AcasăslolvaciaCONTESTAȚIE - Scandalul privind Capitala Europeană a Culturii 2021, tranșat de ministrul Culturii

CONTESTAȚIE – Scandalul privind Capitala Europeană a Culturii 2021, tranșat de ministrul Culturii

DISTRIBUIȚI

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, răspunde contestatiei depuse de câteva dintre orasele eliminate în faza de preselecție și anunță intenția de a lansa un program național de susținere a orașelor care au participat la procesul de elaborare a unei strategii culturale pentru înscrierea în concursul Capitală Europeană a Culturii 2021.

Ministrul susține că nu există motive legale pentru a decide revocarea celor doi experți naționali din juriu și pentru reluarea procedurii de selecție.

“Îmi exprim convingerea că fiecare dintre cei 14 candidați la titlu a fost un adevărat câștigător, prin simpla participare la această prestigioasă acțiune a Uniunii Europene, care presupune atât eforturi de organizare și planificare de lungă durată, cât și o reală impulsionare a creativității artiștilor – adevărata forță motrice a unui spațiu citadin. Parteneriatul între organizații comunitare și civice independente, sectorul cultural și administrația publică locală determină construirea unei platforme participative de neînlocuit în procesul politicilor culturale locale. Orașele candidate au fost exemplare prin lansarea acestui proces pe care am dori să îl sprijinim în continuare”, se arată în răspunsul ministrului.

Acesta își exprimă speranța că aceste demersuri vor avea beneficii reale pentru comunitățile locale. Contestațiile au fost analizate atât de direcțiile de specialitate din Ministerul Culturii, cât și de juriștii și doi experții din cadrul instituțiilor europene.

„În istoricul impresionant al Capitalelor Europene ale Culturii, care au aniversat, anul trecut, trei decenii de existență, a fost înregistrat un număr extrem de redus de ministere ale culturii care au decis să publice dosarele de candidatură înainte de derularea etapei de preselecție. Ministerul Culturii din România a optat pentru această alternativă, nu numai din necesitatea respectării prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, dar și din dorința de a asigura orașele intrate în competiție cu privire la corectitudinea concursului, care, prin instituirea unor premise de derulare imparțială și neinfluențată de decizii subiective, va putea să aibă un aport la asigurarea vizibilității culturale a României pe scena Uniunii Europene”, se menționează în răspunsul ministrului Culturii.

Comisia Europeană a trimis, de altfel, această informație instituțiilor responsabile de organizarea competiției din Grecia, cu care România împarte titlul din 2021, sugerându-le să se alinieze exemplului oferit de autoritățile din București. În același demers transparent s-a situat și nominalizarea celor doi experți naționali din juriu, efectuată în urma unui apel de candidaturi publicat pe site-ul Ministerului Culturii, în data de 16 martie 20151 . Din datele deținute de minister, Comisia Europeană a apreciat, din nou, acest modus operandi al autorităților române, în contextul în care alte state membre UE nu au recurs la desemnarea experților naționali prin proceduri publice.

“Nominalizarea a fost realizată în deplină conformitate cu prevederile relevante ale Deciziei nr. 445/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033, precum și cu dispozițiile aferente actelor normative derivate, existente la nivel național (apelul la candidatură și Regulamentul de procedură al competiției). În etapa ulterioară, desemnarea doamnei Raluca Velisar și a doamnei Valentina Iancu s-a făcut prin consultare cu Comisia Europeană, instituția europeană examinând dosarele de candidatură și monitorizând respectarea criteriilor de desemnare. Ca urmare a analizării dosarelor trimise de Ministerul Culturii în august 2015, Comisia a validat oficial cele două candidaturi, printr-o scrisoare asumată la nivel corespunzător, confirmând respectarea de către autoritățile din București a criteriilor de nominalizare stabilite prin actul normativ în vigoare”, a mai precizat ministrul Vlad Alexandrescu.

Respectarea dispozițiilor a fost atent analizată atât de Ministerul Culturii, înainte de trimiterea la Bruxelles a propunerilor de experți, cât și de Comisia Europeană, în prealabil validării acestora, în vederea evitării situațiilor prin care se creează legături emoționale, familiale, interese economice sau alt tip de interese comune. Proiectele derulate de fiecare expert și sarcinile profesionale curente, inclusiv cele marginale, care nu au o frecvență cotidiană, au fost examinate cu precizie pentru a putea determina eventuale implicații ulterioare. Ministerul Culturii a finalizat această cercetare, prin consemnarea, în deplină cunoștință de cauză, a absenței unui conflict de interese. Validarea de către Comisia Europeană nu s-ar fi efectuat în lipsa acestei analize detaliate.

“Mai mult, înainte de etapa de preselecție, fiecare membru al juriului, inclusiv doamna Raluca Velisar şi doamna Valentina Iancu, a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu se află în niciun conflict existent sau potenţial în raport cu un oraş candidat anume. Prin această declaraţie, cei doi experţi naţionali şi-au asumat angajamentul de a informa personal Ministerul Culturii imediat ce identifică un conflict de interese direct sau indirect în raport cu orice candidatură pe care trebuie să o evalueze. De asemenea, experţii au confirmat, prin semnarea declarației, că acceptă codul de conduită pentru evaluatori, potrivit căruia „expertul lucrează independent, cu titlu personal şi nu în numele unei organizaţii”, a mai precizat ministrul.

Abia după primirea scrisorii de acord din partea Comisiei Europene, Ministerul Culturii a procedat la nominalizarea efectivă a experților, anunțați public ulterior, cu două zile înainte de derularea reuniunii de preselecție, conform recomandării Comisiei Europene, care a subliniat necesitatea eludării unor eventuale acțiuni de lobby, prin divulgarea prematură a numelor experților.

“În ceea ce privește derularea competiției, menționăm că selectarea orașelor din lista scurtă s-a făcut conform Regulamentului de procedură, prin vot nesecret. Reprezentanţii Ministerului Culturii au putut astfel constata, în calitatea lor de observatori, imparțialitatea experților naționali, atât pe parcursul audierilor celor 14 oraşe candidate, cât și în cadrul dezbaterilor juriului”, mai susține ministrul.

Referitor la strategia culturală a orașului Baia Mare în momentul etapei de preselecție, ministrul Culturii adaugă faptul că Ministerul a avut în vedere interpretarea juridică a Comisiei Europene, care adoptă o atitudine flexibilă în astfel de cazuri, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor candidaților la această competiție. Mai exact, orașele a căror strategie culturală nu a fost încă adoptată de municipalitate își pot totuși depune candidatura în faza de preselecție, angajându-se să adopte această strategie până la depunerea dosarelor revizuite pentru etapa selecției finale. De altfel, acest fapt este detaliat în mod explicit într-una din rubricile Întrebări frecvente, de pe site-ul Comisiei Europene.

“Prin urmare, în urma unei analize juridice obiective, concluzia este că nu există motive legale pentru a decide revocarea celor doi experți naționali din juriu și pentru reluarea procedurii de selecție, așa cum solicitați în scrisoarea dumneavoastră. Ministerul Culturii privește cu seriozitate și implicare această competiție și vă asigur că, pe toată durata mandatului meu, instituția pe care o conduc va continua să respecte procedurile și actele normative în vigoare”, a mai explicat ministrul Alexandrescu.

Mai mult, consideră că toate programele din candidaturile orașelor și procesele de planificare strategică prin care acestea au trecut merită o deosebită atenție, angajamente ferme și investiții la nivel local și regional în continuare.

“Este extrem de important să valorificaţi această experienţă şi să o transformaţi într-o moştenire de durată pentru cetăţenii oraşelor dumneavoastră. În acest demers, vă asigur de întreaga mea deschidere pentru dialog și de deplina mea disponibilitate pentru a implementa inițiativa dedicată exclusiv candidaților la titlul Capitale Europene ale Culturii, cu privire la care veți primi, în scurt timp, mai multe detalii din partea direcțiilor mele de specialitate”, a mai precizat ministrul.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Sursa foto: romania-actualitati.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA