AcasăMARAMURESUL ISTORICCongres Extraordinar PNL cu final previzibil . Vot zdrobitor pentru propunerile lui...

Congres Extraordinar PNL cu final previzibil . Vot zdrobitor pentru propunerile lui Crin Antonescu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal în care vor fi adoptate modificările la Statutul PNL şi va fi convocată reuniunea ordinară în care va fi aleasă sâmbătă noua conducere a partidului a început, vineri, la Palatul Parlamentului după ora 13.00.
La Congres au fost invitaţi preşedintele Internaţionalei Liberale, Cornelis van Baalen, Guy Verhofstadt (MEP, ALDE), fostul preşedinte Emil Constantinescu, preşedinţii PSD, Victor Ponta, PC, Daniel Constantin, UNPR, Gabriel Oprea, UDMR, Hunor Kelemen, precum şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian. De asemenea la Congres sunt prezenţi ambasadorul Germaniei, al Isrealului, dar şi reprezentanţi ai altor ţări.

Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi propus Congresului de vineri. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

„Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi”, a declarat Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL.
Toate propunerile Delegaţiei Permanente, susţinute de Crin Antonescu, sunt supuse vineri votului Congresului, în contextul în care au beneficiat deja de sprijin masiv până acum în partid.

În Delegaţia Permanentă de joi au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.
Sâmbătă, Crin Antonescu urmează să fie reconfirmat în funcţie, iar Klaus Iohannis va deveni cel mai probabil prim-vicepreşedinte al partidului.

Ponta: Nu vreau să-mi imaginez cum aş arăta la guvernare cu Dan Diaconescu sau PNL cu Udrea şi Blaga

După deschiderea lucrărilor Congresului, Victor Ponta a susţinut vineri un discurs în faţa liberalilor.
„Sunt convins că există nu doar un prezent comun pentru PNL şi PSD, dar există şi nişte ani în faţa noastră. (…) Sunt conştient de faptul că sunt un prim-ministru al Guvernului USL şi că vreau în continuare să conduc un guvern al USL. (…) Nu aş vrea să îmi imaginez cum aş arăta la guvernare cu dl Dan Diaconescu sau dumneavoastră cu dna Udrea şi dl Blaga”, a afirmat, de la tribuna Congresului extraordinar al PNL, preşedintele PSD.
El a spus că a venit la Congresul PNL pentru a-i ruga încă o dată pe liberali să fie împreună cu social-democraţii pentru a duce la îndeplinire cele două obiective comune: un preşedinte al ţării de la USL şi o „Românie puternică”.
„Nu am venit la Congresul dumneavoastră să spun pe cine susţin la preşedinţia PNL, mă ocup de candidaţii la preşedinţia PDL. Nu mi-e uşor să o susţin pe doamna Udrea să ajungă sub 10%, să îl susţin pe Blaga să ajungă sub 5% sau să o susţin pe Macovei să ajungă la 0%”, a susţinut Ponta, ironic, în aplauzele sălii.
Ponta şi-a manifestat din nou credinţa că liderul PNL va fi un preşedinte foarte bun pentru România, cu care nu va avea de ce să semneze… acorduri de coabitare.
„USL trebuie să existe până ne atingem şi ultimele două obiective politice avute la momentul fondării: de a pune capăt formal şi real la tot ce a rămas din regimul pe care îl detestăm împreună, anume de a alege în funcţia de preşedinte a României candidatul USL, pentru prima dată în istorie, un liberal”, a spus Ponta.
„Acesta este obiectivul fundamental, de a arăta că USL a reuşit să schimbe o majoritate parlamentară, să aducă în fruntea ţării un preşedinte care să şteargă pata din anii trecuţi”, a adăugat Ponta.
El a arătat că al doilea obictiv are în vedere reconstruirea României.
„Acest obiectiv putem să-l realizăm împreună sau să-l ratăm, dacă suntem divizaţi”, a spus Ponta.
Victor Ponta a mai declarat vineri, la Congresul PNL, că îi invidiază pe liberali pentru noul lor coleg, Klaus Iohannis.
„Ieri (joi – n.r.) eram în Franţa şi acasă era o singură problemă: a venit Iohannnis să-mi ia locul. Vă invidiez că aveţi un nou coleg precum Klaus Iohannis. E un mare câştig pentru PNL, dar şi pentru USL. Dacă voi găsi curând pe cineva să-l păcălesc să-l pun premier în perioada asta, în mod sigur nu cred că va fi primarul Iohanins”, a spus Ponta.
El a precizat că va trebui să găsească pe cineva care să se angajeze alături de liberali, de ministrul Varujan Vosganian, pentru a rezolva probleme ca Oltchim, pensionarii militari, revoluţionarii, restituirile.
„Ultimul gând pe care-l am în minte este cine din PSD ia locul cuiva din PNL sau invers”, a spus Ponta.
Liderul PSD a mai declarat, vineri, la Congresul PNL, că există „cohorte de Iago” care îi spun lui Crin Antonescu, în Aviatorilor, şi lui, în Kiseleff, cum se vor trăda reciproc, el exprimându-şi speranţa că, în vremuri de pace, cei doi lideri USL vor rezista. „Îmi exprim încă o dată încrederea că şi pe vremuri de pace o să rezistăm cohortelor de Iago care vin şi ne spun, unii la Kiseleff, mie, cum o să mă trădeze Crin, şi alţii în Aviatorilor, cum o să-l trădez eu pe Crin. Eu nu am crezut, nici Crin nu a crezut aceste lucruri”, a spus Ponta. El a precizat că îl consideră pe Crin Antronescu nu doar un partener, ci şi un prieten al său.
„Sunt convins că, dacă nu ar exista această relaţie de prietenie, USL ar fi arătat cu totul altfel. Când o să ne scriem memoriile amândoi, o să aflaţi cum am rezolvat într-o discuţie de cinci minute lucruri importante, cum am mers împreună cu un avion căruia i s-a oprit motorul în zbor la un moment dat, cum am ţinut discursuri împreună în sate unde oamenii nu ştiau nici cine e Crin Antonescu, nici cine e Victor Ponta, cum am fost într-o seară – ne plimbam prin grădina de la Cotroceni – şi ne gândeam cum să facem cu viitorul acestei ţări”, a spus Ponta. „Am făcut şi băi de mulţime împreună, am fost şi linşaţi mediatic împreună, aşa încât îl consider şi l-am considerat în toţi aceşti ani pe Crin nu doar un prieten, ci şi un camarad al meu de război”, a adăugat Ponta.

Kelemen Hunor i-a înmânat lui Antonescu un steag secuiesc

Prezent la Congresul liberalilor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a înmânat, vineri, preşedintelui PNL, Crin Antonescu un steag secuiesc ca „dar simbolic”, precizând că gestul său înseamnă faptul că liderii UDMR sunt gata să pună capăt „pseudo-conflictului” privind acest subiect.
„Nu am venit cu mâna goală, fiind oaspetele dumneavoastră am adus un dar simbolic, la propriu şi la figurat. Dacă mă uit aşa în jurul meu darul meu ca şi cromatică se aseamănă foarte mult cu culorile PNL. Este un dar simbolic şi un gest simbolic prin care aş vrea să transmitem un mesaj puternic pentru toată lumea. Suntem gata să stopăm acest pseudo-conflict al steagului secuiesc, să transmitem prin gestul nostru un semnal că suntem cu toţii oameni normali şi nu credem că societatea noastră, ţara noastră ar avea ceva de câştigat din dezbinare”, a declarat Kelemen Hunor.
Replica lui Antonescu nu a întârziat. „Sunt culori minunate, galben şi albastru…o clipă am crezut că doriţi să-mi oferiţi un steag săsesc. Este binevenit şi acesta atâta vreme cât stă în braţele dumneavoastră sau în braţele mele şi nu pe instituţiile oficiale din statul român”, a declarat preşedintele PNL.

Tăriceanu, din nou critic

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la Congresul partidului că liberalii riscă să ajungă într-un vid de lideri dacă menţin modelul alegerii conducerii partidului în sistem de listă, pledând pentru varianta uninominală şi alegeri interne pentru desemnarea prezidenţiabilului.
Tăriceanu a luat cuvântul la Congresul PNL după ce Petre Roman, Radu Stroe, Mihai Voicu, Relu Fenechiu şi Mihăiţă Calimente au pledat pentru alegerea conducerii PNL în sistem de listă, odată cu preşedintele partidului.
„Întotdeauna, în loc să ţinem cont de conjuncturi, este mai bine să ne raportăm la principiu. Principiul votului uninominal este unul de factură liberală, pentru că pune înainte de orice personalităţile şi indivizii. Sistemul de listă mă obligă pe mine ca şi pe dumneavoastră în cazul în care suntem de acord cu marea majoritate a celor care sunt pe listă pentru calităţile pe care le au şi care ar putea să beneficieze de încrederea noastră, dar poate nu totalitatea listei. Ne pune într-o situaţie de cumpănă, în care să nu ştim cum să procedăm, nu ne dă decât varianta a respinge lista sau a alege lista, chiar dacă unii de pe listă sunt chiar merituoşi”, a spus Tăriceanu.
Fostul premier a precizat că doreşte să schimbe doar modul de alegere a vicepreşedinţilor prevăzut în proiectul de Statut adoptat la Delegaţia Permanentă şi nu structura propusă pentru Biroul Permanent Naţional.
De asemenea, el a pledat pentru desemnarea candidatului PNL pentru cursa prezidenţială în urma unui scrutin intern în partid, la care să participe toţi membrii de partid.
„Cred că va avea menirea să dea sentimentul puternic fiecărui coleg de al nostru, membru al PNL, că este parte la luarea deciziei. (…) De asemenea, fiind o competiţie deschisă, fără îndoială vom vedea oameni care poate la început cu timiditate îşi vor încerca forţele, dar dacă nu le vom da această posibilitate să nu ne mirăm că peste un anumit timp se va crea un vid de lideri în PNL. Dacă o să ne uităm la partidele de pe scena politică, o să vedem că astfel de lucruri s-au întâmplat şi nu trebuie să ne uităm foarte departe ca să observăm acest lucru, cum se zbat anumite partide astăzi datorită lipsei unor lideri cu credibilitate”, a mai argumentat Tăriceanu.

Antonescu: În PNL, în loc să ne văicărim, mai bine candidăm

La rândul său, Crin Antonescu, a declarat vineri la Congresul extraordinar al liberalilor că ar fi mai bine ca aceia care se „văicăresc” să candideze la şefia partidului.
„Eu candidez cu ceea ce cred, cu această strategie şi mâine cu o echipă. Altcineva de ce nu candidează? Pentru că esenţa democraţiei este alegerea. Altcineva de ce nu vine şi spune clar ‘nu e bine aşa, este bine aşa, eu şi următorii credem astfel’? Împiedică cineva pe altcineva în acest partid să o facă? Este posibil să acceptăm din partea unora dintre ai noştri şi unora care au enorme responsabilităţi, indiferent de ce funcţii au sau nu au faţă de acest partid. Este normal să acceptăm să fim puşi în discuţie sub aspectul vieţii democratice? Dvs credeţi că în afară de cei câţiva prieteni şi colegi ai noştri din interior mai este cineva din politica din România care crede că în România mai este dictatură? Dvs credeţi că vreun PSD-ist a văzut vreodată şi şi-a închipuit vreodată ce facem noi şi cum facem noi?
Dvs aţi remarcat astăzi că în faţa acestui corp al Congresului ca niciodată de când sunt eu în politica românească invitaţii, în frunte cu primul-ministru, nu au venit să spună trei vorbe de salut, au venit cu mesaje lungi, consistente, semnificative. Oare de ce? Pentru că ştiu că dvs contaţi, că acesta este partidul democratic din România, unde încrederea, opinia, votul se câştigă, iar în faţa acestui semn de respect pe care ni-l dau alţii, câţiva dintre noi continuă să se victimizeze. Domnilor, suntem în PNL, unde în loc să ne văicărim, mai bine candidăm”, a spus Antonescu.
El a susţinut că nu mai este necesar să solicite încrederea PNL, deoarece ştie că o are.
„Eu nu am nevoie să cer încrederea dvs, aşa cum foarte frumos dl Petre Roman spunea. Nu mai am nevoie să o mai cer pentru că ştiu că o am. Nu cer încrederea dvs pentru mine, ştiu că o am, cu această încredere în spate am dus şi vom duce toate bătăliile de care suntem în stare. (…) Vă cer încredere votând sau respingând acest statut, pentru că şi dacă îl respingeţi, vă spun eu, nu e nicio nenorocire. Mâine candidez la preşedinţia partidului, chiar pe alt statut, chiar cum vrea dl Tăriceanu. (…) Ceea ce cred însă că fără a fi apanajul liberalismului este oricum atributul său este că trebuie să ştim să ne luptăm, în viaţă şi în politică şi în PNL uneori pierzi, uneori câştigi. Nu este groaznic să pierzi, este groaznic să nu exişti. Eu exist, PNL există”, a afirmat liderul PNL.

ULTIMA ORĂ Noul statut al PNL adoptat cu un vot zdrobitor

Congresul PNL a adoptat, vineri, modificările propuse la Statutul PNL de către Delegaţia Permanentă, cu 1424 de voturi „pentru” şi doar 3 „împotrivă”.
Potrivit noilor prevederi, la nivel naţional, PNL va avea trei organisme de conducere: Congresul (Adunarea Generală a delegaţilor membrilor partidului), Delegaţia Permanentă şi Biroul Politic Naţional.
Biroul Politic Naţional este compus din membri aleşi de Congresul PNL – preşedintele partidului, prim-vicepreşedinte, secretar general şi 31 de vicepreşedinţi (15 cu atribuţii speciale şi 16 cu atribuţii generale) – şi membri de drept – premier, miniştri, preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului membri ai PNL, liderii grupurilor parlamentare ale liberalilor din PE, Camera Deputaţilor şi Senat, membrii Birourilor permanente, preşedinţii comisiilor parlamentare, ai consiliilor judeţene, municipiilor reşedinţă de judeţ, primari, foşti preşedinţi ai partidului şi trezorierul. (cotidianul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA