AcasăAlteleEconomicCONDIŢII MAI STRICTE - Află tot despre Programul Prima Casă 2018

CONDIŢII MAI STRICTE – Află tot despre Programul Prima Casă 2018

spot_img

DISTRIBUIȚI

CONDIŢII MAI STRICTE Programul Prima Casă 2018 a luat startul cu condiţii mai stricte faţă de anii trecuţi. Sunt mai puţini bani în acest an, dar o dobândă mai mică.

Prima Casă 2018 a primit undă verde într-o şedinţă a guvernului din 10 ianuarie. Executivul a stabilit atunci plafonul pentru garanţii şi marja maximă de dobândă. Programul din acest an păstrează condițiile generale pentru solicitanții de credit, însă adaugă și noi condiții.

Hotărârea adoptată de Guvern în 10 ianuarie modifică şi completează H.G. nr. 717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă. Astfel, în acest an sunt şi o serie de condiții specifice, scrie Observator.

Ministerul de Finanţe a hotărât că beneficiarii pot fi persoane fizice ce indeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:

la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobandită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul

Locuința pe care solicitantul vrea să o cumpere prin programul Prima Casă trebuie să se încadreze într-una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.

Solicitantul creditului trebuie să îndeplinească toate condițiile specifice prevăzute de normele interne de creditare ale finanțatorilor (băncilor).

Solicitantul are un avans de cel puțin 5% din prețul de cumpărare a locuinței
Solicitantul creditului se obligă să nu înstrăineze locuința cumpărată prin Programul Prima

Solicitantul se obligă, de asemenea, să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ianuarie, plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul Programului Prima Casă 2018 totalizează 2 miliarde de lei. Este cu 20% mai mic faţă de plafonul din 2017.

O altă schimbare importantă o reprezintă eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții. Guvernul a luat această decizie pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în program și a altor limite suplimentare față de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului.

Continuarea citiţi pe Observator

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA