AcasăMARAMURESUL ISTORICCrăciunul 2013 la Viena, cu Ştefan HRUŞCĂ – cel mai îndrăgit colindător...

Crăciunul 2013 la Viena, cu Ştefan HRUŞCĂ – cel mai îndrăgit colindător al românilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Crăciunul, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii,  aduce an de an bucurie şi speranţă în inimile milioanelor de oameni care cred în naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Concertul de colinde  pe care Ştefan Hruşcă,  bardul din Ieud, l-a susţinul la Viena – cu 10 zile înainte de sărbătoarea Crăciunului 2013 – a încântat inimile sutelor de spectatori, invitaţi de Domnul Ioan GODJA, Preşedintele Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA, organizatorul acestui spectacol de excepţie.

Viena, Capitala Austriei, se îmbracă în fiecare an în haine de sărbătoare în apropierea unor evenimente deosebite. Astfel, începând cu jumătatea lunii noiembrie, pieţele şi bulevardele principale se transformă în târguri pentru Crăciun, în care sunt oferite vienezilor şi miilor de turiști o multitudine de cadouri deosebite, precum şi mâncăruri şi băuturi alese.

Celebrul interpret de muzică folk Ştefan Hruşcă, “Dascălul de colinde” – aşa cum a fost „botezat” de regretatul poet al iubirii George Ţărnea (pentru că este Dascăl de şcoală, adică Învăţător de profesie) –, face parte din diaspora română, locuind de peste 20 de ani în Canada şi, precum se ştie, este un talentat compozitor de colinde şi muzică folc, deţinător al mai multor premii şi distincţii – printre care se numără şi Marele Premiu al Muzicii Folk, din anul 1982, 2 Discuri de Aur, Premiul pentru întreaga activitate, din anul 1984 şi multe altele.

Pentru că, de peste 20 de ani, el, cel mai îndrăgit colindător al românilor cutrieră lumea în lung şi-n lat, bucurându-ne inimile cu minunatele sale colinde, a apărut şi gluma că, dacă Ştefan Hruşcă se îmbolnăveşte, se amână Crăciunul.

Cu ocazia Concertului de la Viena, Ştefan Hruşcă ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, câteva momente din colaborarea sa cu poetul Adrian Păunescu, un MARE român şi un versificator inegalabil, cum bine îl caracteriza – care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani însă, din păcate, ne-a părăsit în urmă cu trei ani.  În memoria creatorului Cenaclului Flacăra, Ştefan Hruşcă a interpretat magistral cântecul „Rugă pentru părinţi”, pe care el l-a compus în maşină, în drum spre Sinaia, în timp ce Adrian Păunescu scria versurile.

Spectatorii prezenţi la Concertul de colinde, printre care s-au numărat şi membrii ai  Corpului Diplomatic, în frunte cu Dr. Alexandru Grădinar, adjunct al Ambasadorului României la Viena, l-au primit cu multă căldură pe Ştefan Hruşcă cântându-i  în cor „Mulţi Ani trăiască!”, cu prilejul zilei de 8 Decembrie, ziua în care Ştefan a împlinit 57 de ani.

Revenind la sărbătorirea Crăciunului în Viena, trebuie să amintim pregătirile deosebite şi surprizele oferite, în special copiilor, de către Primăria oraşului, bradul împodobit care, în acest an, a fost oferit de Bundeslandul Steiermarkt, cu o înălţime de 30 de metri și o vechime de 100 de ani, iar în ziua de 16 noiembrie 2013, a fost acoperit cu 1.000 de beculețe colorate.  Bradul din fața Primăriei RATHAUS reprezintă centrul de atracție al târgului şi este înconjurat  de numeroase standuri unde vizitatorii pot găsi cadouri confecționate manual, dulciuri şi mâncăruri tradiționale. Târgurile de Crăciun, din toate sectoarele Vienei  vor rămâne deschise până în ziua de 24 decembrie 2013.

Pentru  români, Crăciunul este o sărbătoare de familie, în care copiii, părinţii şi bunicii se adună bucuroşi în jurul bradului împodobit şi cântă minunatele noastre colinde (multe dintre ele  învăţate de la Ştefan Hruşcă), în aşteptarea naşterii pruncului Iisus Hristos şi a sosirii lui „Moş Crăciun”, cu sacul plin cu daruri.

Cu această ocazie, vă dorim, stimaţi cititori, un Crăciun fericit şi vă transmitem un  călduros şi sincer „La Mulţi Ani!”  pentru Noul An 2014, care se apropie.

Mihai ANTHONY, Journalist & literat

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA