AcasăEvenimentCOLINDE - Ștefan Hrușcă și-a sărbătorit ziua de naștere în Maramureș, prin......

COLINDE – Ștefan Hrușcă și-a sărbătorit ziua de naștere în Maramureș, prin… muncă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Aflat în plin turneu, Ștefan Hrușcă nu a ținut cont nici că ieri, 8 decembrie, a împlinit 58 de ani și a susținut două spectacole în Maramureș. Unul a avut loc în mall-ul din Baia Mare iar cel de-al doilea a fost la Casa de Cultură din Șomcuta Mare, oraș în care urca pentru prima dată pe scenă.

”Cred că au mai fost colegi de-a mei, de pe vremuri, din Cenaclul Flacăra, dar eu nu am mai cântat niciodată aici”, a precizat folkistul. Acesta a urcat pe scenă după un grup de colindători de la Clubul Copiilor din Șomcuta Mare, pe care i-a rugat două lucruri: să aplaude dar să nu fluiere când ascultă colindele lui (”Nu-i voie să fluieri la colinde, ca în biserică”) și să ducă mai departe tradiția Crăciunului, fără a cădea pradă influențelor străine.

Acesta a fost, de altfel, și spiritul momentului prezentat pe scenă de micii colindători. Profesorul Ionel Coteț, îndrumătorul lor, spune că prea a pătruns spiritul mercantil în sărbătorile de iarnă. Așa că micii colindători au primit drept plată pentru colindă mere, nuci și cocuți, fiind îndemnați să respecte obiceiul prezentat pe scenă și în seara Ajunului Crăciunului.

copii1La începutul recitalului său, Ștefan Hrușcă a avut cuvinte de laudă pentru doi dintre cei pe care îi văzuse pe scenă: prezentatorul Ioan Buda Țețu (”Știe despre mine mai multe lucruri decât țin eu minte!”) și Eliza Elena Lazăr, o fetiță nevăzătoare dar posesoare a unei voci de excepție.

În concertul său, folkistul din Ieud a interpretat colinde învățate în localitatea natală sau culese din alte zone ale țării. A cântat și una dintre cele două colinde cu care s-a prezentat la un festival din Curtea de Argeș, unde președinte al juriului era omul care avea să îi schimbe viața: poetul Adrian Păunescu. Colinda ”Mare iarnă o picatu” a fost la fel de apreciată și acum ca în urmă cu aproape 40 de ani. Și această colindă, la fel ca multe altele, a fost cântată de ”dascălul de colinde”, după cum îl supranumise poetul George Țărnea, împreună cu cei aproximativ 1000 de spectatori.

Nu au lipsit din recital piesa cu care s-a lansat Ștefan Hrușcă, ”Rugă pentru părinți”, și nici ”Clopotul reîntregirii”, ambele compuse pe versurile fostului conducător al Cenaclului Flacăra.

După aproximativ 90 de minute, cântărețul a primit răsplata pentru colinde: un imens aranjament floral și o sticlă de șampanie, oferite de Primăria și Consiliul Local Șomcuta Mare, organizatorii spectacolului, acestea fiind înmânate de către primarul Florin Talpoș. Și, pentru că era ziua de naștere a artistului, chiorenii care umpluseră până la refuz sala i-au cântat ”La mulți ani!”.

Cântărețul nu a coborât nici apoi de pe scenă, împărțind autografe și fotografiindu-se cu admiratorii săi.

Ștefan Hrușcă nu se va odihni nici zilele următoare. El va cânta până în 28 decembrie în țară și pentru comunitățile românești din străinătate iar apoi se va întoarce în Canada. Va rămâne însă în România fiul său, Dan Ștefan Hrușcă, cel care a fost alături de cântăreț și la Șomcuta Mare, împreună cu tatăl folkistului.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA