AcasăMARAMURESUL ISTORICCorlățean reia discuțiile cu rușii pe marginea recuperării Tezaurului României

Corlățean reia discuțiile cu rușii pe marginea recuperării Tezaurului României

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut marți, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Moscova, convorbiri oficiale cu omologul rus, Serghei Lavrov.

Este prima întâlnire bilaterală între cei doi miniştri ai afacerilor externe din ultimii patru ani. Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansamblu, evaluând perspectivele de dezvoltare a dialogului şi cooperării între România şi Federaţia Rusă în perioada următoare.

Astfel, cu ocazia întrevederii, miniştrii de externe ai României şi Federaţiei Ruse au abordat o serie de teme de pe agenda bilaterală: dialogul politic, cooperarea economică şi în plan cultural, perspectivele de completare a cadrului juridic existent, respectiv agenda regională, internaţională şi de securitate. Discuţiile au  arătat că există şanse reale pentru aprofundarea şi extinderea  cooperării în dosarele de interes reciproc, inclusiv în domeniile unde poziţiile părţilor nu coincid întotdeauna.

Cei doi miniştri de externe au agreat abordarea, în cadrul dialogului bilateral, a temelor având o valoarea simbolică specială pentru cele două naţiuni. În acest context s-a căzut de acord asupra posibilităţii reluării, în perioada următoare, în baza unei agende definite, a activităţii Comisiei Mixte privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României”, se precizează în comunicatul de presă al MAE.

Şeful diplomaţiei ruse a exprimat, la rândul său, apreciere pentru dinamismul şi deschiderea manifestată de Guvernul de la Bucureşti faţă de relansarea dialogului cu Federaţia Rusă, asigurând că partea rusă împărtăşeşte această abordare. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că România este apreciată ca un partener important în Europa de Sud-Est, manifestând disponibilitate pentru cooperare pe toate dosarele de interes comun.

În marja vizitei, au fost semnate două documente juridice interguvernamentale – Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între cele două guverne – precum şi un document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe al României şi Federaţiei Ruse (Planul de consultări pe linie MAE pentru anii 2013-2014).

De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb constructiv de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia, inclusiv, în context, pe problematica apărării antirachetă, precum şi pe dosare de actualitate precum: Siria, Iran, Coreea de Nord, evoluţiile din Egipt şi impactul regional al acestora, Balcanii de Vest, regiunea Mării Negre, inclusiv cooperarea în cadrul OCEMN.

A fost reafirmată importanţa cooperării la nivelul NATO – Rusia, ca format de dialog indispensabil pe probleme de securitate, ambii miniştri de externe evidenţiind colaborarea bună în plan bilateral din ultimii ani, în domenii tehnice de vârf, precum: telemedicina – unde România şi Rusia sunt co-directori – combaterea terorismului, pirateriei şi traficului de droguri.

Totodată, părţile au abordat dosarul transnistrean, fiind trecute în revistă evoluţiile recente şi perspectivele de soluţionarea a acestuia. Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unor progrese pe fondul reglementării conflictului, reiterând poziţia României de identificare a unei soluţii durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţionale recunoscute. La rândul său, ministrul Lavrov a prezentat poziţia Federaţiei Ruse în favoarea unei soluţii viabile, susţinând, de asemenea, respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, care reprezintă principiile de bază pentru reglementarea conflictului transnistrean.

În cursul zilei de azi, 10 iulie 2013, este preconizată o întrevedere a ministrului afacerilor externe al României Titus Corlăţean cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Alexei Puşkov şi depunerea unei coroane de flori la monumentul militarilor români de la Krasnogordk din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

ExclusivNews.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA