AcasăActualitateSocialCOMUNICAT - Ambasadorul Irakului, Hussain Sinjari, si conducerea judetului s-au intalnit cu...

COMUNICAT – Ambasadorul Irakului, Hussain Sinjari, si conducerea judetului s-au intalnit cu primarii din Tara Chioarului

DISTRIBUIȚI

Prefectul Maramuresului, Anton Rohian, presedintele Consiliului Judetean, Zamfir Ciceu si ambasadorul Irakului la Bucuresti, Excelenta Sa Hussain Sinjari, s-au intalnit, vineri, la Somcuta Mare, cu primarii din Tara Chioarului. Evenimentul a avut loc la Primaria Somcuta Mare, gazda fiind primarul Florin Talpos. 

Prefectul Anton Rohian a schitat, in linii mari, istoria relatiilor diplomatice dintre Romania si Irak. Astfel, in 1921, Irakul isi proclama independenta, iar un an mai tarziu regele Ferdinand I al Romaniei adresa un mesaj regelui Faisal I al Irakului, exprimandu-si dorinta de dezvoltare a relatiilor politice, diplomatice si economice intre cele doua tari. Relatiile diplomatice dintre Romania si Irak se stabilesc formal de abia in 1959. In 1982, volumul comercial bilateral intre Romania si Irak era de 800 milioane de dolari.

Zamfir Ciceu a vorbit despre Centrul pentru refugiati de la Somcuta Mare, care contribuie si la integrarea migrantilor in societate, fapt posibil atat cu aportul autoritatilor, cat si al societatii civile. Primarul Florin Talpos s-a declarat bucuros sa gazduiasca un astfel de centru si a aratat ca sprijina atat cat poate sederea refugiatilor la Somcuta Mare.

“Din prima clipa cand am ajuns, m-am simtit acasa aici. Generozitatea si bunatatea voastra vor ramane mereu in inima mea”, a spus Excelenta Sa Hussain Sinjari, care a marturisit ca strazile din Baia Mare ii amintesc de cele din Bagdad. “Irakul si Romania au relatii istorice, dar ele au fost oarecum slabite, din cauza schimbarilor politice din cele doua tari si a razboaielor. Suntem insa in procesul dezvoltarii democratiei. Consider ca inca dezvoltarea economica nu e destul de puternica. Dar facem asta acum, Venirea mea aici e o dovada ca vrem sa refacem relatiile”, a completat ambasadorul Irakului.

Excelenta Sa a vorbit despre comunitatea irakiana din Romania, concentrate mai ales in Bucuresti, si care numara doctori, ingineri, oameni de afaceri, oameni foarte bine pregatiti, cu o stare materiala foarte buna. Multi irakieni sunt casatoriti cu romance si au impreuna copii. O mare parte dintre membrii comunitatii irakiene au studiat la universitati romanesti.

Excelenta Sa Hussain Sinjari a declarat ca s-a intalnit cu prorectorul Centrului Universitar Nord si a incercat sa creeze o legatura intre universitatea baimareana si universitati irakiene. De asemenea, el a aratat ca a avut intalniri cu oameni de afaceri romani, pentru a-i ajuta sa-si comercializeze produsele pe piata irakiana.

In continuare, ambasadorul Irakului a vorbit despre ravagiile razboaielor: “Razboiul este cel mai rau lucru care i se poate intampla omului. Fara pace nu exista nici stabilitate, nici progres. Sa ne rugam pentru pace”.

Excelenta Sa a inmanat prefectului Anton Rohian o scrisoare de solidaritate cu poporul kurd. Kurzii din Irak poarta lupte grele cu ISIS, Statul Islamic fiind invins in repetate randuri in zona Sinjar. “Nu sunt doar dusmanii mei, sunt dusmanii umanitatii si civilizatiei. Din cauza lor sunt refugiati in toata lumea”, a conchis ambasadorul.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA