AcasăNews AlertCONFERINȚĂ - „Eurovision - Diplomație culturală și unitate europeană” a reunit reprezentanți...

CONFERINȚĂ – „Eurovision – Diplomație culturală și unitate europeană” a reunit reprezentanți din România și Republica Moldova sub cupola Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Concursul Eurovision a reunit la Baia Mare două țări, România și Republica Moldova.

Astăzi, 5 martie, în cadrul conferinței „Eurovision-Diplomație culturală și unitate europeană”, reprezentanții celor două țări au discutat despre viitoare proiecte de colaborare. Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

În cadrul conferinței, Iuliana Marciuc, producătorul Eurovision România, a dezvăluit câteva surprize din finala competiției. Astfel pe scena din Sala Sporturilor „Lascăr Pană” vor urca nume sonore ale muzicii pe care le-a dat municipiul Baia Mare.

„Duminică vor fi două recitaluri extraordinare. Scena va fi umplută de artiști mari. Este cumva omagiul pe care îl aducem noi gazdelor noastre. În aceste zile am întâlnit cultura ospitalității și sunt doar câteva săptămâni de când colaborăm dar am devenit prieteni. Paula Seling va fi împreună cu Dumitru Fărcaș, familia Petreuș și cu alți artiști reprezentativi de aici din Baia Mare. Apoi juriul și-a pregătit un recital pe care îl va deschide Grigore Leșe, un rapsod popular cu care noi ne mândrim foarte mult. Și va fi și o îmbinare a ceea ce se numește și conceptul nostru „Generația Eurovision” adică membri de vârste diferite din juriu vor cânta împreună, pentru prima dată pe scenă în câteva exclusivități”, a spus Iuliana Marciuc, producător Eurovision România.

„Ne aflăm sub sloganul „Cultura Ospitalității” și vă mai spun o dată bun venit. Vă mai spun o dată bun venit în Baia Mare și în numele domnului primar Cătălin Cherecheș. Se pare că Eurovision conectează zilele acestea nordul României de restul țării și de Republica Moldova. Acest lucru este foarte important iar cultura ospitalității înseamnă dialog și comunicare. Ceea ce este important e că prin artă și cultură mesajul ajunge același, cu emoție de la suflet la suflet. Și cred că asta este important la un concurs pornit după Al II-lea Război Mondial care a reușit să ne unească, să ajungem să vorbim aceeași limbă. Cred că despre asta este vorba și într-o competiție cum este Eurovisionul și într-o competiție cum este Capitala Europeană a Culturii. Mă bucur că Eurovision este parte a programului oficial <<Baia Mare 2021-Capitală Europeană a Culturii>>. Am pornit în forță și cred că putem să arătăm și României, și Europei și lumii că avem capacitatea să organizăm evenimente de anvergură. Mă bucur să fi văzut o Sală Polivalentă „Lascăr Pană” transformată și recâștigată pentru cultură”, a spus Andreea Ciortea, directorul Fundației Baia Mare 2021.

În cadrul conferinței, reprezentanții Eurovision România dar și Eurovision Republica Moldova au vorbit despre realizarea unui proiect comun pentru demararea unui concurs muzical prestigios.

„În momentul în care și noi o să ne deschidem altfel către alte instituții, proiectele, sunt convinsă, vor căpăta un sprijin mai mare. Pentru că acum se cheltuie bani mulți în cantități micuțe pentru o mie de proiecte care rămân fără un impact major. Dacă dumneavoastră aveți gândul acesta cu un concurs este minunat. Împreună trebuie să stăm și să găsim soluții. Un grup de oameni, de lucru, de la Ministerul de Externe, Ministerul Culturii, de la dumneavoastră și de la noi stăm pe acea listă și spunem ce facem în acest an cu ei. Facem cel mai mare concurs pentru toți românii care nu sunt acum în România și pe care soarta, viața, nevoia i-a trimis în străinătate. Și atunci suportul este altfel, banii sunt altfel și facem așa un eveniment despre care va vorbi toată lumea un an de zile”, a spus Irina Radu, director TVR.

„Vreau să îi mulțumesc orașului Baia Mare pentru că este orașul în care am stat cea mai lungă perioadă neîntreruptă. Am stat trei săptămâni aici la o școală de vară în 1996 și este orașul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de el atunci și acum îl văd și mai frumos și mai european. Eurovisionul, până a ne uni pe plan european, ne unește pe plan local pentru că toată lumea știe că avem un spațiu care încearcă să se separe, spațiul de dincolo de Nistru. Acest concurs ne unește în primul rând pe noi acasă pentru că este unicul concurs la care vin artiști din Transnistria”, a spus producătorul Eurovision Republica Moldova.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA