Acasăsinucidere maramuresCOREEA DE NORD - Kim Jong Un spune că testul cu bombă...

COREEA DE NORD – Kim Jong Un spune că testul cu bombă H este un pas autodefensiv contra SUA

DISTRIBUIȚI

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că testul de bombă cu hidrogen efectuat de țara sa este un pas autodefensiv contra unei amenințări a Statelor Unite cu un război nuclear și că ea are dreptul suveran de a face acest lucru fără a fi criticată, a afirmat duminică agenția de presă de stat KCNA, preluată de Reuters.

Al patrulea test nuclear al Coreii de Nord efectuat miercuri a înfuriat atât Statele Unite cât și China, care nu a fost informată în prealabil, deși guvernul american și experții în armament se îndoiesc că dispozitivul testat de Coreea de Nord a fost o bombă H.

„Testul cu bombă H al RPDC… este un pas autodefensiv pentru apărarea eficientă a păcii în Peninsula Coreea și a securității regionale de pericolul războiului nuclear provocat de imperialiștii conduși de Statele Unite”, a declarat Kim citat de KCNA.

„Este dreptul legitim al unui stat suveran și o acțiune justă pe care nimeni nu o poate critica”, a insistat el.

Comentariile lui Kim se încadrează în retorica oficială a Nordului care dă vina pe Statele Unite pentru desfășurarea de arme nucleare în Peninsula Coreea pentru a-și justifica programul nuclear, dar au fost primele făcute de liderul de la Phenian după explozia de miercuri, notează Reuters.

Statele Unite afirmă că nu au arme nucleare staționate în Coreea de Sud. Dar că poartă discuții cu Sudul pentru desfășurarea de arme strategice în Peninsula Coreea după testul Nordului. Potrivit mass-media, ele ar putea include bombardiere cu capacități nucleare B-2 și B-52, precum și un submarin cu propulsie nucleară.

Experții sunt de părere că testul, care a produs un cutremur de magnitudine 5,1, prea slab pentru un adevărat test de bombă cu hidrogen, a fost menit să deschidă scena pentru o adunare generală rară a Partidului Muncitoresc unic, prima după 1980, mai notează Reuters.

Kim a remarcat importanța momentului testului având loc în anul congresului partidului, „care va fi un punct de cotitură istorică în realizarea cauzei revoluționare a Juche”, potrivit KCNA.

Juche este ideologia de stat nord-coreeană ce combină marxismul și naționalismul extrem, stabilită de fondatorul statului și bunicul actualului lider, Kim Ir-sen, amintește Reuters.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA