AcasăActualitateSocialCOMUNITATE - Dezbatere publică în vederea elaborării unei viitoare strategii miniere...

COMUNITATE – Dezbatere publică în vederea elaborării unei viitoare strategii miniere 2017-2035

spot_img

DISTRIBUIȚI

COMUNITATE Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a organizat joi, 11 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare, o dezbatere publică – preconsultare comunitară cu privire la viitoarea strategie pentru un minerit modern, în contextul european actual. COMUNITATE Ministerul Economiei are printre prioritățile din anul 2016 și promovarea Legii Minelor și a Strategiei Miniere 2017-2035, pentru care propune viziunea: “România 2035 – țara cu minerit durabil, transparent și curat – factor de progres economic, pentru bunăstarea cetățenilor”.

Dezbaterea a fost moderată de Mihai Sorin Găman, director general adjunct în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, care a realizat și o prezentare generală a temei. În deschidere, au luat cuvântul Sebastian Mihai Lupuț, prefectul județului Maramureș, și Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Sebastian Mihai Lupuț a precizat că până la un moment dat, Maramureșul era un pol de dezvoltare datorită industriei mineritului. “Prin prisma muncii pe care am desfășurat-o la ANAF înainte de a deveni prefect, cunosc destul de bine domeniul mineritului maramureșean și activitatea companiei Remin. Închiderea acestei societăți a influențat activitatea economică a întregului județ. De asemenea, au rămas perimetre în cadrul cărora trebuie să continue activitățile de ecologizare, iar pentru acest lucru avem nevoie de finanțare din partea Ministerului Economiei”, a spus Lupuţ.
Gabriel Zetea a arătat că autoritățile județene au încercat în ultimii ani să impulsioneze redeschiderea măcar parțială a unor perimetre aflate în proprietatea Remin și oferirea lor spre exploatare unor companii private. De asemenea, Zetea a punctat necesitatea elaborării unei strategii integrate, care să prevadă și modalități de pregătire a forței de muncă în domeniu.
Mihai Sorin Găman a subliniat faptul că prin viitoarea strategie se va da dovadă de mai multă transparență, întrucât colaborarea cu societatea civilă poate facilita dezvoltarea activității miniere. Strategia va prevedea obligații ale investitorilor în ceea ce privește transparența, inclusiv în aspectele financiar și fiscal. De asemenea, Legea Minelor va avea un capitol special privind transparența. Actele normative vor trebui să cuprindă, totodată, obligațiile de refacere a mediului și de ecologizare a perimetrelor miniere ale investitorilor.
Partea a doua a întâlnirii a cuprins o secțiune de întrebări și răspunsuri. Găman a vorbit despre dorința unităților administrative teritoriale de a primi o parte din redevențele direcționate către bugetul statului și a arătat că ministerul este deschis să poarte o discuție pe această temă, cu toate că resursele sunt ale statului român și de beneficiile exploatării trebuie să beneficieze întreaga populație. De asemenea a spus că este probabil ca, în această toamnă, activele Remin care nu vor fi folosite în cazul unei eventuale reînceperi a activității de minerit să fie scoase la vânzare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA