AcasăAlteleEconomicCresterea economica a Romaniei a fost imbunatatita de catre FMI

Cresterea economica a Romaniei a fost imbunatatita de catre FMI

DISTRIBUIȚI

In ultima perioada Romania a avut cea mai rapida crestere economica din Europa, iar aceasta s-a reflectat in prognozele Fondului Monetar International, care a revizuit in crestere predictiile sale pentru Romania, in 2017 si 2018.

Predictia revizuita privind cresterea economica  a Romaniei a fost publicata saptamana aceasta in World Economic Outlook Report, care include actualizari ale predictiilor facute de catre FMI in toamna lui 2016. Previziunea anterioara a FMI privind cresterea economica a Romaniei in 2017  era de 3,8%, noua previziune indicand o crestere economica de 4,2%.

Cresterea economica a Romaniei in 2017, comparativ cu alte tari europene

Cu 5,7%, Islanda este singura tara europeana care depaseste prognoza de crestere economica a Romaniei. Situatia economica a Romaniei si Islandei este diferita, Romania fiind o tara cu o economie emergenta clasica, in timp ce Islanda are o economie care isi revine in urma precedentelor crize financiare. Se asteapta ca Europa, in intregul ei, sa inregistreze o crestere economica de 2 procente, iar economiile sale emergente (in care este inclusa si Romania), de 3 procente. In mod normal este de asteptat ca economiile emergente sa inregistreze o crestere economica mai mare decat celelalte economii europene, totusi Romania se asteapta la o crestere economica ce depaseste cu 1,2%, procentul de 3% al celorlalte economii emergente din UE, ceea ce este extrem de incurajator, iar  pentru investitorii  forex  cresterea economica din Romania poate avea efecte pozitive asupra euro.

De ce ar putea incetini cresterea economica a Romaniei in 2018?

Imbunatatirea cresterii economice a Romaniei in 2018, de la 3,3% la 3,4%, poate parea o marja mica. Aceasta este totusi o previziune extrem de pozitiva pentru Romania, dar faptul ca FMI prognozeaza o incetinire a cresterii economice anul viitor, poate avea legatura cu faptul ca exista un consens in ceea ce priveste convingerea ca performantei economice a Romaniei ii lipseste o fundatie puternica.

Un studiu referitor la afacerile considerate ca avand un impact real asupra economiei romanesti, arata ca o parte dintre aceste companii se afla in declin si ca multe dintre aceste afaceri ar putea avea probleme. In 2015 se considera ca 19.564 de companii au un impact asupra economiei romanesti, dar numarul acestora va scadea la 15.000, in 2018. Doar 3% dintre aceste afaceri intra in aceasta categorie si 50% au probleme.
Criteriul utilizat pentru stabilirea acestei situatii este cel al afacerilor care nu sunt insolvente si care au fonduri de peste 2 milioane de euro, inclusiv companii de stat, fiind excluse acele companiile guvernamentale care sunt diferite de companiile comerciale standard, cum ar fi ONG-urile, bancile si companiile de asigurari. Se estimeaza ca aproximativ 1000 dintre companiile importante vor inregistra scaderi in fiecare an si vor iesi din topul de 1 milion de euro fonduri, devenind irelevante in termeni economici, iar alte companii vor deveni suficient de puternice pentru a le inlocui.

Oportunitati in Romania

Desigur, cu o economie in crestere, Romania este locul unde investitorii ar trebui sa caute oportunitati si faptul ca un numar mare dintre companiile importante se lupta, reprezinta o sansa pentru ei. In plus, Romania pare sa aiba nevoie de mai multi antreprenori, care sa-si doreasca sa infiinteze si sa dezvolte afaceri care sa-i duca cat mai sus in varful piramidei.

Va fi interesant de urmarit cum Romania va continua sa se dezvolte si sa devina una dintre cele mai puternice economii europene.

Sursa foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA