Acasă Altele Economic CRESC PREŢURILE - Din cauza accizei la carburanţi, transportatorii vor majora cu...

CRESC PREŢURILE – Din cauza accizei la carburanţi, transportatorii vor majora cu 20% tarifele

DISTRIBUIȚI

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat că, din cauza supraaccizei la carburanţi, tarifele vor fi majorate cu aproximativ 20%, ceea ce va duce la o creştere a preţurilor atât pentru produsele de strictă necesitate, cât şi pentru transportul public.

„UNTRR atrage atenţia că firmele de transport rutier vor fi nevoite să crească tarifele de transport marfă cu 20%, cu efecte directe şi imediate în preţurile la raft ale produselor de strictă necesitate şi similar tarifele de transport persoane, ca urmare a creşterii costurilor cu carburantul după majorarea accizei şi a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia”, avertizează Uniunea Transportatorilor, printr-un comunicat de presă.

Aceştia mai precizează că preţul motorinei a crescut cu aproximativ 1 leu/litru după ce Guvernul a reintrodus supraacciza pe carburant, preţul barilului de petrol a crescut cu 40%, de la 50 la 70 dolari/baril, iar moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 1,5%, scrie Libertatea.

„La toate aceste creşteri se adaugă şi majorarea cu peste 21% a accizei la motorină, în 15 septembrie şi 1 octombrie 2017, de la 1.518,04 lei/1.000 litri la 1.838,04 lei/1.000 litri, impactul accizei şi TVA în preţul carburantului la pompă fiind în acest moment de 50%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie 2017 la 3,32%, în condiţiile în care, în luna august 2017, rata anuală a inflaţiei a fost de numai 1,2%.

România are în acest moment cea mai mare acciză la motorină dintre statele membre UE din regiune, respectiv 393,84 euro, comparativ cu Bulgaria – 330,3 euro sau Ungaria – 364,46 euro”, se mai arată în comunicatul UNTRR.

Astfel, pentru ca firmele de transport să nu intre în faliment, vor majora în regim de urgenţă tarifele cu 20%.

„Deşi Guvernul României a promis ferm, prin persoana primului-ministru, adoptarea hotărârii de reluare a schemei de rambursare, până în acest moment, măsura a fost neglijată, ceea ce a generat efectele asupra cărora UNTRR a atras atenţia în repetate rânduri, respectiv creşterea tarifelor de transport, a preţurilor la produsele de strictă necesitate, cu implicaţii majore în scăderea nivelului de trai al populaţiei, precum şi migrarea alimentărilor în ţările vecine cu pierderea veniturilor încasate din accize la bugetul de stat al României.

În aceste condiţii, în care e evident faptul că este grav afectată competitivitatea transportatorilor rutieri români, precum şi încasările din acciză la bugetul de stat, UNTRR solicită Guvernului să reia imediat schema de rambursare a accizei suplimentare, iar în lipsa acesteia, să se renunţe definitiv la supraaciza la carburant”, este concluzia reprezentanţilor Uniunii Transportatorilor.

Și președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoș Frumosu, a atenționat că vremea rea din perioada următoare va atrage și un nou val de scumpiri la alimente.

Potrivit lui Dragoș Frumosu, până în aprilie, la unele legume vor fi creșteri de 20-25%, la carne, majorările de preţ vor ajunge să fie de 6-7%, iar la produsele procesate din carne, de 8-10%.

sursa info Libertatea

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ACTUALIZARE/ PRIMELE VICTIME ALE IERNII – Un șofer zelos a făcut țăndări mai multe mașini pe strada George Coșbuc din Baia Mare. Un altul...

Am intrat oficial în sezonul rece și, deși nu am avut parte încă de ninsori serioase decât în zona de munte a Maramureșului, poleiul...

DE INTERES – Programul casieriilor VITAL în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2020

Luni, 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi marți, 1 Decembrie (Ziua Naţională a României) 2020, casieriile S.C. VITAL S.A. din toate localitățile în care operăm:...

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL atacă sectorul construcții și IT”

IT-iștii și constructorii sunt noile ținte ale Guvernului PNL. După alegeri, PNL va tăia facilitățile pentru aceste două domenii cheie ale economiei, care contribuie...

SCENĂ RUPTĂ DIN FILME ÎN BAIA MARE – Un tânăr a furat un ghiozdan plin cu țigări de la un bărbat care le furase...

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au reuşit documentarea activităţii infracţionale a două persoane, care au fost reţinute pentru 24 de ore şi...

AVARII LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe o stradă din Baia Mare

Băimărenii de pe strada Tineretului din municipiu vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 27 noiembrie, timp de câteva ore. Sistarea furnizării de...