AcasăEvenimentCod galben hidrologic pentru bazinele hidrografice ale râurilor Vişeu, Iza şi Lăpuş!...

Cod galben hidrologic pentru bazinele hidrografice ale râurilor Vişeu, Iza şi Lăpuş! (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

Institutia Prefectului-Judetul Maramures a primit de la  Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor o atenţionare cod galben pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza şi Lăpuş. În avertizarea care instituie codul galben pentru perioada 3 aprilie, ora 01.00 – 4 aprilie, ora 20.00 se menţionează depre scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menţionate cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. De asemenea, situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică care prognozează precipitaţii sub formă de ploaie impune o atenţie deosebite pe cursurile de ape. Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor din bazinele hisrografice, dar şi pe cursurile de apă necadastrate. Fenomenele hidrologice semnalate se vor putea manifesta, cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele hidrografice din nord-vestul ţării, conform specialiştilor.
Prefectul Anton Rohian, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, a membrilor CJSU si a grupurilor de suport tehnic din cadrul acestuia. S-a solicitat pregatirea echipelor de interventie pentru a veni in sprijinul populatiei, daca situatia o va impune. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor urmări evoluţia cursurilor de apă la nivelul localităţilor în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologicve periculoase, accidente la construcţii hidrotrehnice şi poluări accidentale. Partea ucraineana a informat partea română despre cresterea nivelului râului Tisa, în zona localităţii Ciop, (zilele de 2 şi 3 aprilie) ca urmare a creşterii debitelor afluenţilor râului din amonte. Râul Tisa are cote reduse la staţiile hidrometrice Valea Vişeului şi Sighetu Marmaţiei. Hidrologii au prognozat că se întrevăd producerea unei situaţii de urgenţă generate de informarea primite din Ucraina.
Se recomanda cetatenilor sa evite parcarea autovehiculelor pe poduri şi podeţe, pentru a nu fi antrenate de creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă.
Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate de precipitaţii sau revărsări ale torenţilor, paraielor sau vailor.
Pompierii militari din cadrul Centrului operational al I.S.U. Maramures si angajatii SGA vor monitoriza, in aceasta perioada, situatia cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale judetului nostru.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA