AcasăLifestyleCum să stimulezi dezvoltarea abilităților la copilul tău prin joacă

Cum să stimulezi dezvoltarea abilităților la copilul tău prin joacă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: www.pexels.com

Copiii învață prin joacă – nu e nici o noutate și nici o surpriză. Prin urmare, ai la îndemână un instrument foarte puternic și, din fericire, foarte amuzant pentru a-l ajuta să își dezvolte abilitățile la potențialul său maxim: jucăriile. În acest articol poți afla cum stimulezi dezvoltarea copilului cu ajutorul jocurilor și al jucăriilor.

 

Alege jocuri și jucării adecvate vârstei

Copiii se află în diferite etape de dezvoltare, în funcție de vârsta pe care o au. Nevoile lor sunt foarte diferite, ca și abilitățile lor de altfel. Un copil de 5 ani va fi complet dezinteresat de un sortator de forme, la fel cum un preșcolar se va simți copleșit de un set de construcție a unui robot complex, care trebuie programat.

 

Alege jucării utile

Jucăriile sunt jucării și sunt menite să îl distreze pe copil și să îi facă plăcere, nu să fie utile!

De acord. Dar ce rost are să arunci banii pe un număr nelimitat de plușuri, sau să cumperi cine știe câte jucării muzicale doar pentru că sunt foarte colorate?

Există, în comerț, o ofertă variată de jucării care au și rol educativ, pe lângă distracția pe care o oferă. Poți opta pentru Magspace, seturile magnetice de construcție pentru copii, ideale pentru o introducere în lumea științei și pentru a dezvolta simțul practic sau vederea în spațiu.

Poți alege seturile de LEGO, excelente pentru a stimula gandirea tehnică și, de ce nu, pentru a antrena răbdarea și abilitatea de a urmări instrucțiuni oferite pas cu pas.

Te poți gândi la jucării care încurajează imaginația – de tipul unui teatru de marionete, la care să pregătească zilnic un spectacol de seară, un fel de tradiție de familie.

 

Socializarea e la fel de importantă ca gândirea academică

Inteligența emoțională a copiilor este cel puțin la fel de importantă ca dezvoltarea abilităților cognitive și a IQ-ului. De fapt, unele statistici și povestea oamenilor de succes sugerează că e chiar mai importantă! Prin urmare, încurajează orice tip de interacțiune socială.

Jocurile de echipă pot fi inițiate de la vârste foarte mici – o simplă aruncare a mingii de la un copil la altul poate fi precursorul multor sporturi, practicate ceva mai târziu.

Jucăriile care încurajează jocul de rol sunt de asemenea excelente pentru a-i învăța pe copii să comunice și să socializeze în cadrul unor grupuri relativ restrânse. În această categorie intră bucătăriile de jucărie, jocul cu păpuși, trenulețul construit din scaunele din casă, jocul de-a familia, de-a medicul, de-a școala și așa mai departe.

 

Jocuri de societate pentru antrenarea capacității de planificare și anticipare

Jocurile de societate adecvate vârstei fiecărui copil sunt instrumente foarte utile care îi învață pe copii despre cum să își construiască o strategie…și un plan de rezervă, în cazul în care cel inițial nu funcționează. Până și simpla macao îi poate ajuta pe cei mici sa învețe să nu se bazeze doar pe noroc, ci să urmărească, de pildă, câte cărți de pedeapsă mai sunt disponibile în joc.

Jocurile de societate au avantajul de a-l stimula pe copil sa facă planuri, să anticipeze scopurile și strategia partenerilor de joc și să își adapteze rapid reacțiile la surprizele pe care i le rezervă aceștia. Este un mediu sigur în care poate descoperi frustrarea, panica generată de planurile date peste cap și alte asemenea emoții negative, cu care se va întâlni și mai târziu în viață.

 

Jocurile sportive

Minte sănătoasă într-un corp sănătos – un slogan pe care începem să îl înțelegem din ce în ce mai bine. Practicarea unui sport ar trebui privită ca o activitate aproape obligatorie, încă de la vârste mici.

Puține sunt sporturile care nu pot fi începute la vârsta de 4 – 5 ani, iar implicarea copilului într-o asemenea activitate are o mulțime de avantaje, de la construirea sentimentului de apartenență la o echipă, la deprinderea unor obiceiuri bune de comunicare cu alți copii de aceeași vârstă, într-un context social care nu poate fi reprodus altfel.

Chiar dacă practicarea unui sport este o activitate care se desfășoară sub umbrela antrenorului – nu a părintelui – ea reprezintă o activitate extrem de importantă pentru sănătatea fizică și mintală a copilului.

Nu uita: cea mai importantă sarcină a copilului tău este jocul!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA