AcasăActualitateSocialComunicat de presă privind desfăşurarea Aplicaţiei Generale / exerciţiul full-scale pe anul...

Comunicat de presă privind desfăşurarea Aplicaţiei Generale / exerciţiul full-scale pe anul 2014 privind punerea în aplicare a Planului de Urgenţă al Aeroportului Baia Mare

Aplicaţia Generală privind punerea în aplicare a Planului de Urgenţă al Aeroportului Internaţional Baia Mare, eveniment care se desfăşoară o dată la doi ani, a avut loc la data de 7 aprilie 2014 ora 08.30.

Scopul şi obiectivele Aplicaţiei Generale / exerciţiului full-scale aeroport 2014 au fost următoarele:
– De a verifica aplicabilitatea în medii dificile şi în condiţii meteo relativ grele a «Planului de Urgenţă al Aeroportului Baia Mare» / Airport Emergency Plan, în condiţii cât mai apropiate de realitatea unui accident de aviaţie.
Subliniem la acest capitol pericolul potenţial deosebit de acut reprezentat de Pădurea Bozânta, prin apropierea acesteia de pista aeroportului şi, respectiv de înălţimea copacilor, care în ultimul timp au depăşit cu mult limitele de siguranţă impuse de normele de siguranţă internaţionale. Dimensiunile Pădurii Bozânta şi apropierea de pistă riscă să impună în viitorul apropiat restricţii operaţionale Aeroportului Internaţional Baia Mare din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române.
– De antrenare a personalului participant la interventie, in cazul producerii unui accident de aviatie civilă în medii dificile în imediata apropiere a aeroportului pe timp de zi sau de noapte;
– De a realiza coordonarea actiunilor între instituţiile, companiile, serviciile şi persoanele
implicate în rezolvarea situaţiilor de urgenţă;
– De familiarizare a personalului si serviciilor din perimetrul aeroportului cat si a celor din exterior, privind rolul lor, in Planul de Urgenţă al Aeroportului, precum si corectarea eventualelor deficienţe.
Întâlnirile succesive ale instituţiilor participante la acest exerciţiu au avut loc începând cu 120 de zile înaintea Aplicaţiei Generale, respectiv în noiembrie şi decembrie 2013, februarie şi martie 2014. În cadrul acestor întâlniri s-au stabilit succesiv obiectivele Aplicaţiei Generale, modul de acţiune al organizaţiilor participante, scenariul Aplicaţiei Generale.
Scenariul Aplicaţiei Generale 2014 constă din aterizarea forţată deasupra Pădurii Bozânta, la 170 metri lateral Sud faţă de axul pistei 10/28, a unei aeronave aparţinând unei companii aeriene bussines nord-americane, la aterizarea pe Aeroportul Baia Mare, după un zbor pe ruta Otopeni-Baia Mare, aeronava cu masa maximă la decolare de 16 tone având la bord 20 de pasageri – oameni de afaceri şi trei membri ai echipajului, două tone de combustibil de aviaţie şi o cantitate de 20 kg mostre de poliuretan.
La Aplicaţia Generală 2014, Aeroportul Baia Mare a participat cu 1 autospecială de stins incendii FLF, 2 autospeciale APCAAT, echipament de descarcerare, fierăstraie, tărgi, 10 salariaţi în funcţia de agenţi de salvare şi stingere incendii şi 20 salariaţi pe alte funcţii, care au preluat sarcini PSI ca personal auxiliar. Personalul Aeroportului Baia Mare a acţionat în prima fază pentru stingerea incendiului şi salvarea vieţilor omeneşti, iar după sosirea echipajelor ISU Maramureş au sprijinit SMURD la trierea victimelor şi transportul acestora la punctul medical avansat.
ISU MARAMURES a intervenit cu 4 autospeciale: Roman, Man cu punctul medical avansat, descarcerare, CBRN, 3 ambulante SMURD, 2 de prim ajutor si 1 de Terapie Intensiva mobila. Personalul ISU Maramures, inclusiv S.M.U.R.D., a actionat la stingerea incendiilor declansate in urma prabusirii aeronavei, evacuarea supravietuitorilor, trierea, acordarea primului ajutor si transportul victimelor.
La exerciţiu au mai participat cu echipament şi personal cu pregătire specifică: Prefectura Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie MM, Poliţia Transporturi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul Judeţean de Pază, ROMATSA, Serviciul Român de Informaţii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Crucea Roşie, Serviciul de Ajutor Maltez, Consiliul Judeţean MM, Inspectoratul Teritorial de Muncă MM, Direcţia Silvică Maramureş, alte instituţii cu responsabilităţi specifice.
Unul din subiectele de organizare a Exerciţiului a fost şi informarea presei cu privire la acest eveniment, stabilindu-se de comun acord ca de această dată, la Aplicaţia Generală 2014 presa să nu fie invitată, considerându-se acesta ca fiind un exerciţiu de antrenament al aeroportului, al ISU, SMURD, Serviciului de Ambulanţă şi mai puţin un exerciţiu de imagine.
Aplicaţia Generală 2014 a reprezentat un succes din punct de vedere operaţional, asigurându-se toate elementele de siguranţă în ceea ce priveşte timpul de intervenţie, modalitatea de acţiune pentru evacuarea, triajul şi transportul victimelor, investigarea accidentului, securitatea personalului participant la exerciţiu. S-au tras concluziile necesare în special în ceea ce priveşte problema comunicaţiilor care, din motive obiective, în prezent nu sunt acoperite la un nivel satisfăcător la nivelul aeroportului.
În acelaşi timp am dori să le mulţumim tuturor celor implicaţi în acest eveniment, respectiv Prefecturii Maramureş, Inspectoratului Judeţean de Poliţie MM, Poliţiei Transporturi, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ROMATSA DSNA Baia Mare, Serviciului Judeţean de Pază, Serviciului Român de Informaţii, Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, Crucii Roşii, Serviciului de Ajutor Maltez, Consiliului Judeţean MM, Inspectoratului Teritorial de Muncă MM, Direcţiei Silvice Maramureş. În mod special apreciem rolurile şi activitatea voluntarilor de la Serviciul Maltez şi a studenţilor la jurnalism, care au făcut ca acest eveniment să se poată realiza sub forma unui exerciţiu din care avem cu toţii de învăţat.
DIRECTOR OPERAŢIONAL, TRAIAN BRAD

CITESTE COMUNICATUL REFERITOR LA INCIDENTUL PETRECUT LA SIMULARE