AcasăLifestyleCum să găsești jantele potrivite în funcție de mașină?

Cum să găsești jantele potrivite în funcție de mașină?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/gray-and-black-mercedes-benz-10-spoke-wheel-111766/

 

Jantele sunt piese esențiale ale roților autoturismului, care influențează numeroase aspecte ale deplasării. Frânarea, consumul, alinierea roților sunt doar câteva aspecte care contează. Ele au și un important rol estetic. Când vezi o mașină cu jante frumoase, realizezi că tot aspectul autoturismului se schimbă. De aceea, dacă vrei să cumperi jante noi, trebuie să ții cont atât de aspect, cât și de alte aspecte tehnice și condițiile specifice fiecărui sezon. În plus, fiecare model de mașină este diferit, astfel că trebuie să fii atent la dimensiuni și la modul în care janta se integrează în ansamblul roții și aripa vehiculului. Descoperă în continuare cum găsești jantele potrivite pentru mașina ta!

 

Ține cont de numărul de prezoane al jantelor

 

Ca să-ți fie mai ușor să te descurci în alegerea jantelor potrivite, îți recomandăm utilizarea unui configurator de jante. Acesta este disponibil online și te ajută să economisești timp în identificarea modelului potrivit pentru mașina ta. Mai departe, trebuie să iei în calcul diferite aspecte, ca numărul de prezoane al jantelor.

 

Dispunerea acestora este diferită de la un model la altul, de aceea se folosește un indice numeric pentru clasificarea lor. De exemplu, un indice de 4/100 înseamnă că există 4 orificii pentru prezoane și că cercul pe care sunt montate are diametrul de 100 mm. Există jante cu 4, 6 și 8 prezoane, al căror diametru se calculează ușor, pe axa de simetrie. În schimb, în cazul jantelor cu număr impar, diametrul se calculează cu instrumente de finețe.

 

Alege un material bun

 

Jantele se fabrică din aliaj de aluminiu, oțel sau fibră de carbon. Jantele din fibră de carbon sunt mai rare și scumpe, deci cele mai multe modele disponibile pe piață sunt din oțel și aliaj. Îți recomandăm să alegi întotdeauna a doua variantă. Argumentele în favoarea jantelor din aliaj de aluminiu sunt:

  • greutatea mai redusă, care asigură un consum mai mic;
  • aspectul;
  • demarajul și frânarea mai rapidă;
  • răcirea rapidă a frânelor.

 

Ține cont de sezon

Jante pentru vară

 

Anotimpurile influențează condițiile de drum și temperatura aerului. Acești factori sunt importanți pentru mașină, care rulează diferit. Jantele de vară trebuie să aibă diametru și lățime mai mare și trebuie echipate cu anvelope corespunzătoare, pentru a scădea consumul și asigura o rulare confortabilă și sigură. Jantele de vară sunt mai ușoare și arată mai bine, pentru că nu necesită întreținere atât de atentă ca iarna.

 

Jante pentru iarnă

 

Jantele pentru iarnă trebuie să fie mai înguste și să aibă diametrul indicat de producător sau mai mic decât acesta. Se recomandă folosirea lor împreună cu anvelope lățime redusă și talon mare, pentru un plus de aderență. Avantajul lor este întreținerea mai facilă.

 

Alege între jante Oem și aftermarket

 

Jantele OEM sunt cele fabricate de producătorul mașinii, realizate special pentru aceasta. Cele aftermarket sunt produse de firme specializate, dar care nu lucrează cu producătorul autoturismului. Altfel spus, sunt jantele pe care le găsești în diferite magazine. Diferența de preț între jantele OEM și cele aftermarket este destul de mare. Uneori, un set nou OEM poate costa și câteva mii de euro, în timp ce un set disponibil pe piață se găsește la câteva mii de lei.

 

Deși specialiștii recomandă jantele OEM, bugetul tău poate fi limitat. În aceste condiții, ai două opțiuni: jantele OEM second-hand sau cele de pe piață. Dacă le alegi pe primele, trebuie să fii atent să nu cheltuiești banii pe jante avariate, uzate sau cu defecte. În cazul celor aftermarket, orientează-te spre modele mai scumpe, din aliaj, care au recenzii bune. Bineînțeles, nu uita să alegi modele de dimensiuni potrivite.

 

Găsirea jantelor potrivite nu durează mult, dacă știi de ce criterii să ții cont. Alege produse de calitate și apelează la un profesionist pentru montaj!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA