AcasăEvenimentCU OCHII PE CER - Ploaie de stele în această noapte

CU OCHII PE CER – Ploaie de stele în această noapte

spot_img

DISTRIBUIȚI

În noaptea de miercuri spre joi, pasionaţii de astronomie vor fi cu ochii pe cer pentru că va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente astronomice din această perioadă. Pământul urmează să treacă prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle. Pe cerul nopţii se va putea observa o ploaie de meteori din constelaţia Leo, care va atinge apogeul miercuri, 18 noiembrie.

Fenomenul va fi vizibil în mai multe zone de pe Terra, însă locuitorii SUA se vor bucura de cea mai bună imagine.

Curentul de meteori Leonide este cel mai puternic în intensitate din această categorie, fragmentele de praf cosmic urmând să lovească atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 250.000 km/h.

Astfel de fenomene au mai avut loc în istorie, fiind cunoscute pentru faptul că se pot transforma în adevărate furtuni. De exemplu, în 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puţin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca următorul fenomen astronomic de acest gen să se petreacă de-abia în anul 2032.

Pasionaţii de astronomie se vor putea bucura de un adevărat spectacol pe cerul nopţii, fiind avantajaţi de vremea prielnică din această perioadă. Cei care doresc să vadă cât mai bine curentul de meteori sunt îndemnaţi să se îndepărteze cât mai mult de luminile oraşelor şi să-şi îndrepte atenţia spre constelaţia Leo, aflată în partea de est a orizontului.

Pentru cei mai comozi dintre noi, site-ul live.slooh.com va transmite în timp real acest eveniment.

Luna Noiembrie pare să fie o lună relativ săracă în oferta de urmărit a planetelor cu telescopul, cu excepția aparițiilor de dimineață a lui Jupiter, Marte și Venus, grupate destul de strâns pe cerul dinaintea zorilor.

Planeta Mercur nu se arată în Noiembrie în toată plenitudinea, însă va răsări înaintea Soarelui, la începutul lunii, nefiind vizibilă datorită luminii solare. Mercur se află în constelația Virgo.

O spectaculoasă grupare de planete pe cerul de dimineață este realizată de către Venus, Marte și Jupiter, precum și de Luna în descreștere, aflată între ultimul pătrar și faza de Lună Nouă, pe 3 noiembrie Marte și Venus fiind foarte apropiate, iar preaputernicul Jupiter ușor mai la vest de această pereche. Venus se află în Virgo.

Planeta roșie – Marte – pe cerul din noiembrie este un mic punct telescopic cu un diametru de 4 secunde de arc și se îndreaptă ușor către o apariție mai favorabilă în anul 2016. Reținem gruparea menționată mai sus. Marte se află în Virgo.

Jupiter are încă un aspect minimal prin comparație cu opoziția sa din 2016, strălucitoarea planetă galbenă răsărind înaintea zorilor aproape către est; amintim și aici de spectaculoasa grupare cu Venus și Marte, de pe 3 noiembrie și de-a lungul întregii luni, această planetă fiind situată în Leo.

Planeta Saturn este acum în conjuncție cu Soarele și nu poate fi văzută în luna Noiembrie. Se află în Scorpius;

Planeta Uranus, care se află în Pisces, poate fi urmărită în această lună pe măsură ce ajunge la înălțime deasupra capului, către 9 PM (ora locală), apărând ca o pată subtilă, cețoasă, în telescoapele medii ale astronomilor amatori.

Planeta îndepărtată Neptun este poziționată către sud, înspre sfârșitul crepusculului (cam 6,40 PM – ora locală). La o magnitudine de 7,9 – situată puțin mai la vest față de mai strălucitoarea planetă Uranus, ”micuța” planetă apare – chiar și în cele mai performante telescoape – ca un micuț punct gri-albăstrui. Situată în Aquarius.

Planeta pitică Pluto este poziționată foarte jos înspre sud-vest, apărând pe măsură ce se încheie perioada de crepuscul (către 7,45 PM – ora locală) fiind dificil de urmărit în această lună.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA