Acasăsinucidere maramuresCoiful celtic de la Ciumeşti

Coiful celtic de la Ciumeşti

spot_img

DISTRIBUIȚI

Coiful celtic de la Ciumeşti face parte dintr-un mormânt, unic în lume, cunoscut azi sub numele de “mormântul cu coif de la Ciumeşti”. Mormântul a fost descoperit întâmplător în data de 10 august 1961 cu ocazia nivelării unei dune de nisip în vederea ridicării unei ferme de stat (C.A.P.), într-o groapă care avea o formă circulară (cu diametrul de 1,2 – 1,5 m). Piesele descoperite în acel an au ajuns la Muzeul Regional Baia Mare (azi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş): coiful din fier cu pasărea din bronz, o pereche de cnemide din bronz (apărători de tibie), un vârf de lance din fier şi o cămaşă de zale, tot din fier. În anul 1973 au mai fost recuperate o centură de fier cu paftaua în formă de lance, resortul unei fibule din fier, alte fragmente din cămaşa de zale, un fragment de la obrăzarul coifului din fier şi două vase ceramice.

Unele piese prezentau urme de ardere, iar în groapa mormântului se aflau şi oase calcinate. În anul 1984 a fost publicată şi o zăbală din fier, provenind de pe teritoriul necropolei, fără a avea certitudinea că ar aparţine mormântului.

Coiful, unic în lume, aparţine tipului cu calota întărită şi prevăzută pe părţile laterale cu aplici triunghiulare prinse cu nituri cu capete semisferice. De aplici erau atârnate cu balamale protecţiile de obraz (mobile) având aceeaşi formă triunghiulară şi decorate cu butoni semisferici asemănători niturilor de pe calotă. Aceste tipuri de coifuri reprezintă o creaţie a celţilor din regiunea bazinului carpatic. Dar ceea ce deosebeşte coiful de la Ciumeşti de restul exemplarelor încadrate în acelaşi tip este pasărea de paradă, confecţionată din bronz, fixată pe calotă. Prezintă unele urme de reparaţii, cum ar fi una dintre aripile păsării care a fost înlocuită la un moment dat cu o piesă din aliaj de bronz de altă calitate decât cel folosit iniţial. Aripile erau mobile, prinse cu balamale de corpul păsării şi se mişcau în timpul deplasării.

Istoricul antic Diodorus din Sicilia a consemnat  faptul că unii dintre galli poartă coifuri împodobite pe calotă cu coarne sau reprezentări de păsări sau animale, fapt confirmat şi de imaginile de pe cazanul din bronz descoperit la Gundestrup (Danemarca).

Imagine de pe cazanul de la Gundestrup reprezentând războinici celţi avânt în frunte un călăreţ cu coif cu pasăre.

Coiful celtic de la Ciumeşti (desen)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA