AcasăEvenimentSportCM 2014. Preliminarii. Noi suntem români! Greu de tot când în teren...

CM 2014. Preliminarii. Noi suntem români! Greu de tot când în teren nu sunt andorezi sau turci ameţiţi!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Aşa cum era de aşteptat, selecţionata lui Piţurcă nu a făcut faţă batavilor. Primul test adevărat din aceste calificări ne-a arătat unde suntem şi ce valoare avem. Toată suflarea fotbalistică din România – jucătorii naţionalei, antrenorii ei, federalii, jurnaliştii sportivi şi alţi dătători cu părerea de prin ziarele sportive şi telviziuni – era convinsă că după startul „senzaţional”, 9 puncte din tot atâtea posibile, „vom spulbera Olanda”, sau în cel mai rău caz vom face un egal spectaculos.
„Din 1998 nu am mai început calificările cu trei victorii consecutive”, era „melodia preferată” a optimiştilor. Toţi cei în cauză au uitat însă că primele 6 puncte au fost obţinute în faţa Estoniei şi Andorei, adică două echipe din lumea a V-a a fotbalului, iar victoria de la Istanbul s-a datorat unei evoluţii submediocre a gazdelor şi a unei erori monumentale a portarului Volkan Demirel.

Olanda – totuşi o echipă departe de ce a arătat la mondialele din 2010 când a jucat finala – este însă din cu totul alt „aluat”. Nu se compară cu învinsele noastre din primele trei meciuri. Iar din această cauză, victoria „portocalei mecanice” este una absolut normală. Şi este normală şi datorită echipei care a avut-o în faţă. Pentru că valoarea jucătorilor naţionalei noastre nu permite un rezultat pozitiv în faţa Olandei, aşa cum arată ea astăzi, adică 50% remaniată şi bine întinerită. Nu poţi să scoţi un rezultat pozitiv cu jucători uzaţi fizic şi moral – Tamaş, Raţ sau Goian, cu jucători mediocri, fără valoare la standarde europene – Pintilii, Grozav, Stancu sau Bourceanu, şi nici nu poţi emite pretenţii cu un Chiricheş inconstant, sau un Torje care are doar câteva minute bune din 90.
Singurul jucător de valoare din primul „11” a fost Marica, din păcate el nu mai joacă deloc la echipa de club, iar la naţională trăieşte însă din antrenamentele nemţeşti de la Schalke 04. Iar dacă mai adăugăm că selecţionerul Victor Piţurcă este departe de ce se cere de la un tehnician în fotbalul modern (la 0-2 nu a schimbat registrul tactic, adică apărare, adormirea jocului şi eventual un contraatac şi dacă „Doamne, Doamne” e cu noi, poate marcăm), înfrângerea este şi mai explicabilă.

Una peste alta, la ora actuală nu putem emite pretenţii să obţinem victorii la granzii Europei. Locul nostru este înspre marginea lumii a II-a a fotbalului european şi trebuie să ne împăcăm cu această situaţie. Şi, foarte important, să nu ne mai îmbătăm cu apă rece.

Ceea ce este regretabil este faptul că în repriza a II-a, când olandezii au îngheţat jocul, mulţumiţi de rezultat, „tricolorii” nu au încercat un presing şi să forţeze cât de cât să reducă din handicap. Nu mai conta la 1-3 dacă eram prinşi pe contraatac.

Este regretabil că arbitrul întâlnirii a făcut numeroase erori în acest joc. Neacordarea unui penalty la un fault asupra lui Popa (la 1-3), iertarea lui Bourceanu de un roşu în prima repriză şi neacordarea unui al doilea galben lui Tamaş, sunt marile sale erori. Discutabilă şi poziţia din care Afellay a centrat la golul 4.
Stadion: Naţional Arena. Spectatori: 53.329
Arbitru: Craig Thompson (Scoţia)
Asistenţi: Alasdair Ross şi Derek Rose (ambii din Scotia).

Romania: Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Goian, Rat – Bourceanu (Costin Lazăr- min.60), Pintilii – Torje (Adi Popa – min.65), Grozav (Mutu – min.74), Stancu – Marica.
Olanda: Stekelenburg – Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martins Indi – Strootman, De Jong – Narsingh, Van der Vaart (Afellay – min.76), Lens (Ellia – min.87) – Van Persie.
Au înscris:
(min.9): Lens trimite cu capul de la 17 metri, o minge respinsă greşit de Tătăruşanu.
(min.29): Van der Vaart execută în faţa porţii o lovitură liberă, iar Martins Indi, complet nemarcat înscrie din 4 metri.
1-2 (min.40): şut puternic de la 16 metri a lui Marica, jos, în dreapta portarului.
1-3 (min 45+1): Van de Vaart din penalty în urma unui fault a lui Tamaş asupra lui Lens
1-4 (min.85): Van Persie reia în plasă o pasă de pe dreapta a lui Afellay, acesta fiind într-o poziţie suspectă de offside cân a primit mingea pe care a centrat-o.
Cartonaşe galbene: Bourceanu, Tamaş, Raţ – Strootman, De Jong, Lens (cotidianul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA