AcasăMARAMURESUL ISTORICCOOPERARE FAVORABILA - Bunuri şi persoane urmărite internaţional, depistate în urma...

COOPERARE FAVORABILA – Bunuri şi persoane urmărite internaţional, depistate în urma cooperării Schengen

spot_img

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în perioada 18 – 24 august a.c., în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., 85 de persoane şi 20 de bunuri ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
În urma consultării Sistemului Informatic Schengen şi a schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., 61 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în S.I.S., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, în ultima săptămână, de către autorităţile de aplicare a legii din România.
Astfel, poliţiştii români au pus în aplicare 7 mandate europene de arestare şi au depistat 19 persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.
De asemenea, au fost identificate, pe teritoriul României, 18 autoturisme căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de către autorităţile din alte state membre Schengen.
Partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 24 de persoane urmărite de Poliţia Română, dintre care 14 în baza unui mandat european de arestare şi 5 persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară.
De asemenea, 2 autovehicule semnalate în vederea indisponibilizării au fost identificate de autorităţile străine pe teritoriul lor.

Schimbul de date şi informaţii suplimentare prin Biroul SIRENE se realizează ca urmare a cooperării dintre structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (în special structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere a criminalităţii organizate) şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen. Totodată, un aport important îl are şi posibilitatea accesării simultane a datelor şi informaţiilor din bazele de date naţionale, din Sistemul Informatic Schengen şi din OIPC-INTERPOL.
Reamintim faptul că, Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al I.G.P.R., a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmãrire poliţieneascã transfrontalierã, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
Cea mai importantă măsură compensatorie implementată odată cu ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen este operaţionalizarea Sistemului Informatic Schengen. S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA