AcasăMARAMURESUL ISTORICConducerea PNL a tăiat în carne vie. Pro-băsiștii liberali trași pe linie...

Conducerea PNL a tăiat în carne vie. Pro-băsiștii liberali trași pe linie moartă! Gaşca lui Andrei Chiliman, anihilată! Vezi candidații din Maramureș!

spot_img

DISTRIBUIȚI

În şedinţa Biroului Politic Central al PNL care s-a desfăşurat la sediul partidului s-a propus demiterea conducerii filialei sector 1 Bucureşti. Şeful filialei este Vlad Moisescu, mâna dreaptă a lui Andrei Chiliman, acesta din urmă controlând de fapt filiala. Acesta este de mai multă vreme în conflict cu conducerea centrală. Chiliman s-a opus – în special prin sateliţii săi, o aşa-zisă blogosferă liberală, dar care nu are legătură cu partidul, şi prin site-ul România Liberală, tot fără legătură cu PNL – asocierii cu PSD şi venirii lui Sorin Frunzăverde. În timpul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, primarul sectorului 1 a fost acuzat de faptul că ar fi făcut jocul preşedinelui suspendat, fapt făcut public de Crin Antonescu în urmă cu câteva zile. În ultimele zile, oamenii lui Chiliman au pornit o ofensivă împotriva candidaturii lui Gigi Becali sub culorile USL/PNL.

Antonescu îi acuză de trădare pe Chiliman şi Moisescu

Crin Antonescu a explicat de ce au fost înlocuiţi şefii filialelor sector 1 Bucureşti, Mehedinţi şi Dâmboviţa. Vlad Moisescu a fost înlocuit, fiind acuzat de trădare.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după terminarea şedinţei CNEx, Crin Antonescu a făcut precizări privind demiterea lui Vlad Moisescu din funcţia de preşedinte al filialei PNL sector 1 şi dizolvarea întregii conduceri a filialei. Antonecu a spus că Moisescu şi Chiliman sunt acuzaţi de trădare, iar sancţiunile nu au vreo legătură cu opoziţia faţă de admiterea candidaturii lui Becali.
„Atunci când întreg activul de partid ducea o luptă politică aşteptată de milioane de români, dl Andrei Chiliman dădea publicităţii o proclamaţie scrisă propabil de Dan Andronic sau ucenicii săi, ştiţi cine este Dan Andronic, cel care ne-a nenorocit pe toţi, de la Adrian Năstase la Călin Popescu Tăriceanu (Andronic i-a consiliat pe cei doi la alegerile din 2004, respectiv 2008, fiind din 2009 în tabăra Băsescu-PDL – n.a.). Cum poţi califica altfel decât trădare catalogarea PNL ca fiind un grup infracţional, aşa cum spunea Vlad Moisescu într-o convorbire telefonică înregistrată de persoane pe care dl Moisescu poate le cunoaşte”, a declarat Crin Antonescu. Aici, liderul PNL s-a referit la o convorbire înregistrată de procurorii DNA din dosarul „Dobre”, în care Vlad Moisescu, referindu-se la intenţia conducerii PNL de a cere reverificarea listelor electorale, i-a calificat ca fiind un grup infracţional. „Nu poate nimeni să ignore faptul că atunci când se porneşte o bătălie poţi pleca cu trădători în rândurile tale, dar când îi ştie toată lumea nu poţi continua. Nu avem cum să dăm bătălia cu adversari aşa de puternici, dacă nu avem minimum de coerenţă. Motivele erau suficiente chiar pentru a cere excluderea lor din partid”, a declarat în final Antonescu

Majoritate confortabilă pentru demitere

Propunerea de demitere a lui Vlad Moisescu şi a dizolvării întregii conduceri a filialei sectorului 1 din Bucureşti a fost luată în BPC cu o largă majoritate, înregistrându-se 24 voturi „pentru”, 6 „contra” şi 2 abţineri. În CNEx, unde trebuia validată propunerea din BPC, scorul a fost următorul: 42 voturi „pentru”, 11 „contra” şi o abţinere.
Demiterea conducerilor filialelor Dâmboviţa şi Mehedinţi a fost cauzată de slaba organizare, de rezultatele sub aşteptări şi s-a votat cu cvasiunanimitate.

BPC al PNL a votat demiterea lui Vlad Moisescu de la conducerea filialei sectorului 1 Bucureşti. Conform informaţiilor noastre, preşedinte interimar va fi Eugen Nicolăescu, cel care coordonează şi filiala municipală Bucureşti a PNL. Ambele decizii trebuie să fie ratificate de către CNEx al PNL.
Pleacă Chiliman din partid?
Surse din interiorul PNL au declarat pentru cotidianul.ro că Andrei Chiliman ar fi declarat că pleacă din PNL dacă se iau măsuri împotriva filialei sector 1. În cazul în care Chiliman pleacă din partid, automat îşi va pierde şi funcţia de primar. Conform statutului aleşilor locali, Legea 393/2004, la art. 15, cel care inserează modurile de încetare a mandatului unui primar, litera G1 prevede: „Pierderea prin demisie a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionalepe a cărei listă a fost ales”. Reamintim, înainte de alegerile locale, Chiliman a ameninţat cu demisia din partid şi a precizat că ar putea candida ca independent, dar ulterior s-a răzgândit.

Cu puţine minute înainte de începerea şedinţei CNEx care trebuie să valideze deciziile luate de BPC şi să închidă listele de candidaturi, suporterii cuplului Chiliman – Moisescu au lansat o intoxicare de zile mari pe internet. Cei în cauză au afirmat că Ludovic Orban şi Călin Popescu Tăriceanu ar fi fost eliminaţi din lista de candidaţi de la sectorul 1. Evident, informaţia trebuia să incendieze spiritele în partid. În realitate, atât Orban, cât şi Tăriceanu vor candida în sectorul 1, lucru confirmat şi de un fruntaş PNL participant la şedinţa CNEX.

Tot la capitolul intoxicări se înscrie şi ştirea de pe Realitatea TV care a informat că senatorul Ioan Ghişe nu va fi admis pe nici o listă liberală. Informaţia corectă: Ioan Ghişe va candida pe listele PNL în colegiul său în Braşov.

BPC al PNL a votat o serie de derogări pentru personalităţi din afara partidului care urmează să candideze la alegerile din 9 decembrie. Este vorba, printre alţii, de Victor Ciorbea, Gigi Becali, Rareş Bogdan, Vlad Nistor, Daniel Barbu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu ş.a. Ultimul este membru fondator al GDS, dar a fost exclus din organizaţie după ce i-a trimis lui Traian Băsescu două scrisori dechise prin care îi critica prestaţia şi îi cerea demisia. Toate aceste derogări trebuie să primească şi confirmarea CNEx.
În legătură cu aprobarea derogărilor pentru Victor Ciorbea şi Gigi Becali, liderul PNL Crin Antonescu a făcut următoarele precizări: „Nu există nicio fuziune între PNL şi PNGcd sau vreo fuziune între PNL cu aripa Ciorbea a PNŢCD. Cei doi s-au înscris formal în PNL, pentru ca din punct de vedere juridic să poată candida. Şi în 2008 în PNL s-au înscris formal câţiva membri ai PNŢCD în PNL pentru a candida la parlamentare. Deci nu este o procedură nouă. Acum, pe 9 decembrie, primarii, consilierii locali şi susţinătorii PNGcd şi PNŢCD din toată ţara vor vota candidaţii USL din colegiile în care sunt arondaţi. Asta este toată chestiune”.
Reamintim că, în 2008, printre ţărăniştii care au candidat pe listele PNL s-a aflat şi Aurelian Pavelescu. Deşi i s-a oferit un colegiu foarte bun în judeţul Călăraşi, Pavelescu a obţinut un rezultat modest şi a ratat intrarea în parlament. De doi ani, Pavelescu a schimbat tabăra şi s-a alăturat PDL şi Traian Băsescu.
La alegerile din 10 iunie 2012, PNGcd a obţinut 108 consilieri locali şi un primar. PNŢCD a obţinut rezultate ceva mai bune decât partidul lui Becali, dar nu ne putem pronunţa în ce tabără sunt acum aleşii locali ai ţărăniştilor.

Cotidianul.ro a informat în premieră că în judeţul Neamţ se înregistrează un blat în favoarea Elenei Udrea. PNL a trimis iniţial în sectorul 4 Neamţ (care acoperă municipiul Roman şi comuna Ion Creangă) un liberal anonim: Nicu Stan. După dezvăluirile din cotidianul.ro, conducerea PNL a revenit şi l-a desemnat pe Liviu Brătescu, un cunoscut istoric care deține funcţia de cercetător la Institutul de Istorie A.D. Xenopol, Iaşi, din cadrul Academiei Române. Este adevărat, colegiul Elenei Udrea este – conform tuturor simulărilor efectuate – cel mai bun colegiu pentru PDL la nivelul întregii ţări. Se estimează că doar în Arad (C2), în Bistriţa – colegiul lui Ioan Oltean – şi cel în care candidează Elena Udrea sunt singurele din ţară pentru Camera Deputaţilor în care candidaţii PDL pot obţine peste 50%.

Unde candidează invitaţii în PNL
Gigi Becali – Colegiul 25 Camera Deputaţilor (sector 6)
Daniel Barbu – Colegiul 8 Senat (sector 4)
Victor Ciorbea – Colegiul 9 Camera Deputaţilor (sector2)
Vlad Nistor – Colegiul 1 Camera Deputaţilor (sector 1)
Sorin Ilieşiu – Colegiul 1 Senat – SibiuDaniel Iane – Colegiul 8 Camera Deputaţilor – Dolj
Sorin Roşca Stănescu – Colegiul 2 Senat – Dâmboviţa

Orban îndeamnă voalat la revoltă: „Nu va rămâne aşa”

Ludovic Orban a venit la CNEx pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de demisul Vlad Moisescu. Orban a menţionat că iniţial s-a gândit să renunţe la candidatura sa pe listele PNL, dar că a revenit. În faţa ziariştilor, Orban a trecut la ameninţări voalate la adresa lui Crin Antonescu, susţinând că, după alegeri, problemele de acum nu vor mai exista, iar valorile „liberalismului autentic” vor fi restabilite. Orban a mai menţionat că „după alegeri baza partidului va observa dacă mandatul (lui Crin Antonescu – n.a.) a fost dus conform cu aşteptările şi cerinţele liberalilor”. În finalul declaraţiei sale, Orban a fost şi mai vehement: „Lucrurile nu vor rămâne aşa”, o formulare care nu poate lăsa loc niciunei interpretări. Tot voalat, Orban a cerut liberalilor să nu-l susţină în alegeri pe Gigi Becali. Reamintim, în 2009, Ludovic Orban a fost capul puciului care a provocat înlocuirea – prin congres – a lui Tăriceanu din fruntea PNL şi alegerea lui Antonescu în funcţia de preşedinte. Pentru o scurtă perioadă de timp Orban a fost mâna dreaptă a lui Antonescu, după care, răcindu-se relaţiile dintre cei doi, Orban a trecut în opoziţie în partid. La fel au evoluat lucrurile şi cu Andrei Chiliman, oamenii lui votând la congres masiv în favoarea lui Antonescu şi masiv contra lui Tăriceanu. Ulterior, şi Chiliman şi oamenii săi au intrat în clinciuri cu conducerea centrală a partidului.

Candidații PNL Maramureș, validați în cadrul ședinței Consiliului Național Executiv:

Liviu Titus Pașca – Senat, Colegiul Baia Mare
Camera Deputaților:
Mircea Dolha – Baia Mare Vest
Vasile Horj – Borșa-Vișeu

Doru Leșe – Lăpuș
Vasile Berci – Mara-Cosău

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA