AcasăLifestyleCum alegi uleiul de motor potrivit pentru mașină

Cum alegi uleiul de motor potrivit pentru mașină

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/VurHDpO4VYI

 

Uleiul pentru mașină este un lubrifiant folosit pentru a ajuta funcționarea corectă a motorului, dar și pentru curățarea impurităților și pentru a reduce efectele frecării. Din acest motiv este nevoie de o alegere corectă a uleiului de motor, pentru ca acesta mașinii să se bucure de protecție (cred ca s-a omis ceva in aceasta fraza) și, o dată cu el și mașina, dar și pasagerii. Află din acest material cum trebuie să alegi în mod corect uleiul motorul de motor și care sunt particularitățile acestuia.

Alege uleiul de motor în funcție de vâscozitate

Vâscozitatea este un aspect foarte important, iar caracteristica face referire la capacitatea uleiului de a curge. Uleiurile lichide sau care curg ușor reduc foarte bine frecarea la temperaturi scăzute, în vreme ce uleiurile cu vâscozitate ridicată sunt preferate atunci când apar temperaturile mai mari.

Dacă nu știi exact cum ar trebui să alegi uleiul din acest punct de vedere, sau cum arată fiecare tip de ulei, poți merge într-un service ca să schimbi uleiul de motor și filtrele la mașină și să fii astfel pregătit pentru drum. Uleiul de motor trebuie să fie suficient de dens încât să formeze o peliculă suficient de groasă care să împiedice frecarea și în consecință deteriorarea pieselor motorului.

Alege uleiul de motor în funcție de compoziția acestuia

Uleiurile de motor pot fi de mai multe tipuri și în consecință va fi nevoie să alegi un produs care să se potrivească mașinii tale. Astfel poți alege între următoarele tipuri de ulei de motor:

  • Ulei mineral– aceste tipuri de ulei  uleiuri au la bază fracțiuni uleioase de petrol și sunt recunoscute pentru vâscozitatea lor destul de ridicată. Există marcaje speciale pentru aceste tipuri de ulei, iar în cazul uleiului mineral se va regăsi formularea MINERAL.
  • Ulei sintetic– de asemenea pe bază de petrol, uleiul sintetic s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului, trecând prin procese chimice de uniformizare a moleculelor. Uleiul sintetic este cel mai utilizat în acest moment, deoarece rezistă mult mai bine la oxidare și frecare. Marcajul pentru uleiurile sintetice este de cele mai multe ori Synthetic sau Fully Synthetic.
  • Ulei Uleiuri semi-sintetice– aceste tipuri de ulei uleiuri sunt un ”hibrid” între uleiurile minerale și cele sintetice, iar performanțele, așa cum este lesne de înțeles, sunt medii. În acest fel, uleiurile semi-sintetice pot fi folosite în zone cu ierni relativ blânde și cu veri cu temperaturi potrivite. Marcajul pentru aceste tipuri de uleiuri este Semi Synthetic

Alege un ulei cu volatilitate scăzută

Uleiul de motor este un produs care facilitează lubrifierea pieselor acestuia, însă ar trebui să alegi un ulei cu volatilitate scăzută pentru a evita situația poluării mediului înconjurător. În acest fel nu este facilitată aprinderea ca urmare a frecării, iar mașina ta va funcționa în mod corect, fără riscuri.

Alege un ulei de motor recomandat de către profesioniști

Atunci când nu știi exact ce anume să alegi pentru mașina ta, este recomandat să discuți cu specialiștii. Discută cu profesioniștii din service-ul care se ocupă de mașina ta și alege și în funcție de recomandările acestora, uleiul potrivit. Vei vedea că ei îți pot explica în detaliu marcajele fiecărui tip de ulei care țin de tipul acestuia sau de gradul de vâscozitate.

 

Mașina ta are nevoie de tot ce este mai bun, pentru a-ți putea oferi confort, siguranță și fiabilitate la nivelul pieselor motorului. Alege așadar un ulei de calitate, care să îți protejeze mașina și să îți ofere siguranță

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA