AcasăLifestyleCum poţi izola firele electrice şi proteja conexiunea realizată?

Cum poţi izola firele electrice şi proteja conexiunea realizată?

spot_img

DISTRIBUIȚI

sursa foto: https://unsplash.com/photos/NLBJ2I0lNr4

 

Motivele pentru care ai nevoie să izolezi firele electrice sunt dintre cele mai diverse. Indiferent că este vorba despre o intervenţie casnică sau despre o lucrare profesională, trebuie să respecţi aceleaşi reguli. Realizarea unei conexiuni electrice sigure depinde de materialele pe care le foloseşti, dar și de atenţia şi de îndemânarea cu care mânuieşti instrumentele. Siguranţa ta în timpul lucrului şi al conexiunii pe termen lung sunt principiile de bază pe care trebuie să le ai tot timpul în vedere. În cele ce urmează, îţi prezentăm două tipuri de accesorii pentru izolarea firelor electrice şi modul de utilizare a lor:

Banda izolatoare

Atunci când este aplicată corect, banda izolatoare este suficientă pentru remedierea unei probleme electrice. Produsul are o rezistenţă bună la umiditate, abraziune şi coroziune. Banda poate fi folosită pentru izolarea firelor electrice sau a altor materiale care conduc electricitatea dar şi pentru reparații minore la firele deteriorate. Datorită proprietăţii de alungire, vinilul este materialul optim pentru confecţionarea de bandă izolatoare. Este accesibilă ca preţ şi disponibilă într-o varietate de dimensiuni şi grosimi pentru diverse aplicaţii. Cu toate acestea, nu reprezintă cea mai sigură opţiune pe termen lung.

Accesorii termocontractabile

Specialiştii recomandă conectorii şi tuburile termocontractabile ca soluţie optimă pentru protejarea unei conexiuni electrice sigure. Prin expunerea materialului pe bază de PVC la o sursă de căldură, firele electrice sunt izolate etanş. Accesoriile sunt disponibile în diferite dimensiuni şi grosimi, în funcţie de mediul în care vor fi aplicate. Alegerea produsului potrivit este esenţială pentru reuşita şi rezistenţa operaţiunii. Tuburile termocontractabile de la Bramitech au în interior un adeziv care se topeşte şi creşte calitatea protecţiei îmbinărilor. Rezistenţa excelentă la umezeală, substanţe chimice şi combustibili reprezintă doar unul dintre avantajele acestui tip de izolare electrică. În atelier, procesul de termocontractare poate fi realizat cu ajutorul unei suflante cu aer cald, acţionată electric sau cu gaz. Dacă nu ai o variantă cu acumulator pentru munca de teren sau pentru trusa de scule din maşină, poţi folosi orice sursă de căldură ca să topeşti conectorul sau tubul termocontractabil, chiar şi o brichetă de buzunar. Întrucât se ajunge la temperaturi în jurul valorii de 100 de grade Celsius, este esenţial să porţi echipament de protecţie pentru mâini şi faţă.

Greşeli de evitat

În general, când vine vorba despre energia electrică, greşelile pot avea consecinţe grave. În primul şi cel mai important rând, indiferent de sursa de energie, niciodată nu se intervine asupra firelor aflate în tensiune. Decuplează sursă de energie care alimentează cablul electric şi asigură-te că nu mai există tensiune pe fir. Pentru intervenţiile casnice, aceasta se face de la tabloul de distribuţie, pentru cele auto din panoul de siguranţe sau borna de la baterie. Respectarea indicaţiilor producătorului este esenţială pentru fiecare instrument în parte. Atunci când doar repari un fir întrerupt, asigură-te că banda izolatoare sau accesoriile termocontractabile au grosimea şi lungimea potrivite. În primul rând, trebuie să acopere întreaga suprafaţă asupra căreia intervii. Tuburile şi conectorii necesită atenţie şi în privinţa grosimii, deoarece, dacă sunt prea înguste, odată cu expunerea la sursa de căldură, ar putea deteriora conexiunea cablului. Nu depăşi timpul de termocontractare pentru a nu carboniza marginile neacoperite ale firului sau tubul propriu-zis.

Orice intervenţie la sistemul electric trebuie tratată cu maximă precauţie. Informează-te cu privire la traseul firului de izolat şi alege doar materiale compatibile. Foloseşte instrumentarul adecvat şi poartă echipament de protecţie. Asigură-te că firele sunt decuplate de la sursa de tensiune şi urmează toţi paşii cu atenţie, pentru a nu risca o accidentare sau o defecţiune ulterioară din cauza intervenţiei precare.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA