AcasăEvenimentConstrucţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din Maramureș au fost...

Construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din Maramureș au fost verificate de specialişti

spot_img

DISTRIBUIȚI

În baza prevederilor H.G. nr. 544/2012, în județul nostru,  s-a desfăşurat, la sfârşitul lunii trecute, acţiunea de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, acțiune coordonată de prefectul Sorin Rednic, în calitate de președinte CJSU Maramureș.  
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: „Din comisia de verificare au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Mediului și Pădurilor, Administrației Bazinale Someș-Tisa, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Sistemului de Gospodărire a Apei și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, şefii de sisteme hidrotehnice, şefii de formaţii din cadrul SGA Maramureş cu responsabilităţi în zonele verificate și reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale. Au fost verificate acumulările Strâmtori-Firiza, Berdu, Bodi-Mogoşa, zonele cunoscute ca potenţial inundabil şi lucrările hidrotehnice de pe mai multe cursuri de apă. Membrii comisiei s-au deplasat în teritoriu și au constatat că fenomenele meteorologice nefavorabile au contribuit la degradarea unor lucrări care pun în pericol stabilitatea DJ 185, la Bistra, lacului de acumulare Bodi-Mogoșa și digului de închidere de la frontul de captare Crăciunești. Au fost realizate lucrările de consolidare pe râurile Iza, Vişeu şi de asigurare a secţiunii scurgerii apei Valea Dobricului”.

Pe fondul precipitaţiilor abundente creşterii debitelor afluenților, pe râul Vişeu, s-au dezvoltat eroziuni ale malului drept.  Consolidările existente au cedat pe o lungime de 160, iar drumul județean este singura cale de acces auto la localitatea Valea Vişeului, comuna Bistra. Eroziunea malului este în evoluţie, punând în pericol şi calea ferată Salva-Sighetu Marmaţiei. De asemenea, au fost afectate de alunecarea de teren, versanţii şi taluzurile râului, respectiv lucrări de îndiguire și s-au produs dislocări ale lucrărilor de consolidare la malurilor şi de stabilizare a albiei. A fost întocmită o notă de fundamentare şi o propunere de Hotărâre de Guvern pentru promovarea umor lucrări de investiţie în regim de urgenţă.

Specialiștii au evidenţiat, la fața locului, formarea unei ravene de aproximativ 100 metri lungime, cu o înălţime de 10 m, în aval de descărcătorul de ape mari. Alunecările de teren succesive au condus la distrugerea canalului rapid și disipatorului de energie. Alunecarea de teren a fost reactivată, iar evoluţia poate avea ca finalitate scoaterea din funcţiune a barajului prin crearea unor probleme de stabilitate a structurii. Având în vedere aceste aspecte, experții în lucrări hidrotehnice au propus iniţierea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru obţinerea fondurilor necesare executării lucrărilor de consolidare a acumulării, a adăugat prefectul Sorin Rednic.

Viiturile de pe râul Tisa au afectat digul de închidere de la Crăciunești

Frontul de captare Crăciuneşti este amplasat pe malul stâng, în zona localităţii Bocicoiu Mare, situată la distanța de aproximativ 10 km est de municipiul Sighetu Marmaţiei, pe zona de frontieră cu Ucraina. Lucrările de apărare sunt destinate punerii în siguranţă a frontului de captare Crăciuneşti care are ca funcţiune asigurarea alimentării cu apă a  municipiului Sighetu Marmaţiei. Consolidările de mal au fost distruse ( deversate, anrocamente dislocate), iar sistemul de captare şi transport a apei din frontul de captare avariat în timpul inundaţiilor din anii anteriori.

În perioada viiturilor au fost depăşite debitele de calcul ale lucrării. După fiecare viitură s-au executat numai lucrări de intervenţie în regim de urgenţă destinate refacerii. Situaţia existentă după lucrările executate, în regim de urgenţă, în anul 2008, a impus necesitatea promovării unui proiect pentru punerea în siguranţă a frontului de captare şi a consolidării malurilor în vederea menţinerii frontierei cu Ucraina pe traseul actual. Deoarece, în prezent, lucrările de apărare existente la frontul de captare Crăciuneşti nu prezintă siguranţă în exploatare se impune urgentarea execuţiei lucrărilor, având în vedere că viiturile de toamnă şi iarnă ar putea conduce la repetarea situaţiilor din anii 1998, 2001, 2008 și avarierea  lucrărilor de consolidare, cu posibilitatea afectării şi opririi funcţionării sistemului de alimentare cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei.

Comisia a verificat şi lucrările de regularizare a cursurilor de apă, fiind evidenţiate următoarele aspecte în zonele cu potenţial pericol de inundaţii: regularizarea râurilor Iza, în localităţile Rozavlea, Onceşti –Năneşti, respectiv Vişeu, în zona cartierul Ţipţerai sunt funcţionale; în municipiul Sighetu Marmaţiei, pe râul Iza, cartier Câmpu Negru, unde se inundă frecvent malul stâng, datorită inexistenţei unui dig de apărare; pe râul Ruscova, în localitatea Ruscova a fost afectat malul drept, pe o lungime de 70 metri. Aceste lucrări sunt în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş. În curs de elaborare este proiectul de amenajare a râului Iza, pe tronsonul Vadu Izei-confluenţă râu Tisa, ce are ca obiectiv reducerea riscului la inundaţii, proiect care asigură inclusiv zona Valea Cufundoasă.

Măsuri stabilite de experţi.

Specialiştii prezenţi au stabilit un plan de măsuri care include realizarea, de către un institut de specialitate, a unui studiu de inundabilitate (în caz de cedare a barajului) în aval la barajul Strâmtori-Firiza şi realizarea unui sistem centralizat de alarmare-avertizare în aval de barajul Berdu.
După finalizarea acţiunii a fost întocmit un proces verbal cu privire la verificarea stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor pe râurile interioare din judeţul nostru care a fost înaintat la Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA