AcasăEvenimentCu acordul autorităților, Baia Sprie riscă să devină depozit zonal pentru deșeuri...

Cu acordul autorităților, Baia Sprie riscă să devină depozit zonal pentru deșeuri periculoase!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Printr-un anunț apărut în pagina de publicitate a cotidianului ”Graiul Maramureșului”, SC Conversmin SA București solicită revizuirea proiectului ”Închiderea și ecologizarea Minei Baia Sprie Est, iaz Tăuții de Sus, completare cu amenajări pentru depozitarea deșeurilor de la stațiile de epurare a apelor de mină pe iazul Tăuții de Sus”. Pentru mulți dintre cetățeni este un anunț oarecare, obișnuit în astfel de situații. În realitate lucrurile nu stau chiar așa. Am pornit de la ”revizuirea” pe care o doresc cei de la Conversmin, astfel încât pe iazul Flotației Centrale să se poată depozita deșeurile provenite de la toate stațiile de epurare a apelor de mină din țară! Anunțul este intenționat ambigu, nu se specifică despre ce stații de epurare e vorba, pentru a se legaliza astfel depozitarea tuturor deșeurilor de acest gen în iazul aflat pe teritoriul orașului Baia Sprie. ”Revizuirea” proiectului este de fapt o modificare și o completare în funcție de interesele celor de la Conversmin.

Luni, 27 februarie, va avea loc dezbaterea publică a proiectului
Pentru dezbaterea publică a proiectului, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, Conversmin și Primăria Baia Sprie au ales drept locație Casa de Cultură a orașului. S-a mizat pe faptul că locuitorii cartierului Tăuții de Sus nu vor veni la dezbatere, astfel că acțiunea va fi bifată ca o reușită și se va putea merge mai departe cu acordarea avizelor și autorizațiilor de mediu. Orice dezbatere publică de acest gen trebuie să se desfășoare cât mai aproape de cetățenii care sunt interesați și expuși, în cazul nostru la Căminul Cultural sau la Grădinița din Tăuții de Sus. Cei care trăiesc în acel cartier sunt de acord cu ecologizarea iazului de decantare care le face de multe ori viața imposibilă. S-au săturat în câteva decenii de toate ”binefacerile” acestei bombe ecologice aflată la câteva zeci de metri de majoritatea caselor din Tăuții de Sus. Pentru asta au salutat eliberarea Acordului de Mediu nr. 5/14 aprilie/2009. Dar nu pot fi de acord cu ”revizuirea” propusă, adică cu depozitarea deșeurilor periculoase provenite din tot bazinul minier al Maramureșului, ba chiar din alte zone ale țării, cum ar fi nordul Moldovei, bunăoară. Conform proiectului depus la APM, în cazul obținerii autorizațiilor, digurile împrejmuitoare ale iazului ar urma să fie înălțate cu 1,5-2 metri. Câteva mii de locuitorii din zonă, au sperat ca odată cu închiderea activității miniere să scape definitiv de iazul de decantare, dar uite că alții vor să-l înalțe, să-l consolideze pentru veșnicie! În loc să se gândească la soluții prin care zecile de hectare (aproape o sută) de sub iaz să fie redate circuitului economic, vin alții și le impun condamnarea definitivă.

Avem dovada că deșeurile sunt periculoase
Din proiect rezultă că zilnic se vor depozita aici cam 20-30 tone de nămoluri provenite din stațiile de epurare de la minele închise. Din moment ce ele nu pot fi depozitate în apropierea locurilor de unde provin, e clar că acestea sunt periculoase și trebuie să aibă un statut special. Nu înțeleg care dintre legi se aplică în cazul de față HG 349/2005 sau HG 856/2008? – care fac referire la deșeurile rezultate  din activități de extracție sau exploatare a resurselor miniere. În mod normal, un nămol rezultat dintr-o apă, chiar și apă de mină, nu ar trebui să intre sub incidența HG 856. Numai că aici e vorba foarte clar despre deșeuri periculoase pentru oameni și mediu. În proiect se face referire la HG 349, dar mă mir că autorii lui nu s-au uitat în Anexe unde se face mențiunea clară că depozitele de deșeuri, chiar dacă nu sunt periculoase, nu pot funcționa la o distanță mai mică de un kilometru față de așezările umane. Iazul Flotației Centrale este la doar câțiva metri de grădinile și casele oamenilor. Dar cea mai concludentă dovadă că avem de-a face cu deșeuri deosebit de periculoase am aflat-o chiar în proiectul celor de la Conversmin. Aici nu se spune nimic despre perioada în care se vor depozita deșeurile (putem trage concluzia că la nesfârșit), dar se face mențiunea că vor fi monitorizate 30 de ani! Dacă sunt inofensive, de ce atâta grijă pentru soarta lor? Sau poate ne înșelăm noi și ceea ce se vorbește prin urbe (unele nămoluri provenite din zona Ilba ar conține și substanțe radioactive) este chiar adevărat!
Primarul Dorin Pașca și-a dat ”acordul de principiu”
Cetățenii din cartierul Tăuții de Sus vor participa la dezbaterea publică de luni. Sunt convins că vor avea o atitudine responsabilă pentru că e vorba de viitorul lor și al familiilor, zeci de ani de acum înainte. Foarte interesantă mi se pare atitudinea primarului Dorin Pașca față de acestz subiect. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu apărea în presă anunțul celor de la Conversmin. Ne trezeam cu toții în fața unui fapt împlinit. Se știe că un primar are ca principală atribuție apărarea intereselor comunității pe care o reprezintă. Or, primarul Pașca a intenționat să lege viitorul cetățenilor de otrăvurile aduse din zonă și din toate bazinele miniere ale țării. În adresa nr. 2012/8 aprilie 2010, expediată către SC Comversmin SA, primarul Pașca spune negru pe alb: ”Ne exprimăm acordul scris să se amenajeze un depozit pentru nămolurile provenite din apele de mină…” Soarta comunității nu poate fi decisă în funcție de bunul plac al autorităților. Poate că va fi nevoie chiar de organizarea unui referendum local, dacă cei implicați nu vor renunța la planurile lor diabolice. Se dovedește încă odată că problemele de mediu sunt deosebit de gingașe, ca atare trebuie tratate deschis, fără manevre de culise. Autoritățile sunt obligate să se se consulte cu cetățenii, să prezinte adevărul și să ia deciziile în cunoștință de cauză. Altfel ne putem trezi cu ”investiții” propuse de niște ticăloși ce urmăresc doar câștigul imediat, fără să le pese de consecințele ce pot să apară în viitor. E mult mai ușor de anihilat din fașă astfel de inițiative, decât după ce proiectele au primit autorizațiile necesare și au fost transpuse în practică. Proiectul celor de la SC Conversim (una dintre cele mai controversate firme cu capital de stat prin care se spală sume enorme de bani, publici și europeni, controlată sută la sută politic), nu poate să aducă nimic bun pentru orașul Baia Sprie, dimpotrivă.
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA