AcasăAlteleEconomicCRESC RATELE LA CREDITE - Află cu cât plătesc mai mult românii...

CRESC RATELE LA CREDITE – Află cu cât plătesc mai mult românii pentru un împrumut și care este cauza

DISTRIBUIȚI

CRESC RATELE LA CREDITE Românii cu credite în lei încep deja să plătească rate mai mari, iar pentru cei cu credite Prima Casă acest lucru este deja însemnat. Cauza pentru acest fenomen o constituie creșterea indicelui ROBOR, în funcție de care se calculează dobânda la aceste credite.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzilor cu care se împrumută băncile între ele. Acest indicator este calculat și comunicat de către Banca Națională a României (BNR), scrie Libertatea.

Acest indicator a crescut simțitor în ultima vreme, adică băncile au început să ceară mai mulți bani de la celelalte bănci din cauză că percep riscuri mai ridicate.

Indicele ROBOR la trei luni a avut cea mai mică valoare în septembrie 2016, când era 0,68%. Acum a ajuns la 0,92%. Acesta provoacă însă, pe nesimțite, creșterea ratelor pentru românii cu credite în lei.

Pentru cei cu credite în euro, rata depinde de dobânda Băncii Centrale Europene și de cursul leu-euro.

Aceștia au întâmpinat deja o tură de creșteri ale ratelor, deoarece leul s-a devalorizat în fața euro de la un nivel de 4,45 unități pentru un euro, în septembrie 2016, la 4,59 lei pentru un euro, cât era joi cursul BNR.

La creditele Prima Casă dobânda este calculată printr-o formulă, respectiv indicele ROBOR la trei luni plus doi. La rezultatul obținut se mai adaugă apoi comisionul de 0,45% pentru Fondul de Garantare, plus comisioanele bancare.

La un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, adică 225.000 de lei, rata ar fi de 910 lei cu ROBOR de 0,68%, dar ajunge la 939 lei cu ROBOR de 0,92%, cât a ajuns acum indicele în cauză, potrivit unui calcul efectuat de către portalul financiar Finzoom.ro. Creșterea este de 29 de lei la rată, adică 3,2% dacă stăm să calculăm procentual.

Mai mult, analiștii estimează că trendul este de creștere în continuare.

În cazul în care acest indicator ajunge la 1,4% în luna decembrie, la același credit menționat anterior, rata ar ajunge la 998 de lei, adică mai mult cu 88 de lei (+9,7%).

Iar dacă la finele anului 2018 acest indicator ajunge la 2%, atunci rata ar crește la 1.074 lei, adică mai mult cu 188 de lei (+18%).

Info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA