Acasă Actualitate CU JALBA-N PROŢAP - Sindicaliștii din învățământul maramureșean şi-au prezentat revendicările la...

CU JALBA-N PROŢAP – Sindicaliștii din învățământul maramureșean şi-au prezentat revendicările la Prefectură

DISTRIBUIȚI

CU JALBA-N PROŢAP Prefectul Vasile Moldovan și subprefectul Alexandru Cosma au avut, în 13 octombrie, o întâlnire cu reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, afiliat la Confederația Sindicatelor Democratice din România.

Președintele SLI Maramureș, prof. Ioana Petreuș, a prezentat revendicările și motivele care au generat nemulțumiri în rândul personalului din învățământ.

Acestea se referă la faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, fapt ce conduce la diminuarea lunară cu peste 3% din venitul brut.

O altă doleanță a vizat acordarea sumelor restante la drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești, care nu s-au alocat odată cu rectificarea bugetară.

De asemenea, nemulțumiri a generat și promisiunea de creștere salarială cu 20% din luna iulie, care va fi operată anul viitor, în lunile ianuarie și martie.

Sindicaliștii au precizat că cuantumul mic al creșterii salariilor nete preconizate pentru anul 2018, dacă acesta va crește cu 50%, dar de fapt fiecare angajat din învățământ va avea o majorare de maximum 25% a venitului net.

Prin aplicarea prevederilor legii nr. 153/2017, după creșterea cu 25% a salariului brut de la 1 ianuarie 2018 și prin aplicarea noului mod de achitare a contribuțiilor, venitul net al unui profesor debutant, va crește doar cu 3,8%. Un alt aspect semnalat a fost reducerea personalului auxiliar și nedidactic.

Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Suntem deschiși pentru dialog și colaborare, suntem aici pentru a vă asculta doleanțele. De asemenea, vă mulțumim pentru eforturile dumneavoastră, pentru activitatea desfășurată în învățământul maramureșean, pentru ceea ce faceți pentru educația copiilor noștri, pentru acumularea de cunoștințe și dezvoltarea personală”.

Sindicaliștii din teritoriu au mai avut nemulțumiri cu privire la nedecontarea navetei cadrelor didactice la nivelul a cinci unități administrativ-teritoriale, nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ, scăderea unităților de învățământ cu profil tehnologic din teritoriu, ca urmare a reducerilor efectivelor de elevi, situația școlii de muzică din Sighetu Marmației.

Ei au solicitat prefectului organizarea unei întâlniri comune cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș pentru discuții referitoare la rețeaua școlară pe anul școlar de învățământ 2018-2019.

Prefectul Vasile Moldovan a precizat că va transmite, la nivel central, revendicările și nemulțumirile sindicaliștilor din învățământ.

El solicitat transmiterea unei adrese cu privire la demersurile pentru obținerea personalității juridice a școlii de muzică din Sighetu Marmației și a declarat că va convoca întâlnirea solicitată pentru stabilirea rețelei școlare de anul viitor din județul nostru.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

Crap Art

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

LUCRĂRI LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată pe o stradă din Baia Mare. O localitate rămâne fără apă

Băimărenii de pe strada Aleea Neptul, numărul 2, scara A, vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 12 august, timp de câteva ore....

FOCAR COVID LA PNL MARAMUREȘ – Liberalul Simion Bizău, testat pozitiv. Cei care au intrat în contact, în izolare. Sediul partidului, închis.

Campania electorală a început, neoficial, și în Baia Mare. Se organizează strângeri de semnături, întruniri, ședințe, conferințe, la majoritatea entităților care sunt angrenate în...

ACTUALIZARE: “HACKER-IȚI” SAU CU CHEF DE GLUME? – Postări cel puțin ciudate pe pagina oficială a Consiliului Județean Maramureș

În urmă cu puțin timp, câteva postări cel puțin neobișnuite au fost publicate pe pagina oficială de Facebook a Consiliului Județean Maramureș. Mai mult,...

AVARII LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe două străzi din Ocoliș

Locuitorii de pe două străzi din Ocoliș vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 11 august, timp de câteva ore. Sistarea furnizării de...

CAZ MONSTRUOS ÎN MARAMUREȘ – Femeie înjunghiată de 7 ori de un tânăr pentru că ar fi refuzat să redeschidă barul pentru el

Caz absolut monstruos petrecut azi-noapte în localitatea maramureșeană Lăpuș, din Țara Lăpușului. O femeie a fost înjunghiată de 7 ori în zona abdomenului, cu...