AcasăEvenimentSportCM 2014. Preliminarii. Pițurcă a dat zarul norocos și s-a scos. Am...

CM 2014. Preliminarii. Pițurcă a dat zarul norocos și s-a scos. Am jucat modest, dar important e că am câştigat!

DISTRIBUIȚI

Un 1-0 în deplasare în Turcia era un rezultat absolut normal în anii ’60 sau ’70. Acum, în 2012, o victorie la Istanbul trece ca o mare surpriză. Da, o surpriză prin prisma performanţelor din ultimii 12 ani a celor două echipe. Totuşi, pentru cine a văzut meciul, victoria nu constituie o surpriză. Chiar dacă tricolorii au jucat pe ansmblu modest, turcii în schimb au făcut un joc submediocru. A învins deci echipa care a evoluat un pic mai bine. Deci s-a respectat principiul normalităţii. Cu aceste trei puncte România devine favorită la locul 2 în grupă, loc ce duce în play-off.

Prima repriză a fost una mai mult decât anostă. Pe terenul lui Fenerbahce evoluau 22 jucători care mai mult „săreau coarda” ca într-un meci amical care trebuia bifat pentru că era trecut în calendarul UEFA. Clasicul iureş al turcilor aşteptat în primele 15 minute nu a existat. Nu a existat deloc pe parcursul primelor 45 de minute. Doar în minutul 8, nemarcat, Semih a reluat periculos cu capul din 6 metri, stadionul a văzut golul, dar Tătăruşanu a scos miraculos. De aici şi până în minutul 45, turcii au pasat bine mingea între centru terenului şi careul nostru, dar de aici nu au mai ştiut ce să facă cu obiectul. Apărătorii noştri au jucat simplu, au respins totul, fără să-i intereseze dacă mingea ajunge sau nu la un coechipier. Cuvântul de ordine, a fost îndepărtarea pericolului şi acest obiectiv a fost realizat.
Din păcate, în prima repriză nu am avut deloc „mijloc”, iar în atac nu am contat. Stancu a dat două pase portarului advers – în statistici se va trece şut spre poartă, Grozav a primit două mingi în poziţii extraordinare (un fotbalist adevărat ar fi înscris fără probleme), dar a arătat că încă nu are valoare de naţională, iar Torje nu a existat deloc pe teren. Singurul care s-a zbătut, a ăcut presing şi a dat pase „din prima” a fost Marica. Dar nu a avut cu cine juca. În minutul 45+1 s-a produs minunea. O minge interceptată de Pintilii, pasă la Grozav şi acesta lobează peste un Volkan Demirel, care ieşise la 17 metri total aiurea. 1-0 şi se întră la cabine.

După numai cinci minte din partea a doua, Victor Piţurcă dă semnalul retragerii în propriul careu. Intră Cociş şi iese Grozav. Ploieşteanul, cu doar 20 de secunde înainte, în loc să trimită în poartă o minge centrată din corner, o repinge din faţa porţii adverse, într-un careu cu 6 turci paralizaţi. Din acest moment se joacă numai spre careul echipei noastre, dar Emre Berezoglu, dispecerul gazdelor şi-a terminat benzina, şi din această cauză, atcurile sunt haotice, cele mai multe cu mingi pe sus. Tricolorii s-au apărat la disperare, au bubuit toate mingile în aut, pentru că nu au avut în faţă adversari cât de cât lucizi. În minutul 62, pe contraatac, Cociş primeşte o pasă extraordinară la marginea careului, Volkan iese greşit, şi o minge pe care şi un jucător de liga a III-a ar fi trimis-o în poartă, ajunge în tribune. Probabil ratarea serii în etapa a treia a preliminarilor. Până în minutul 90+5 vedem aceleaşi secvenţe: turcii atacă cu disperare, aruncă mingi în aer, iar fundaşii noştrii le trimit în out, în tribune sau la centrul terenului. În minutul 90+3 Torje (nici în repriza a doua nu sa văzut deloc în joc) este singur singurel la 16 metri de poartă, dar Bourceanu, deşi controla lejer o minge, nu-i pasează pentru un eventual 2-0. În ultimele 30 de secunde de joc, turcii au singura oportunitate de a înscrie: o centrare de pe stânga în găseşte pe Nuri Sahin nemarcat în 3 metri, dar mijlocaşul lui Liverpool trimite peste poartă. Meciul se termină şi astfel, după 27 de ani fără o lună (13 noiembrie 1985), România câştigă din nou în Turcia într-un meci oficial. Atunci a, câştigat cu 3-1 în preliminarile CM 86, dar meciul nu mai conta, pentru că niciuna dintre echipe nu mai avea şanse de calificare.
Fişă tehnică
Stadion: Sukru Saracoglu
Spectatori: cca 45.000
Turcia:Volkan – Gokhan Gonul, Semih, Omer Toprak, Hasan Ali – Mehmet Topal, Emre (min.81 – Sahin) – Hamit (min.61 – Erding), Arda, Sercan Sararer (min.69 – Colac) – Umut Bulut.
Romania:Tatarusanu – Tamas, Chiriches, Goian, Rat – Pintilii, Bourceanu – Torje, Bogdan Stancu (min.82 – Mutu), Grozav (min.50 – Cociş) – Marica (min.79 – Chipciu).
A înscris:
0-1 min.45+1 – Grozav primeşte o pasă de la Pintilii şi lobează mingea peste Volkan, ieşit aiurea din poartă în afara careului de 16 metri.
Arbitru: Howard Webb (Anglia)
Cartonaşe galbene: 0 – Dorin Goian
Şuturi la poartă: 8 – 8
Şuturi pe spaţiul porţii: 4 – 3
Cornere: 3 – 4
Faulturi: 10 – 12
Posesie: 58% – 42%

Grupa D

Turcia – Romania 0-1 (Grozav ’45+1)
Olanda – Andorra 3-0 (van der Vaart ‘7, Huntelaar ’15, Schaken ’50)
Estonia – Ungaria 0-1 (Hajnal ’46)

Clasament:
1. Olanda – 9 puncte
2. Romania – 9 puncte
3. Ungaria – 6 puncte
4. Turcia – 3 puncte
5. Estonia – 0 puncte
6. Andorra – 0 puncte

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA