AcasăEvenimentCOMEMORARE - Placa comemorativa dezvelita pe fatada Garii CFR Baia Mare in...

COMEMORARE – Placa comemorativa dezvelita pe fatada Garii CFR Baia Mare in memoria celor 5.917 evrei deportati la Auschwitz (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord in lagarele de la Auschwitz-Birkenau a avut loc astazi in fata Garii CFR din Baia Mare. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Ellie Wiesel”, impreuna cu Ministerul Transporturilor si cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania au decis sa monteze placi commemorative in 11 Gari din tara. Printre ele si in Baia Mare. Din Baia Mare au fost urcati in vagoane si deportati aproape 6.000 de evrei spre Auschwitz.

Aproape 6.000 de evrei au fost deportati in zilele de 31 mai si 5 iunie 1944 din vechea Gara a Baii Mari. Acela este locul unde a inceput calvarul pentru cei 5.917 oameni care au fost imbarcati in mai multe trenuri cu destinatia Auschwitz. Cum acel loc nu mai exista placa a fost montata pe fadata cladirii ridicate in anii 1970.

“Si sa ne amintim de cei care au fost ucisi nu pentru ceea ce au facut, ci pentru ceea ce erau. Familii, tati, frati, mame, surori, copii, prieteni, evrei care din ordinele autoritatilor de stat au fost exterminati. Ii onoram de asemenea si pe cei care au supravietuit si care au indurate suferinte inimaginabile” a spus Alexandru Climescu, reprezentant al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Ellie Wiesel.

“A fost un eveniment trist si ganditi-va ca din Baia Mare au plecat artisti, au plecat profesori, au plecat pictori, au plecat intelectuali care slabit foarte mult viata culturala si economica a acestei localitati” a spus reprezentantul Ministerului Transporturilor.

Placile commemorative au fost dezvelite in cadrul unei manifestari simple, organizate pe peronul garii CFR Baia Mare, la care au participat prefectul judetului, reprezentanti ai Ministerului Transportului, ai Institutului Ellie Wiesel, ai comunitatilor evreiesti, seful Politiei Transporturi, seful Garii CFR Baia Mare etc.

“Mormintele celor pe care ii comemoram astazi aici in aceste locuri pe unde a trecut urgia de fapt nu exista in realitate. Mormintele lor sunt memoria noastra. Fie-le amintirea binecuvantata si somnul netulburat de eventuali tortionari legationisti care mai apar pe ici pe colo” a spus Nachman Salin, Comunitatea Evreiasca din Baia Mare.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA