AcasăAlteleEconomicCRESC PREŢURILE - Biletele de avion, citricele, untul, carnea de porc și...

CRESC PREŢURILE – Biletele de avion, citricele, untul, carnea de porc și energia electrică s-au scumpit cel mai mult în septembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

CRESC PREŢURILE Inflația anuală a urcat în luna septembrie la 1,8% în luna septembrie, față de 1,2% cât era în august, potrivit datelor transmise de către Institutul Național de Statistică (INS), iar cele mai mari scumpiri din 2017 au fost înregistrate în transportul aerian, dar și la fructele exotice.

Față de sfârșitul anului trecut cel mai mult s-au scumpit biletele de avion (21,38%), citricele (22,82%), untul (6,74%), electricitatea (4,9%) și carnea de porc (4,69%). De asemenea, s-au mai scumpit serviciile de apă, canal și salubritate (3,51%), produsele de igienă și cosmetică (2,93%), țigările (2,78%), mierea de albine (2,47%) și serviciile medicale (2,27%), scrie Libertatea.

Cele mai mari ieftiniri din acest an

În schimb, cel mai mult s-au ieftinit abonamentele radio-tv (16,49%), cartofii (15,36%), fructele și conservele de legume (4,78%) și călătoriile pe calea ferată (5,68%).

Ce spune BNR cu privire la inflație

Banca Națională a României (BNR) a revizuit la începutul lunii august prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, ceea ce înseamnă că se așteaptă la scumpiri accelerate anul viitor.

Urmează creșteri accelerate de preț

Deja electricitatea s-a scumpit cu 8% în iulie, ca urmare a crizei energetice din iarna trecută, și apoi a mai urmat o majorare de 5% de la 1 octombrie.

De asemenea, gazele naturale s-au scumpit cu 6% de tot de la 1 octombrie.

În fine, și carburanții au trecut de 5 lei pe litru, după ce Guvernul a reintrodus supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de combustibil.

Info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA