTRIBUIȚI

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru cei mai mulţi dintre noi, dar în această perioadă au loc foarte multe accidente. În goana după cadouri, încercând să ne pregătim cât mai bine pentru acest moment fericit din an, trecem cu vederea anumite detalii, care sunt deosebit de importante, pentru siguranţa ta şi a familiei tale. Ca să eviţi orice fel de accident care ar putea transforma sărbătorile de iarnă într-un coşmar, iată care sunt câteva măsuri de siguranţă şi prevenţie pe care ar trebui să le iei în considerare. 

Atenţie la instalaţia de pom

Unele dintre cele mai frecvente accidente care au loc în această perioadă a anului sunt legate de instalaţiile pentru bradul de Crăciun. În primul rând, fie că ai o instalaţie mai veche sau una abia achiziţionată, verifică integritatea cablurilor. Dacă firele electrice nu sunt izolate corespunzător, poţi avea surprize neplăcute. În al doilea rând, este important ca priza pe care o foloseşti pentru instalaţia sau instalaţiile de brad să fie funcţională şi nedeteriorată, ca să eviţi scurtcircuite care pot afecta întreg sistemul electric al casei. În ultimul rând, dar nu mai puţin important, evită să laşi instalaţia aprinsă toată noaptea sau atunci când nu eşti acasă. Există riscul unei supraîncălziri care poate degenera într-un incendiu. 

Vacanţă fără griji

Perioada vacanţelor de iarnă este, din păcate, şi una în care numărul de spargeri de locuinţe este în creştere. Ca să te bucuri de o vacanţă liniştită, fă-ţi o asigurare a locuinţei care să acopere şi acest risc. Pe de altă parte, evită să vorbeşti cu prea multă lume despre vacanţa ta și nu da detalii despre perioada exactă în care vei fi plecat. Hoţii sunt şi ei utilizatori de internet şi de reţele de socializare, aşa că este mai bine să nu publici nimic din care s-ar putea deduce că locuinţa ta este nesupravegheată în această perioadă. Înainte să pleci, verifică atent toate detaliile. Toate ferestrele trebuie să fie închise corespunzător, la fel şi robinetele, iar toate echipamentele electronice trebuie debranşate, excepţie făcând, cel mai frecvent, frigiderul.

Bucură-te de artificii în siguranţă 

Ce ar fi sfârşitul de an fără bucuria artificiilor? Din păcate şi ele pot reprezenta sursa unor accidente grave, dacă nu eşti atent cum le foloseşti. Mai întâi de orice, ar trebui să cumperi doar acel gen de artificii care se comercializează legal, chiar dacă poate ţi se par mai puţin spectaculoase. În al doilea rând, este recomandat să le aprinzi doar într-un spaţiu sigur, de exemplu pe balcon, unde sunt cât mai puţine obiecte inflamabile. O mică scânteie care sare pe o perdea sau pe un fotoliu poate fi suficientă pentru a provoca un incendiu serios. În cele din urmă, dar la fel de important este să citeşti cu atenţie instrucţiunile de utilizare şi să le respecţi cu rigurozitate, pentru a evita orice fel de accidente care te-ar face să începi Anul Nou la spital. 

Surse de încălzire sigure

Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere ca să te bucuri de sărbători de iarnă fără griji se referă la sursele de încălzire. Ai grijă să nu uiţi caloriferele electrice, radiatoarele sau aerotermele în priză atunci când pleci de acasă sau peste noapte. De asemenea, dacă ai încălzire cu lemne, ia toate măsurile necesare pentru a te asigura că soba sau şemineul tău funcţionează corect şi nu există risc de intoxicație. Pe de altă parte, ai grijă şi la lumânări. Pentru mulţi dintre noi, lumânările sunt o modalitate frumoasă de a da un aer mai intim locuinţei şi de a pune în valoare mesele festive. Nu lăsa niciodată lumânările nesupravegheate şi ai grijă ca ele să nu fie poziţionate lângă alte obiecte uşor inflamabile. 

 

Ţine cont de aspectele de siguranţă discutate mai sus, ca să te bucuri alături de toţi cei dragi de sărbători de iarnă minunate. 

 

Sursă foto: Pexels.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA