AcasăNews AlertCONTRIBUȚIE RETROACTIVĂ LA PENSII - 25 de maramureșeni sunt deja beneficiarii acestei...

CONTRIBUȚIE RETROACTIVĂ LA PENSII – 25 de maramureșeni sunt deja beneficiarii acestei legi

DISTRIBUIȚI

CONTRIBUȚIE RETROACTIVĂ LA PENSII 25 de maramureșeni sunt deja beneficiari ai legii prin care pot să cotizeze retroactiv contribuția la pensii. Valoarea acestor contracte întocmite la Casa Județeană de Pensii Maramureș se ridică la suma de aproximativ 123 de lei. Legea care prevede unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a intrat în vigoare la finele lunii octombrie și are aplicabilitate până în luna aprilie a anului viitor.

Bine de știut

Pentru a putea cotiza retroactiv contribuția la pensii, maramureșenii trebuie să cunoască anumite aspecte. Astfel, contractele de asigurare socială pot fi încheiate dacă persoana respectivă nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială sau în perioada pentru care se solicită asigurarea nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, respectiv, nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Contractul de asigurare socială  se încheie doar pentru perioade anterioare, pentru cel mult cinci ani anteriori încheierii actului. Asta înseamnă că perioadele pentru care se va face plata retroactivă vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Ce spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Maramureș

„În cazul în care persoana interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună contractul se încheie pentru luna întreagă, stagiul de cotizare fiind aferent lunii întregi. Venitul asigurat care constituie baza de calcul a contribuției de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plata corespunzător lunii respective. De asemenea, suma cu titlu de contribuție de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranșe lunare”, au arătat reprezentanții Casei Județene de Pensii Maramureș.

Cotizațiile retroactive pot fi plătite până la data de 27 aprilie 2017, inclusiv.

Simona Vasiac

 

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA