AcasăLifestyleCum poți îmbunătăți calitatea vieții unui bătrân într-o oră din viața ta 

Cum poți îmbunătăți calitatea vieții unui bătrân într-o oră din viața ta 

spot_img

DISTRIBUIȚI

De când suntem mici, aflăm că fiecare basm se încheie cu sintagma „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, inducând ideea că eroii principali au avut parte de o viață lungă și fericită după ce au depășit obstacolele narate în paginile cărții. În realitatea zilelor noastre, lucrurile stau puțin diferit. Bătrânețea în România are parte de un curs al evenimentelor trist și dezolant, unde fenomenul de marginalizare socială a persoanelor vârstnice afectează indivizi și grupuri, indiferent dacă provin din mediul urban sau rural. Sărăcia, neputința, slăbiciunea, singurătatea și indiferența sunt doar câteva dintre elementele care mențin excluziunea socială a bătrânilor pe o pantă ascendentă.

Conform datelor furnizate de Eurostat la sfârșitul lunii iunie a acestui an, România găzduiește aproximativ 3.704.996 de persoane cu vârsta cuprinsă între 65 de ani și peste. Majoritatea dintre ei trăiesc acasă, încercând să-și îndeplinească activitățile zilnice fără ajutor suplimentar din partea familiei sau a cunoscuților. La un moment dat, fiecare senior ajunge în punctul anevoios în care depinde complet de o altă persoană, pentru că nu se mai poate îngriji corespunzător și devine din ce în ce mai greu să treci peste sărăcie și neajunsuri prin singurătate.

Indiferența și nepăsarea creează monștri, iar o vorbă bună, un mic ajutor financiar ori dedicarea unei ore din viața ta, pentru a asculta poveștile din tinerețe ale unei persoane vârstnice, au un impact mai mare decât ai crede.

Voluntariat într-un cămin de bătrâni

Internarea unui bătrân într-o instituție specializată pe o perioadă nedeterminată este o soluție radicală și necesară atunci când familia nu deține cunoștințele medicale sau resursele necesare în cazul unei persoane care suferă de boli grave. Chiar dacă, la prima vedere, este o variantă benefică pentru ambele părți, bătrânul o să vadă doar partea goală a paharului: este singur într-o cameră, trăiește într-un mediu necunoscut și, dintr-odată, toate lucrurile stabile din viața lui au parte de o schimbare radicală.

Pe măsură ce timpul trece, se instalează obișnuința și rutina, seniorul își creează un program stabil, însă ceva îi va lipsi întotdeauna: atingerea umană. Incertitudinea și vulnerabilitatea se nasc din singurătate, așadar, oferă câteva minute din ziua ta unui bătrân.

Alege cel mai apropiat centru din zona ta, înscrie-te pe lista de voluntari și încearcă de fiecare dată să-i redai unei persoane independența pe care a pierdut-o cu trecerea anilor. În funcție de disponibilitatea ta, îi poți ajuta să-și îndeplinească activități zilnice obișnuite, precum o plimbare prin curtea instituției, să mănânce sau să poarte o conversație despre aspectele recurente ale vieții sale.

Sprijină o organizație în care crezi

Durează mai puțin decât o oră din programul tău zilnic, iar prin garantarea unei contribuții financiare lunare, poți preveni suferința unui bunic. Spre exemplu, United Way România nu-și pierde speranța, crede în compasiunea oamenilor, continuându-și neîncetat inițiativa pentru schimbare. În anul 2021, un număr impresionant de 1.487 de copii, adulți și vârstnici au beneficiat de servicii medicale de bază, consultații, tratamente de recuperare și îngrijiri la domiciliu, totul în mod gratuit.

Puțin cu puțin se formează o armată întreagă de persoane care luptă pentru ca speranța unui bătrân să nu se stingă. Dacă vrei să faci parte din echipa eroilor de basm, care se luptă pentru ca afirmația „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” să devină realitate pentru mai multă lume, poți face o donație aici, specificând în formular codul „împreună pentru vârstnici”.

Răspândește povestea pe rețelele sociale

Cu siguranță, rețelele de socializarea au revoluționat modul în care oamenii comunică, informația este disponibilă la câteva secunde distanță, iar veștile interesante și importante circulă cu o viteză amețitoare. Astfel, internetul se poate transforma într-un instrument extrem de util atunci când vrei să atragi atenția asupra unei probleme de ordin social.

În câteva minute, distribuie poveștile seniorilor de la centrul de ajutor, oferă detalii complete și încurajează fiecare persoană din lista de prieteni să ducă mai departe cuvântul.

Viața unui bătrân în România este adesea complicată prin neajunsuri, sănătate precară și singurătate. Poate că nu ai puterea să oferi mult din punct de vedere financiar, dar poți compensa înzecit prin simpla ta prezență și implicare socială.

Sursă foto: Shutterstock

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA