AcasăLifestyleCum poți evita situațiile financiare neplăcute atunci când îți cumperi o locuință

Cum poți evita situațiile financiare neplăcute atunci când îți cumperi o locuință

spot_img

DISTRIBUIȚI

Dacă și tu consideri că a sosit momentul să deții propria ta casă, felicitări! Este un pas important și responsabil pe care îl faci în viața de adult. Totuși, pe lângă entuziasmul pe care cel mai probabil îl simți cu gândul la momentul mutării, este important să acorzi atenție câtorva aspecte practice care țin de procesul de achiziție, pentru a-ți forma o imagine cât mai amplă asupra situației.

 

Descoperă în cele ce urmează ce să faci înainte de a decide ce imobil să îți cumperi.

  1. Stabilește un buget

Înainte de toate, achiziția unei locuințe presupune un buget consistent care îți poate influența decizia de cumpărare. Așadar, primul lucru pe care îl poți face în acest proces este să stabilești ce buget îți permiți să aloci pentru achiziția locuinței tale.

 

Dacă ai economisit în trecut și ai nevoie doar de o sumă suplimentară de până în 180.000 de lei, atunci poți să accesezi un credit de nevoi personale pentru a ajunge la suma totală de care ai nevoie. Pentru a vedea dacă ești eligibil să împrumuți suma dorită, poți să faci o simulare credit nevoi personale online.

 

Dacă, în schimb, ai nevoie să apelezi la un credit ipotecar, atunci analizează-ți veniturile și identifică ce sumă de bani ești dispus să plătești lunar pentru rata creditului. Fiecare bancă are un anumit procent maxim de îndatorare în funcție de care îți calculează suma eligibilă pe care o poți accesa, însă este bine să-ți faci propriile calcule, astfel încât să eviți supraîndatorarea și să te asiguri că nu întâmpini probleme la rambursarea ratei.

  1. Cercetează piața imobiliară

După ce ai stabilit bugetul de care dispui pentru achiziția imobilului, a sosit momentul să cercetezi piața imobiliară. Utilizează site-uri web specializate în imobiliare pentru a căuta proprietăți în zona în care îți dorești să te muți și analizează prețurile la care sunt listate casele similare cu cea pe care îți dorești să o achiziționezi.

 

Pentru o perspectivă mai amplă asupra pieței, compară prețurile și caracteristicile casei dorite cu cele ale caselor listate. Nu uita să iei în considerare factori precum dimensiunea, anul construcției, calitatea construcției, facilitățile și infrastructura din zonă.

 

Nu în ultimul rând, dacă ești dispus să aloci mai mult timp procesului de achiziție, atunci alege să urmărești tendințele pieței imobiliare în zona de interes. Anumite zone pot avea creșteri sau scăderi de prețuri în funcție de cerere și ofertă. Caută informații despre evoluția prețurilor pe termen scurt și lung pentru a înțelege direcția în care se îndreaptă piața.

  1. Alege un agent imobiliar de încredere

Dacă nu ai timp să faci toate aceste cercetări despre piața imobiliară sau pur și simplu îți dorești să se ocupe altcineva de procesul de achiziție, atunci poți să apelezi la un agent imobiliar. Este important ca acesta să aibă o cunoaștere profundă a pieței imobiliare din zona în care îți dorești să achiziționezi proprietatea, deoarece îți va fi de mare ajutor în stabilirea prețurilor corecte și pentru identificarea oportunităților.

 

Nu în ultimul rând, asigură-te că agentul deține un portofoliu extins de proprietăți în zona de interes, astfel încât să ai de unde alege și să nu fii nevoit să aștepți timp îndelungat pentru identificarea imobilului potrivit pentru tine.

  1. Ține cont de costurile suplimentare

Dacă alegi să colaborezi cu un agent, ține cont că acest lucru va reprezenta costuri suplimentare pentru tine, deoarece agenții imobiliari percep un comision pentru serviciile lor. Acest comision poate fi o sumă fixă sau un procent din valoarea tranzacției imobiliare.

 

De asemenea, există și alte costuri pe care trebuie să le ai în vedere și de care să ții cont atunci când stabilești bugetul alocat achiziției imobilului dorit. De exemplu, dacă apelezi la un credit imobiliar, atunci va trebui să plătești comision de administrare a dosarului și taxa aferentă certificatului energetic al imobilului.

 

Indiferent de modalitatea de achiziție, va trebui să plătești și taxa notarială pentru întocmirea contractului de vânzare-cumpărare. Aceasta diferă în funcție de valoarea imobilului și de procentul practicat de notarul public.

 

În concluzie, procesul de achiziție a unui imobil și mutarea efectivă pot fi copleșitoare, însă dacă acorzi atenție detaliilor, îți vei aduce aminte cu drag de toată această aventură. Folosește-te de informațiile din acest articol și începe cu dreptul procesul de achiziție a noii tale case!

 

Sursă foto: Shutterstock

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA