AcasăslolvaciaCONSTATARE AMARĂ - Herta Muller: 40 % din cei aflați la putere...

CONSTATARE AMARĂ – Herta Muller: 40 % din cei aflați la putere în România sunt foști securiști

DISTRIBUIȚI

Prezentă la Târgul de carte de la Frankfurt, Herta Muller a reiterat criticile la adresa României care nu s-a debarasat de tarele comunismului, vorbind despre o „societate postdictatoriala tipică, încărcată de corupție” și avertizând că, pe fondul crizei economice, comunismul ar putea fi relegitimat.

„40% dintre cei care se află astăzi la putere provin din vechea Securitate și se protejează între ei”, a spus Herta Muller, la standul The Epoch Times de la Târgul de carte de la Frankfurt.

„Atunci când o viață de om este mai scurtă decât cea a unei dictaturi, această viață este furată de Stat”, a spus scriitoarea, adăugând că este solidară cu scriitorii chinezi.

„M-aș bucura să îi pot ajuta în orice fel și sper că premiul pe care mi l-au dat (n.r. Nobel) constuie o apărare pentru victimele tuturor dictaturilor”, a mai spus scriitoarea.

Întrebată cum a avut forța de a înfrunta Securitatea comunistă, Herta Muller a răspuns:

„Nu am fost curajoasă, am simțit o amestecătură de teamă și de responsabilitate și am știut că asta trebuie să fac. Cea mai mare parte a unei vieți demne într-o dictatură este formată dintr-un șir de negații”.

Petiție în sprijinul scriitorilor chinezi

Aflată alături de poeta Bei Ling, Muller și-a exprimat admirația pentru scriitorii chinezi, care se confruntă încă cu o formă de dictatură.

„Îi respect mult atitudinea, știu ce riscă și sper că într-o zi va fi recompensată”, a spus Muller, referindu-se la poeta din China.

Bei Ling i-a dăruit lui Muller o carte de poeme, în ediție bilingvă (chineză și engleză), spunându-i că „a făcut dreptate tuturor victimelor comunismului” și Nobelul care i-a fost acordat îi onorează pe toți autorii persecutați.

Emoționată, Muller a semnat o petiție pentru ca regimul chinez să îl pună în libertate pe activistul pentru Drepturile Omului Gao Zhisheng, iar Clubul PEN german a prezentat o listă cu 30 de scriitori chinezi care se află în închisoare.

„Dictaturile operează cu o viziunea ideologizată a omului, niciodată adevărată. Omul sovietic, de pildă, nu a fost real sau adevărat. (…) Am fost norocoasă că am supraviețuit dictaturii, dar am prieteni care nu au fost și care au murit, iar asta încă doare”, a continuat scriitoarea.

Sursa: ziare.com

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA