AcasăActualitateCOMUNICAT SC CONVERSMIN SA - Debitul de apă de la Mina Băiuţ...

COMUNICAT SC CONVERSMIN SA – Debitul de apă de la Mina Băiuţ a revenit la normal

spot_img

DISTRIBUIȚI

COMUNICAT SC CONVERSMIN SA În data de 27.03.2018, în jurul orei 3.30 dimineața, la Punctul de lucru Băiuț, la galeria Breiner Orizont 0, datorită unei viituri de apă de mină.

Digul de la intrarea în galerie a fost distrus, debușarea de apă de mină conducând la poluarea pârâului Lăpuș, afluent al Someşului, a aproximativ 400 m din drumul județean Băiuț – Tg. Lăpuș. Afectând de asemenea și suprafeţe de teren aflate în vecinătatea galeriei. S-a constatat că apa de mină are o culoare roșiatică specifică.

S-a intervenit dirijându-se apa spre pârâul Lăpuș, afluent al Someşului și s-a degajat zona de materialul antrenat de viitură.

La ora 6.30, debitul a scăzut la aproximativ 50 % față de cel din momentul inițial. Se monitorizează în continuu evenimentul.

O posibilă cauză a acumulării mari de apă din spatele digului se datorează pătrunderii in subteran a apelor de suprafaţă rezultate din topirea zăpezii, perimetrul minier având foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni.

Au fost anunțate instituțiile abilitate și la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Companiei Remin și ai ISU Maramureș, Administratia locală, SGA Maramureș și Garda de Mediu Maramureș.

Perimetrul minier Breiner, aflat în fosta administrare a CNMPN REMIN SA Baia Mare, a fost aprobat la închidere prin H.G. 898/2002.

 

Lucrările de închidere și ecologizare au fost executate de operatorul minier susmenționat, asistența tehnică fiind asigurată de SC MONS MEDIUS SRL Baia Mare și SC CONVERSMIN SA, proiectantul general al lucrărilor fiind SC ICPM SA Baia Mare.

Lucrările executate au fost recepționate în data de 25.05.2006, conform procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.176938, iar după expirarea perioadei de garanție a fost efectuată recepția finală, fiind încheiat procesul verbal R.F. cu nr.601781/25.07.2008.

În prezent debitul de apă de mină a revenit la normal, iar angajaţii CNMPN REMIN SA Baia Mare au intervenit pentru curăţarea materialului evacuat şi refacerea traseului de evacuare a apelor de mină către emisar.

Au fost prelevate probe de apă de mină de la ieşirea din lucrarea minieră atât în timpul evenimentului, cât şi după finalizarea evenimentului, iar perimetrul minier este monitorizat permanent de reprezentanţii SC CONVERSMIN SA Bucureşti.

Director general Purcaru Stamin Ion / C CONVERSMIN SA Bucureşti

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA