AcasăLifestyleCum să combați canicula

Cum să combați canicula

DISTRIBUIȚI

În întreaga lume se înregistrează valuri de căldură. Din cauza schimbărilor climatice, acestea devin din ce în ce mai fierbinți și mai lungi.

În timp ce a te încălzi la soare este un lucru minunat, căldura extremă poate fi mortală, afectând atât persoanele tinere, cât și pe cele în vârstă, femeile însărcinate și pe cei cu afecțiuni cronice.

Există însă multe lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi. Iată câteva sfaturi pentru a ne menține răcoroși în timpul caniculei.

1. Fii atent la soare

Cel mai bine este să eviți să ieși afară în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, dar uneori acest lucru nu poate fi evitat. Atunci când te afli afară în lumina directă a soarelui, poartă (și reaplică regulat) cremă de protecție solară, acoperă-ți capul cu o pălărie și nu uita să faci pauze regulate în interior sau într-o zonă umbrită pentru a evita să te extenuezi din cauza căldurii sau să faci insolație.

2. Bea multă apă

Pe măsură ce transpiri pe parcursul zilei, lichidele pe care le pierzi trebuie să fie înlocuite pentru a evita deshidratarea. Simptomele deshidratării includ gura uscată, amețeli sau confuzie și dureri de cap. Dacă nu este tratată, deshidratarea poate duce la epuizare din cauza căldurii.

Evită cofeina și asigură-te că bei multă apă și, dacă este posibil, băuturi sportive izotonice pentru a reface sărurile, zaharurile și lichidele pierdute.

3. Păstrează-ți casa răcoroasă

Pe timp de caniculă, este important să faci din casa ta un loc în care să poți evada de la căldură, așa că păstrarea răcoarei este esențială pentru a te simți confortabil. S-ar putea să ți se pară firesc să ții ferestrele și ușile deschise atunci când soarele strălucește, dar, ținându-le închise în timpul celor mai fierbinți părți ale zilei, poți ajuta la menținerea aerului rece înăuntru și a aerului cald afară.

Le poți deschide din nou seara, odată ce temperatura a scăzut, pentru a lăsa aerul rece să circule. De asemenea, este util să ții perdelele, obloanele sau jaluzelele închise, deși jaluzelele metalice pot face camera mai caldă. De asemenea, poți încerca să eviți să creezi căldură în casă prin gătit sau prin utilizarea aparatelor. Alege feluri de mâncare care nu necesită căldură suplimentară sau, dacă o fac, încearcă să le pregătești mai devreme în timpul zilei.

4. Limitează-ți alcoolul

Din păcate, combinarea a prea mult soare cu câteva băuturi în exces nu este o combinație bună. Alcoolul provoacă deshidratare, care poate lovi mai ales dacă organismul tău se luptă deja să facă față vremii. Consumul de alcool poate face, de asemenea, mai greu să dormi bine, lucru care este deja dificil la temperaturi mai ridicate. Deși este posibil să adormi rapid, este posibil să ai un somn de proastă calitate și să te trezești mai devreme decât de obicei – nu este chiar somnul revigorant de care ai nevoie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA