spot_img
AcasăNews AlertCONFERINȚĂ DE PRESĂ - Vezi ce spune primarul Cătălin Cherecheș despre decizia...

CONFERINȚĂ DE PRESĂ – Vezi ce spune primarul Cătălin Cherecheș despre decizia Municipiului Baia Mare de a nu majora nivelul taxelor și impozitelor impuse prin Hotărâre de Guvern

DISTRIBUIȚI

Administrația Publică Locală a Municipiului Baia Mare nu a majorat taxele și impozitele pentru anul 2016. Conform legii, în fiecare an contribuțiile fiscale sunt stabilite de către Guvernul României prin Hotărâre de Guvern. Aceste norme au aplicabilitate pentru anul care urmează, lăsând la decizia autorităților locale din țară dacă impun majorări sau nu. Administrația băimăreană a decis să nu impună noi majorări, iar decizia a fost aprobată în unanimitate în ședința de Consiliu Local organizată miercuri, 11 noiembrie.


În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 12 noiembrie, primarul Cătălin Cherecheș a făcut câteva referiri la decizia autorității locale de a nu impune majorări la taxele și impozitele locale decise prin Hotărâre de Guvern.
„Există două componente. O componentă legată strict de impunerile pe care le face Guvernul României și o a doua componentă legată de marjele de impunere pe care le are autoritatea locală, respectiv Consiliul Local sau primăria. Vreau să vă spun că la nivelul municipiului Baia Mare am făcut o promisiune de care ne-am achitat către persoanele juridice. Dacă am avut 1,5% din valoarea de impunere la clădirile din proprietatea acestor persoane juridice am reușit să scădem anul trecut la 1,4% iar în acest an la 1,3%, urmând să ajungem gradual până la 1%. Așadar și în 2016 vom păstra același trend descendent de la 1,4% la 1,3% pentru a ne ține de cuvânt față de persoanele juridice în special având atenția către întreprinderile mici și mijlocii, cei care sunt motorul economiei locale”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Mai mult, persoanele juridice beneficiază în anul 2016 de o scădere a cotei de impozitare a valorii înregistrată în contabilitate. Dacă în anul 2014 această cotă era la valoarea de 1,5% anul viitor aceasta va scădea și va atinge pragul de 1,3%.

„La persoane fizice avem două secțiuni. Clădirile rezidențiale și aici am păstrat impozitele de anul trecut. Le-am păstrat într-un mod nominal, ca și valoare. Dacă ne raportăm la procentul aplicat de către autoritatea locală am scăzut procentul dar pentru că valoarea de impunere de la 935 de lei a crescut la 1000 de lei pe metru pătrat, este o valoare de impunere oferită de Guvernul României cu titlul de lege, iar dacă la 935 de lei aplicam 0,1% care era maximul anul trecut acum aplicăm 0,08% pentru a putea să oferim cetățenilor același impozit. Și aici vorbim nu la procent ci vorbim de bani. Dacă omul a plătit 10 lei impozit va plăti impozit 10 lei și anul viitor. Asta deși legea ne permite să aplicăm un procent de la 0,08% până la 0,2%. Preferăm în municipiul Baia Mare să nu majorăm impozitele locale ci, în măsura puterii pe care o are autoritatea locală, să mergem la valoarea minimă pe care ne-o permite legea”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

La construcții nerezidențiale, spații comerciale pe care le au în proprietate persoanele fizice, autoritatea locală a avut posibilitatea, conform hotărârii de Guvern, de a aplica un procent de la 0,2% până la 1,3%. Prin hotărârea Consiliului Local s-a decis aplicarea valorii minime, respectiv procentul de 0.2%.

„Cel mai important lucru pentru noi este să avem un procent al colectării cât mai ridicat și nu neapărat valori foarte mari ale impozitelor. Deci, să nu punem presiune pe bugetul fiecărei familii sau pe buzunarul fiecărui cetățean ci să îi facem și pe cei care de multe ori nu înțeleg că este civilizat să-ți plătești taxele și impozitele să vină totuși să și le plătească. Așadar, și anul viitor taxele și impozitele în ceea ce înseamnă atribuții și putere pe care o are autoritatea locală nu vor crește”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Simona Vasiac

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA